Klaus: Volby o ničem. AntiBabiš, Rusko, Čína? Probuďme se, jinak už nic nezměníme

02.09.2021 11:17

O čem budou podzimní volby? A budou vůbec o něčem? Tyto otázky si klade nová kniha Institutu Václava Klause, kterou představil v sídle IVN na Hanspaulce bývalý prezident Václav Klaus. Na Západě podle něho sílí nebezpečné levicové trendy, které se současné strany ani nesnaží ovlivnit. Malé záblesky naděje vidí u SPD, Svobodných a Trikolóry.

Klaus: Volby o ničem. AntiBabiš, Rusko, Čína? Probuďme se, jinak už nic nezměníme
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Václav Klaus

Letošní sněmovní volby, které se uskuteční už příští měsíc, podle Václava Klause a Jiřího Weigla sice vypadají zcela normálně a mohlo by se zdát, že se v ničem nevymykají. Touto normálností si ale jistí nejsou.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

„Naše analýzy a naše ‚čtení‘ (a interpretace) ve světě probíhajících procesů nás vede k obavě, že naše země stojí před zásadním ohrožením své existence, své suverenity, a své budoucí prosperity. Obáváme se, že se stáváme objektem gigantického levičáckého sociálního experimentu svým rozsahem a svým pošlapáváním minulosti srovnatelného s komunismem. Ten je nám ideově vnucován z dnešního Západu a fakticky a konkrétně velmi často prostřednictví Evropské unie,“ stojí v úvodu knihy.

Autoři v čele s Václavem Klausem konstatují, že české politické strany ve své rozhodující většině tato zásadní témata ignorují, před veřejností je skrývají a zatajují, či se dokonce na uskutečnění likvidace svobodné společnosti a kapitalistické tržní ekonomiky chtějí přímo podílet. „Příkladem takového postoje jsou u nás jednoznačně Piráti,“ píše exprezident se svým někdejším kancléřem s tím, že covidem zastrašená a zmatená veřejnost těmto obecnějším věcem nevěnuje náležitou pozornost a naivně podléhá představě, že se nic katastrofického nemůže stát.

Exprezident Václav Klaus se ve svém autorském příspěvku v knize dále zamýšlí nad tím, o čem by letošní volby být měly, ale bohužel zcela jistě nebudou. Stejně jako u předcházejících voleb v roce 2017, i teď panuje kolem voleb spousta nervozity, nejasností, iluzí a spousta falešného očekávání.

„Když se nad tím pár týdnů před jejich konáním zamýšlím, nejvíce mne trápí ony iluze, které jsou často zcela mimo reálný svět a které svědčí – i u jinak rozumných lidí – o nechápání podstaty a smyslu politiky. Jsou to iluze, které neberou v úvahu jak buldozér valící se tendence současného světa a už vůbec ne jejich zcela mimořádnou nebezpečnost. To už se v dějinách nejednou stalo. Před devadesáti lety sociální demokraté bojovali s křesťanskými demokraty a komunisty, a přišel Hitler. Svědčí to také o špatném čtení úmyslů a záměrů našich politických stran,“ píše Václav Klaus.

Názory lidí podle jeho slov v současné době kolísají mezi skepticismem, že volby nic nezmění a fatalistickým sněním, že se právě teď odněkud zjeví nějaký spasitel, který se na to všechno už nemůže dívat. „Přijde a všechno dá do pořádku. Bude to nějaký generál, nebo vysloužilý plukovník policie. Nebo někdo takový,“ zjevně naráží na Petra Pavla a Roberta Šlachtu.

Už před několika měsíci, jak sám Klaus připomíná, ve svých mediálních výstupech mluvil o tom, že nebude mít koho volit, což je projevem toho, že se není schopen identifikovat s žádnou stranou a komplikuje se mu hledání nejmenšího zla, jako možného východiska z této beznaděje. 

„Nerad říkám, že mne nejvíce deprimuje dnešní ODS. Ostatní mne nedeprimují, neboť od těch nic neočekávám. Od ODS podvědomě aspoň něco. Záblesky racionálního postoje vidím u SPD, z ministran u Svobodných, koncepčně zcela správně byly položeny základy Trikolóry,“ zmínil Klaus záblesky naděje, které před říjnovými volbami vidí.

Přestože exprezidenta blížící se volby jako takové zajímají jen málo, naopak ho nesmírně zajímá, co bude s naší zemí. „Mrzí mne to, ale asi se mi nedaří srozumitelně a přesvědčivě vysvětlovat, že tyto dvě teze nejsou v rozporu,“ konstatuje. Důvodem může být i to, že v současném západním světě začínají dominovat politické síly a ideologie, které naše sněmovní volby nebudou moci ovlivnit a ještě horší prý je, že se tyto vlivy současné relevantní strany ani ovlivnit nebudou snažit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…