Klasnová řekla, co ví o milionech za vilu Karolíny Peake

13.11.2012 4:43

O výhodném prodeji vily Karolíny Peake se ziskem 33 milionů za vrcholící krize v pondělí informoval časopis Týden. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz to okomentovala bývalá kolegyně a někdejší přítelkyně dnešní vicepremiérky Kateřina Klasnová (VV).

Klasnová řekla, co ví o milionech za vilu Karolíny Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Anketa

Kdo je důvěryhodnější?

hlasovalo: 2616 lidí

Šéfka poslanců VV a místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová uvedla, že o prodeji domu v Troji manželů Peakeových věděla. „Úzce jsme spolupracovaly a byly jsme i blízké přítelkyně. Ale o tom, komu vilu prodala přesně, za kolik a to, že se jednalo o firmu, která má neprůhlednou strukturu akcionářů, jsem samozřejmě nevěděla, to je pro mě nová informace,“ sdělila ParlamentnímListům.cz.

„Musím ale odmítnout spekulace, zda se ty peníze za prodej vily nepřeposílaly na účet Věcí veřejných. To v žádném případě. Já jsem věděla o tom, že si manželé Peakeovi pořídili dům v Troji, ale už jsem nevěděla o tom, že ho prodali nějaké společnosti, od níž vedou stopy až k nějakým kmotrům. Celá ta věc je soukromou záležitostí rodiny Karolíny Peake a s Věcmi veřejnými to nemá nic společného,“ odmítla důrazně Klasnová.

Vicepremiérka pro boj s korupcí a tají peníze?

Ta považuje za závažné, že Karolína Peake jako vicepremiérka pro boj s korupcí, byť tehdy v této funkci ještě nebyla, ale jako poslankyně neuvedla v majetkovém přiznání zisk těch asi osmnácti milionů, které jí v roce 2010 přišly na účet. „To je závažné opomenutí,“ doplňuje.

„Něco podobného stálo exministra Bessera post ministra kultury, kdy také neuvedl pravdivě všechny údaje ve svém majetkovém přiznání, takže bych tady čekala, že se z toho vyvodí větší zodpovědnost. Ač jde o věc, která není vyloženě protizákonná, ale o něčem to vypovídá. Myslím, že žádná účetní nemohla Karolíně Peake poradit, aby tam ty finanční prostředky neuvedla,“ je přesvědčena předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Někdejší poslanec VV, nyní člen strany LIDEM Radim Vysloužil si postěžoval, že se Karolíny Peake na uzavřeném jednání ptal na podobnosti této transakce, na místo vysvětlení ho však vicepremiérka poněkud překvapivě pouze odkázala na svoji tiskovou zprávu.

Peake vlastního kolegu odkázala na tiskovou zprávu

„Podezřelý prodej domu nebyl vůbec s poslanci LIDEM řešen. Paní Peake se neobtěžovala něco vysvětlit. Na můj dotaz k této problematice mě odkázala na tiskovou zprávu. Určitě budu chtít další podrobnosti,“ řekl v pondělí redakci ParlamentníchListů.cz Radim Vysloužil.

Vnitřní spory ve straně LIDEM Klasnová příliš komentovat nechtěla s tím, že četla pouze vyjádření Radima Vysloužila, nikoli však od Karolíny Peake. „Není to ale úplně dobrá vizitka pro vicepremiérku pro boj s korupcí,“ uvedla přesto.

Pro Kateřinu Klasnovou je také nepochopitelné, že by poslanci z LIDEM, původně zvoleni za Věci veřejné, mohli dostat vlastní poslanecký klub, přestože nesplňují stanovené podmínky. Podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny je totiž nutné mít k založení vlastního klubu minimálně deset poslanců. Karolína Peake jich však má včetně sebe pouze sedm.

Poslanecký klub pro LIDEM je politická korupce

Koalice ale začala jednat o tom, jak zařídit, aby strana LIDEM i v tomto počtu svůj poslanecký klub mít mohla.

„Už v pátek na jednání sněmovny jsem vyjádřila svůj nesouhlas s tím, jak koalice ohýbá jednací řád Poslanecké sněmovny, s tím, jak se kupčilo s poslaneckými mandáty, což bylo patrné i okolo celé anabáze s daňovým balíčkem a církevními restitucemi,“ komentuje místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Kalousek to přiznal, vyměnila klub za restituce

Takový postup považuje za velmi nekorektní. „A ono to není ani v rovině spekulací, v sobotu jsem četla rozhovor s Miroslavem Kalouskem, kde potvrzuje, že to straně LIDEM slíbili a argumentuje, že to nevnímá jako politickou korupci. Já to ale jako politickou korupci vnímám, to je naprosto nepřípustné. Jak ze strany koalice, tak hlavně je to nedůstojné pro členy LIDEM, pokud si tedy ještě nějakou důstojnost chtějí zachovat. Já myslím, že o ni do značné míry přišli,“ rýpla si do bývalých kolegů, kteří opustili stranu, za níž byli zvoleni do sněmovny.

„Vyměnit něco tak závažného, jako jsou církevní restituce, tedy vyplacení 59 miliard v podobně finančních kompenzací a obrovské kvantum naturálních kompenzací, za to, že budou mít poslanecký klub a možná ještě za nějaké další věci, které vyplynou, to je pro mě naprosto neakceptovatelné,“ podotkla ještě na závěr pro ParlamentníListy.cz Kateřina Klasnová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …