Kdo se skrývá za Diag Human? Možná jich se lekl děkan plzeňských práv Růžička

22.11.2011 17:47

Kdo stojí nyní za firmou Diag Human? Koncem května sice dlouholetý majitel firmy Josef Šťáva médiím oznámil, že firmu prodal „mezinárodnímu konsorciu investorů", ale ParlamentníListy.cz zjistily, že za společnost vystupuje trojlístek mužů: Rakušan Wolfgang Rabanser, Američan Michael Balboa a překvapivě stále - i když skryt - i Josef Šťáva. Zda jsou ale právě oni majitelé akcií Diagu, to známo není. Je však možné, že s touto trojicí záhadně zmizelý a také záhadně objevený profesor a děkan plzeňských práv Květoslav Růžička čile spolupracuje.

Kdo se skrývá za Diag Human? Možná jich se lekl děkan plzeňských práv Růžička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Asi málokdo ví, že i firma Diag Human má za sebou poněkud nejasné majetkové pozadí. Na jejím začátku stáli dva klíčoví muži - ředitel firmy Conneco František Waldhauser a obchodník s krví Josef Šťáva, jenž po léta žil ve Švýcarsku  Nyní ve firně figurují dva cizinci: Rakušan Wolfgang Rabanser a Američan Michael Balboa.

Navíc tato společnost, která se již 16 let pře s českým státem o odškodnění, respektive o ušlý zisk kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou, ani nemá sídlo v Česku. Společnost Diag Human SE se totiž před čtyřmi lety nechala zaregistrovat v daňovém ráji Vaduz - Lichtenštejnsko. Teď se společnost snaží vymoci exekucemi to, pod čím je podepsaný záhadně "mizící" profesor Květoslav Růžička. Právě jeho podpis se totiž skví na Konečném rozhodčím nálezu v případu arbitráže státu s Diag Human. Růžička spolu s dalšími dvěma arbitry v roce 2008 vyčíslil pro Diag náhradu škody ve výši přes deset miliard korun.

Ale pojďme se do změtí firem ponořit popořádku a také od začátku. Do výběrového řízení na národního zpracovatele krevní plazmy se na začátku devadesátých let přihlásila firma Conneco a.s. A do ní v roce 1992 vstoupil s potenciálem své švýcarské firmy Diag Human AG Josef Šťáva. Zatímco Waldhauser se v Conneco .a.s. zabýval převážně obchodními záležitostmi, teprve Šťáva pak do firmy vtáhl obchod s krví a krevními deriváty. Právě kvůli tomuto byznysu se nakonec v listopadu roku 1993 firma přejmenovala na Diag Human a.s.

Kauza Diag Human od začátku:

Už málokdo ví, že Šťávova Diag Human AG měla v době založení Conneca, tedy v roce 1990, ve firmě 49 procent akcií v hodnotě přes sedm milionů korun. Zbytek akcií tehdy drželi Geoindustrie (26 procent), Ekoterr (20 procent) a zbylých pět procent koupilo tehdejší JZD Čejč.

Jenže Josef Šťáva nelenil a v  roce 1994 založil stejnojmennou firmu Diag Human s.r.o. Zajímavé ale je, že se  toto „eseróčko" ponejprv nezabývalo obchodem s krví a krevní plazmou, ale při založení společnosti si nechalo zapsat jako předmět podnikání výroba čisticích a odmašťovacích přípravků a koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje. Tato druhá část předmětu podnikání se později ukázala jako klíčová, v níž Josef Šťáva zazářil jako obratný obchodník. Proč?

O transakcích zprvu ministerstvo nevědělo

V tichosti totiž Diag Human s.r.o. koupilo stoprocentní podíl české akciovky, tedy Diag Human a.s., a následně „eseróčko" pohltila firma Diag Human SE. To se stalo v roce 2007. Některé dostupné rejstříky ale naopak uvádějí, že firmu Diag Human, a. s. Josef Šťáva zfúzoval s jednou slovenskou firmou a vytvořil tak evropskou společnost Diag Human SE. Jak to ale s firmami doopravdy bylo, to není tak důležité. 

Za zmínku stojí ale fakt, že po nějakou dobu o těchto obchodních transakcích s akciemi Diagu nevědělo ani ministerstvo zdravotnictví. Až když na tuto „drobnost" přišel tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, tak Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) řešil, zda je možné pokračovat v arbitráži s firmou i v tom případě, kdy má druhá strana sporu své sídlo v zahraničí. Nakonec se obě strany dohodly, že taková skutečnost na překážku není.

Šťáva firmu prodal, ale v obchodním rejstříku je dál

Ani tady však není konec s propletenci firem. Krátce po oznámení o exekuci českých obrazů ve Vídni přišel totiž Diag s další šokující zprávou: Josef Šťáva prodal firmu konsorciu institucionálních investorů a k 1. 6. 2011 z ní odchází. Jaká je však skutečnost? Josef Šťáva se firmy nikdy nevzdal. Pouze ji odklidil z dohledu českého práva a veřejnosti. A navíc, když se v roce 2007 usídlila Diag Human v Lichtenštejnsku, stali se členy její správní rady nejen on, ale i jeho dcera Silvie Šťávová a právník a navíc i dlouholetý známý Šťávy Wolfgang Rabanser, který žije podle zahraničních zdrojů v Lichtenštejnsku. Později do firmy "naskočil" i Američan žíjící občas ve Velké Británii Michael Balboa. O něm bude později ještě řeč...

Josef Šťáva sice nikdy neprozradil, kdo konkrétně tvoří ono konsorcium institucionálních investorů, z údajů obchodního rejstříku Lichtenštejnska ale vyplývá, že Šťáva má nadále na Diag Human rozhodující vliv. 

„Podíváme-li se ovšem do obchodního rejstříku Lichtenštejnského knížectví, máme důvod k pochybnostem. K 21. 6. 2011 jsou členy správní rady Josef Šťáva, jeho starý dobrý známý Wolfgang Rabanser a jediné nové jméno je Michael Balboa, který je současně ´prezidentem´ firmy," vysvětlil ParlamentnímListům.cz někdejší mluvčí ministra Julínka Tomáš Cikrt

Balboa řídí vymahačskou firmu

ParlamentníListy.cz k oněm výše uvedeným jménům zjistily, že Rabanser studoval práva na univerzitě v Innsbrucku a doktorát práv vlastní od roku 1991. A rozhodně to není - co se týče mezinárodního práva - žádný začátečník. Jeho doménou jsou evropské právo, mezinárodní právo, a problémy obchodních společností. Alespoň tak to uvádí Právnická komora Lichtenštejnska.

Kdo je ale záhadný Michael Balboa? Podle dostupných informací je to představitel firmy Aram Global, kterou média shodně označují za vymahačskou. Sama firma se ale definuje jako poradenská a manažerská. Zda však je skutečně Balboa i jednatelem Diagu, to stoprocentně jisté není. Stvrzuje to až fakt, že za firmu u soudu v Londýně jednal právě on. K tomuto soudu totiž Diag podal žádost o exekuci českého majetku. První kolo, dá se řící předběžné řízení, ale Diag prohrál, nyní soud rozhoduje o dalších požadavcích Diagu.

Aram Global přitom letos oslovila vládu nesrozumitelným dopisem, který snad měl být návrhem na smír. Jenže vláda se prý takovou podivností nemohla zabývat, ani kdyby snad někteří ministři chtěli.

„Diag Human využívá celou zahraniční anabázi k tlaku na vládu, aby se zalekla a ustoupila, ale nakonec narazila na neprostupnou hradbu. Josef Šťáva je v úzkých. Zkouší poslední velkou fintu. Zahraniční soudy, exekuce i koupě neznámými finančníky - všechno je to jenom hra. Ve skutečnosti už nemá vůbec nic v rukávu," reagoval na to Cikrt, který krom toho, že se o kauzu velmi zajímá, tak své poznatky k ní zveřejňuje pravidelně i na webu http://www.anikorunu.cz/.

Michael Balboa je nejenom spoluzakladatel a jednatel firmy ARAM Global, předtím byl i generální ředitel úvěrové firmy Global Emerging a úvěrového fondu Millennium Global. Je absolventem Hofstra University. Aram Global se podle zahraničních médií zaměřuje převážně na vymáhání majetku a poskytuje i manažerské a poradenské služby pro různé instituce. Firma má své sídlo v Londýně a v New Yorku a také zastoupení v Singapuru, Dublinu a v Paříži.

Rabanser dělá kšefty se Šťávou

Zajímavá na trojlístku Rabanser, Šťáva a Balboa je i jiná věc. Wolfgang Rabanser totiž kdysi zastupoval firmu PB - Holding, která zfúzovala s Panstvím Bechyně a. s. Tato firma přitom patří také Josefu Šťávovi.

„Transakce spočívá v tom, že lichtenštejnská PB - Holding pohltí společnost Panství Bechyně. Nástupnickou firmou se stane první jmenovaná, ale ponese jméno té druhé," řekl v této souvislosti ParlamentnímListům.cz zdroj, který nechce být prozrazen, ale do karet Josefu Šťávovi prý dobře vidí. 

Pozoruhodné v tomto případě je, že poté vznikla evropská firma Panství Bechyně SE, ale vedle toho vznikla v Čechách nová firma Panství Bechyně.cz s. r. o., jíž velí dcera Šťávy Silvie Šťávová.

„Panství Bechyně představuje značný majetek, který zastřešuje kolem pěti tisíc hektarů vlastních lesů, téměř 300 hektarů rybníků a stovky hektarů pronajatých lesních pozemků. Součástí skupiny je zámek Bechyně, hotelový a golfový resort a řada dalších nemovitostí na Bechyňsku," prozradil také zdroj.

Jsou tam akcie na majitele

Podle něj vznikl propletenec firem proto, aby nebylo zcela jasné, kdo dnes je vlastně majitelem sporné pohledávky ve výši deseti miliard korun za státem (pohledávka vzešla z rozhodčího nálezu v roce 2008, ale má ještě o ní rozhodovat rozhodčí senát v přezkumném rozhodčím řízení - pozn. red.) a dokonce ani v jakém poměru.

„O existenci Rabansera a Balboy víme, za firmu vystupují, ale zda jsou oni dva také majitelé akcií, tak to známo není, neboť tam jsou akcie na majitele," vysvětlil ParlamentnímListům.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

„Oni dva - tedy Balboa a Rabanser - v té firmě mají rozdělené funkce. Jeden je prezident, druhý jednatel. Vyplývá to skutečně z obchodního rejstříku Lichtenštejnska. Tam je krásně vidět, že tam u pana Šťávy není žádná změna a že to představenstvo má tři lidi. Jsou tam stále stejné tváře," zmínil také Kotris.

Mají velký majetek, ale soudu tvrdí opak

No a jak má celý ten propletenec firem přesah do rozhodčího řízení, respektive do přezkumného rozhodčího řízení a do následných exekucí u zahraničních soudů?  Možná téměř zásadní. Nepřehlédnutelným faktem je i to, že Josef Šťáva podle některých zdrojů firmu prodal za miliardu korun (psal o tom server ceskapozice.cz, jenže Diag to nikdy nepřiznal), ale přitom Michael Balboa uvedl pro soud v Londýně, který rozhoduje o exekuci majetku českého státu, že je nyní nemajetná. Zopakujme, že přitom kromě Balboy za firmu u soudů v zahraničí vystupuje ještě Rakušan Wolfgang Rabanser. Že by ale on byl nemajetný, to se asi říci nedá...

Související:

A navíc někde v této nepřehledné změti informací se z temna vždy vyklube záhadný profesor a děkan plzeňských práv Květoslav Růžička. Už o něm a jeho roli ParlamentníListy.cz několikrát psaly. Byl totiž předsedou rozhodčího senátu, který v roce 2008 podepsal Konečný rozhodčí nález.  

Související:

Komu všemu a co Růžička podepsal?

Jednoho by možná v tu chvíli napadlo, že snad má Růžička s Diagem jakousi dohodu. Ale to se dá v tuto chvíli těžko odhadnout. „Pan profesor s námi nekomunikuje," oznámil kdysi ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. 

Je zajímavé, že když média včera psala o tom, že se Růžička minulý pátek ztratil, ale pak se našel v lese u severočeského Varnsdorfu živ a zdráv, mnoho z médií se nepozastavilo nad tím, že za jeho zmizením mohou být problémy okolo Diag Human.

Související:

Ale proč je Růžičkova role v kauze Diag Human tak zásadní? Prostě proto, že je nejen podepsán pod rozhodčím nálezem z roku 2008, ale svým podpisem pod jiným dokumentem shrnujícím vývoj několikaletého sporu se státem navíc i zpochybnil pokračování rozhodčího řízení a tvrdí, že je nález vykonatelný, neboť je pravomocný.

Růžička ale před časem sdělil, že nic takového nepodepsal. Je tedy dokument falešný? Problém se nyní snaží rozmotat kriminalisté. Může být proto děkan pod tlakem, neboť mu hrozí trestní stíhání?  Mnoho otázek a jen těžko se na ně hledá odpověď.

Možná jste nečetli:

 „Určitě si myslím, že za zmizením a za záhadným objevením pana profesora je kauza Diag Human. Ta fakulta není tak zásadní, ale v kauze Diag je podepsaný pod desetimiliardovým verdiktem. Sice to je ode mne čistá spekulace, co teď řeknu, ale vnímám tu souvislost s pátečním výrokem rakouského odvolacího soudu, který rozhodl ve prospěch České republiky," řekl k tomu v pondělí právník ministerstva David Kotris s tím, že profesor Růžička dluží státu vysvětlení.

Profesor chce ze sebe udělat nemocného člověka

Jiný zdroj pak uvedl, že Růžička může svým zmizením a zase objevením jenom mást. „Chce ze sebe udělat nemocného člověka a vyhnout se tak policejnímu šetření a své odpovědnosti," sdělil ParlamentnímListům.cz tajný zdroj, jenž zná velmi dobře naopak právního zástupce Diagu Jana Kalvodu.

Domněnku pak korunuje informace agentury Mediafax, které údajně sdělil člověk obeznámený s celým případem, že děkan po odchodu z domova navštívil psychiatrickou léčebnu v Horních Beřkovicích. Policie to ale nepotvrdila a nechce se k případu jakkoliv vyjadřovat.

„Bez jeho souhlasu nesmíme nic říci, protože nespáchal trestný čin ani přestupek, byl jen nezvěstný," vysvětlil k tomu policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Vysvětlí naopak někdy Růžička, proč tak záhadně zmizel?

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…