Káží vodu, chlastají víno, rozzlobil se Dušek na ministry

22.01.2012 6:41

Zatímco téměř všichni Češi si musí kvůli vládním reformám utahovat opasky, ministři a jejich "oblíbenci" si žijí nad poměry kvůli statisícovým odměnám. Odboráři kvůli tomu zuří. Vláda prý pohrdá lidmi už natolik, že jí to nemůže projít.

Káží vodu, chlastají víno, rozzlobil se Dušek na ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Stejně jako šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který na odměnách svým podřízeným rozdal miliony korun, státní kasu nešetří ani ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). I přesto, že si jeho resort stále stěžuje na nedostatek financí, neváhá se držet mustru, který v odměňování vysokých představitelů podniků jako je ČD Cargo nebo Státní fond dopravní infrastruktury zavedl jeho předchůdce Vít Bárta (VV).

Štědrými odměnami je proslulý i premiér Petr Nečas (ODS). Ten jimi podle médií obdarovává třeba šéfku svého kabinetu  Janu Nagyovou. Podle šéfa Odborového svazu dopravy Jaromíra Duška jde ze strany politiků o nehoráznou drzost.

A jaká kritéria Vít Bárta zavedl? Třeba generální ředitel Českých drah Petr Žaluda dostane za loňský rok stoprocentní prémii, jestliže provozní zisk jeho firmy stoupl meziročně o 75 procent, počet cestujících ve vlacích vzrostl o 1,4 procenta a průměrné stáří vozového parku se omladilo z 27 na 26 let. Kromě jiného  měl i takové podmínky, jako bylo prodloužení lhůty o jeden týden na podání nabídek u zakázek nad 100 miliónů Kč či zveřejňování informací o všech výběrových řízeních nad dva milióny korun na internetu, píše deník Právo, který se zprávou o Dobešově velkorysosti přišel.

Lobbistické koláčky. Dušek zuří

"Ti, co se snaží kázat vodu, chlastají víno. Takový postup je absolutně neobhajitelný," řekl ParlamentnímListům.cz Dušek. A proč že podle něho ministři rozdávají milionové odměny jak na běžícím pásu, když musí vědět, že takové kroky vyvolají u veřejnosti vlnu nevole?

"Jde o to, že tyto posty (ředitelé podniků typu ČD Cargo atd, pozn. red.) jsou obsazovány lobbisticky, kdyby tam byli bráni skuteční machři, fachmani, taky by to vypadalo jinak. Teď ale tyto posty dostávají někteří lidé jako trafiku místo svatebních koláčků," vysvětlil provázanost vedení ministerstev a příslušných podniků, jejichž šéfové dostávají nedstandardní odměny.

Středula: Vláda námi pohrdá. A je nemravná

Podle šéfa odborového svazu KOVO Josefa Středuly je udělování statisícových, ba milionových odměn ze strany ministrů či premiéra učiněné pohrdání občany. "V době, kdy vláda všem kolem říká, že se musí šetřit a utahovat opasky, to považuji za nemravné a pohrdající lidmi," řekl ParlamentnímListům.cz.

Současní politici podle něho nemají žádné moralní blokace. "U sebe utahovat opasky nebudou, je to velmi smutná a nedůstojná situace," dodal pro redakci šéf KOVO odborářů.

Vládě už zvoní hrana?

Také další zástupce odborů, Luboš Pomajbík, si nebere servítky. "Všechny ministry zřejmě inspiruje přímo premiér," naráží na premiérovy štědré odměny. "Tato garnitura je zcela mimo realitu běžného života  a věří, že jí vše projde," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že se domnívá, že se v tomto ohledu kabinet mýlí.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) je u kormidla od července 2010. Za rok a půl jejího vládnutí se vyměnilo hned několik ministrů, a to zejména z ODS a Věcí veřejných. Za jejich rezignacemi stály povětšinou korupční kauzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …