Každý stý Čech čeká mimozemšťany. Odborníci ale spíš konec kapitalismu

16.12.2012 6:00 | Zprávy

Datum, kterému je přičítáno mnohé - 21. prosinec 2012. Jak se k němu kalendář blíží, ve světě začíná narůstat někdy až panika. I proto se zaměřil na postoj Čechů i jeden z aktuálních průzkumů veřejného mínění společnosti SANEP. Ukázal, že více jak jedna desetina Čechů se připravuje na to, že se toho dne stane něco zásadního. Každý stý Čech pak dokonce očekává setkání s mimozemskou civilizací. ParlamentníListy.cz se proto zaměřily na to, co zásadního lze očekávat z pohledu společnosti.

Každý stý Čech čeká mimozemšťany. Odborníci ale spíš konec kapitalismu
Foto: hns
Popisek: Mayský kalendář a konec světa

Podle mayského kalendáře by měl, podle některých výkladů, dne 21.12.2012 nastat konec světa. Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, informacím o konci světa věnuje pozornost v souhrnu více jak pětina domácí populace (22,3%). Podle dalších názorů se však jedná o chybné pochopení mayského kalendáře, neboť 21. prosinec je dnem zimního slunovratu, kdy skončí kalendářní cyklus nazývaný třináctý b'ak'tun. Učenci zkoumající mayskou kulturu se shodují na tom, že staří Mayové tento den nepovažovali za apokalyptický, ale předpovídají počátek nového období civilizace. Přes všechny možné informace se však nejvíce šíří pověsti, že v tento den jakási kosmická událost ukončí život na Zemi. Bez ohledu na příklon k některému z těchto výkladů se více jak desetina veřejnosti (10,1%) připravuje na možnost, že se dne 21.12.2012 něco stane a 7,2% domácí populace je informacemi o konci světa znepokojeno.

I přesto, že většinová část domácí populace (72,9%) neočekává žádné zvláštní události a je přesvědčena, že život půjde dál, není bez zajímavosti, že 9,5% veřejnosti věří, že dojde k událostem, které změní myšlení lidstva k lepšímu. Podle názoru 6,9% Čechů, se však určitě něco stane. Setkání s mimozemskou civilizací očekává ve zmiňovaný mýtický den 1,2% veřejnosti a přírodní katastrofu očekává 0,8% respondentů. Podle názoru 0,5% dotázaných se pak v onen den naplní nejčernějších apokalyptické předpovědi.

Události jež změní myšlení lidí k lepšímu?

O tom, že lidstvo stojí na určitém rozcestí toho, jakým směrem se vydá, už ParlamentníListy.cz v průběhu roku několikrát informovaly. Přinášely totiž vize různých osobností, které se v tomto duchu pro redakci vyjádřily. Jedním z prvních hlasů, které v tomto duchu zazněly, byl politolog Jiří Pehe.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…