Kauza na*raný Jandák: Napsala nám Miroslava Němcová

30.04.2019 12:05

Vítězslav Jandák si svým jadrným vystoupením na jednání Rady Českého rozhlasu pořádně zavařil. Nejenže po jeho odvolání za narušení důstojnosti funkce radního volá redaktor České televize Luboš Rosí, což by tak nevadilo, ale tohoto tématu se chytli i politici. Poslankyně ODS Miroslava Němcová bude na příštím zasedání Volebního výboru, do jehož gesce média patří, požadovat podrobnou informaci o tom, jak probíhá jednání Rady Českého rozhlasu. Už teď ale výroky exministra kultury na adresu novinářů odsuzuje, protože se neslučují s funkcí, do které byl zvolen.

Kauza na*raný Jandák: Napsala nám Miroslava Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Odvolat člena mediální rady je věc vskutku nevídaná. Téměř přesně před dvanácti lety se k tomu schylovalo v případě Štěpána Kotrby. Několik dní před projednáváním návrhu tehdejšího poslance ODS Petra Plevy, aby ho Poslanecká sněmovna z Rady Českého rozhlasu odvolala, radní sám na svou funkci rezignoval. V otevřeném dopise předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi ale odmítl Plevovo obvinění, že neúměrně zasahoval do práce některých zaměstnanců ČRo i programového směřování jednoho z okruhů veřejnoprávního rozhlasu.

Anketa

Chcete, aby Babiš skončil za Čapí hnízdo v kriminále?

10%
78%
hlasovalo: 14771 lidí

Nyní ale k nevídanému jevu může dojít. V ohrožení se ocitl bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák, který se dostal pod palbu novinářů a poté i do centra pozornosti politiků kvůli svému jadrnému slovníku. Na poslední schůzi Rady Českého rozhlasu ho totiž rozlítila zmínka nového radního Jana Krůty o článku redaktorky Lidových novin Jany Machalické, která si nebrala servírky a na Radě ČRo zkritizovala, co šlo. „Já přece nemůžu od paní Machalické čekat něco chytrého a inteligentního, nebo od pana Šídla, od tohoto vodpadu. Nejde to,“ pustil se Vítězslav Jandák do jmenovaných novinářů.

Veřejnoprávní Rosí by se s Jandákem nemazal, Šarapatku nezmínil

Podle něj jde o skupinky, které řvou strašně nahlas, ale mluví o tom, že je tu nenávist a rozdělená společnost, ale tu společnost rozdělují ony. Jak byl v ráži, tak se ohradil i proti slovům hudebního publicisty Jiřího Černého na svou adresu. „V životě jsem pana Černého neviděl. A tento člověk o mně napíše, že jsem kreatura, a dostal ho z rozhlasu. Ptal jsem se, jestli ho mám zažalovat. Ale ne, až ho potkám, tak mu ji fláknu. Ale proč jsou lidé, kteří mají možná jiné myšlení, neustále v této zemi napadáni od lidí, o které bych si neotřel ani boty. Já se omlouvám za ten výron, doufám, že si to budou nahrávat, pouštět a budou mě napadat, ale mně je to u...“ prohlásil Vítězslav Jandák.

Jak se ale dalo čekat, své odpůrce takovou reakcí ještě víc podráždil. Sešli se na twitterovém účtu potrefeného Jindřicha Šídla, který se pochlubil, že byl nazván „vodpadem“. Redaktor České televize Luboš Rosí v následné debatě začal rozjímat, zda by se na toto nedal Jandák „umotat“, aby byl z rozhlasové rady odvolán. Jiný diskutující moderátorovi Newsroomu připomněl, že v tom případě by stejně tak musel čelit hlasování člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka, který nazývá koncesionáře jako „proruské hnidy“. Tento ojedinělý falešný tón ale dobrou náladu na Šídlově Twitteru nezkazil.

Pseudointelektuální kruhy nadávat můžou a ještě následuje pochvala

Vítězslav Jandák shrnul jejich výpady v komentáři pro ParlamentníListy.cz. „Čekal jsem, že svým monologem v rozhlasové radě píchnu do vosího hnízda. Použít totiž peprnějších výrazů pro pseudointelektuální kruhy není dostatečně salonfähig. Výjimku tvoří urážení prezidenta republiky a premiéra, případně českého národa. Tam je povoleno vše a ještě za to následuje pochvala před nastoupenou jednotkou pravdy a lásky,“ připomněl radní, jak se dotyční při svém častém běsnění vyjadřují k Miloši Zemanovi i Andreji Babišovi.  

A v bodání do vosího hnízda pokračoval i v další části prohlášení. „Reakce byly zoufale nenápadité a rádoby vtipné. Žlučovitý novinář Šídlo, žijící z peněz filantropa Zdeňka Bakaly, překonal laťku zvednutou poměrně vysoko útoky na Miloše Zemana. Petr Fischer píše něco v tom smyslu, že ‚se ví‘, že jsem kulturně limitovaný a hulvát. Ptám se: kdo to ví? On a jeho stará? Odkud to vědí? A co se ví o něm? Uklidňuje mě, že takhle v bakalonovinách kontinuálně stejně okopává Donalda Trumpa. Pana Rosího z Newsroomu a politizující sporťačku Vymětalíkovou, oba nositele jediného správného názoru, tedy názoru ČT, si dokonce spolufinancuji televizními poplatky,“ zalitoval Vítězslav Jandák.

Za narušení důstojnosti funkce může být člen mediální rady odvolán

Závěrem svého vyjádření připomněl, o čem byl jeho krátký a prokletý monolog na rozhlasové radě. „Každý, koho žabomyší inkviziční křížové cesty ušlechtilých lidí zajímají, by si ho měl poslechnout. Je o tom, že křičící a agresivní menšina už delší dobu u voleb prohrává s mlčící většinou (vlastním národem). Zatím to vždycky nějak okecá. Svede to na hloupé české voliče: burany, primitivy, senilní důchodce, nevzdělance. Mám však předtuchu, že brzy už to projede definitivně. Ten strašlivý český národ jich totiž má plné zuby,“ dodal člen Rady ČRo.

Tato mediální přestřelka však nic nezmění na tom, že Jandákovo setrvání v Radě Českého rozhlasu může být v ohrožení. Zákon o Českém rozhlase totiž umožňuje Poslanecké sněmovně v případech, které jsou v něm vyjmenovány, odvolat člena Rady Českého rozhlasu. Jedním z důvodů může být skutečnost, že dotyčný závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady. A právě na toto ustanovení zákona by někteří rádi napasovali inkriminované vystoupení radního na posledním zasedání Rady ČRo.

Jandákovy výroky na adresu novinářů poslankyně ODS odsuzuje

Na členy Volebního výboru Poslanecké sněmovny, který se v rámci své legislativní činnosti mediální problematice věnuje a který je zřízen pro účely volby členů Rady České televize a členů Rady Českého rozhlasu, se ParlamentníListy.cz obrátily s dotazem, jak vnímají vystoupení Vítězslava Jandáka, a zda by zvedli ruku pro jeho odvolání z Rady. „To není tak, že si někdo jenom luskne prsty a bude se odvolávat. Pokud s tím někdo přijde, tak to ve výboru projednáme. Ale jinak je odvolání věcí celé Poslanecké sněmovny, stejně tak jako volba radních,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda Volebního výboru Stanislav Berkovec z hnutí ANO.

Tím, kdo by toto téma mohl na nejbližší schůzi otevřít, je poslankyně ODS a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která to i avizuje. „Na Volebním výboru budu požadovat podrobnou informaci o tom, jak probíhá jednání Rady Českého rozhlasu. Výroky pana Jandáka na adresu novinářů odsuzuji, neslučují se s funkcí, do které byl zvolen. Jeho další výroky komentovat nebudu, nemá to smysl,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně výboru Miroslava Němcová.

Je nepřijatelné označovat kohokoli za odpad, míní Gazdík

Ani další člen Volebního výboru a bývalý předseda STAN Petr Gazdík radního za jeho vyjádření v ochranu nebere. „Tak oba výroky pana Jandáka jsou nesmyslné. Označovat kohokoli za odpad je pro mě nepřijatelné, nevyjadřuji se tak ani o lidech, o kterých nemám valné mínění. Druhý výrok o křičící a agresivní menšině, co už delší dobu u voleb prohrává s mlčící většinou, je ještě hloupější. Od členů mediálních rad bych čekal vyšší úroveň,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

To zástupce Pirátské strany ve Volebním výboru Radek Holomčík si chce všechny okolnosti této kauzy důkladně prověřit. „Nevím, zda a jak tato slova pan radní Jandák řekl a myslel, ale pokud skutečně vyhrožuje spolupracovníkovi veřejnoprávní instituce, v jejíž radě sedí, považuji to za krajně nevhodné. Pokusím se zjistit o celé věci více a poté uvidím, co s tím dál. Další jeho výroky bych si dovolil ponechat bez komentáře,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Radek Holomčík. V každém případě květnová schůze Volebního výboru se „kauze Jandák“ zcela jistě nevyhne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …