Kolik lidí skončí bez domova? Neplatičů nájemného prý výrazně přibývá

01.03.2012 21:11

Drobní pronajímatelé bytů a domů stále více bijí na poplach. Neplatičů prý razantně přibývá a obávají se toho, jak se bude situace vyvíjet v důsledku ohlášených dalších škrtů vlády.

Kolik lidí skončí bez domova? Neplatičů nájemného prý výrazně přibývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

„Je to velmi aktuální téma. Podíl problémových nájemníků totiž stoupá. Bohužel se to týká všech skupin obyvatelstva, nelze určit nějakou konkrétní skupinu, z které vznikají neplatiči,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Aneta Červenková. A jak dodala, obává se toho, že bude hůř.

Méně dramaticky popisuje vývoj na poli bydlení člověk, který se zabývá vymáháním pohledávek a správou majetku pro pražskou druhou městskou část, Jan Vaněk. „Obecně lze říct, že trend nárůstu dlužníků za nájemné v obecních bytech má opravdu stoupající tendenci. Nedá se však hovořit o tom, že by se jednalo o nějaký rapidní nárůst počtu neplatičů,“ uvedl na dotaz redakce zástupce starosty Vaněk. Podle něj vznikají nejčastěji pohledávky za nájemné v měsících, kdy chodí roční vyúčtování energií.

Důvod nezaplacení nájmu? Nejčastěji nedoplatek za plyn či elektřinu

„Lidem často přijdou až desetitisícové nedoplatky a když je uhradí, nemají na to, aby zaplatili nájem. Proto k nám pak přicházejí se žádostí o splátkový kalendář. Samozřejmě, že u těch, kteří již splátkový kalendář mají a opět je vyúčtování energie nepříjemně zaskočí, dochází k nedodržení podmínek splátek. Ve velké části případů se to však vždy nakonec daří vyřešit, u těch dalších přichází na řadu soudy. A samozřejmě, že několikrát – většinou však méně než desetkrát ročně - pak soud rozhodne i tak, že je nařízeno soudní vystěhování. Dlužno však dodat, že k tomu dochází zhruba po dvou až třech letech, a po celou tu dobu mají nájemníci možnost svůj problém řešit,“ řekl dále k problematice pro ParlamentníListy.cz Jan Vaněk z ÚMČ Praha 2.

Jak připustil, největší nárůst počtu neplatičů byl zaznamenán ne po uvedení reforem do praxe v tomto roce (byť je stále brzy na to okolnosti řádně posoudit), ale již v roce 2007 a 2008. „Tehdy došlo k jednostrannému navýšení nájmů v obecních bytech v naší městské části na vládou povolené maximum. A to se na neplacení nájemného odrazilo. Přitom hovoříme-li o maximální ceně za metr čtvereční na Vinohradech a na Novém Městě, jedná se o 90 a 95 korun, v Nuslích 80 korun za metr čtvereční. Potíž je však v tom, že často se dostávají do problémů s placením nájemného důchodci a osaměle žijící lidé ve zbytečně velkých bytech. I to se snažíme řešit různými formami výměn bytů za menší,“ dodal Jan Vaněk.

Problém je i v tom, že lidé nevědí o možné pomoci státu

Podle místopředsedy Sdružení nájemníků Jana Vozárika je však problém ještě jinde. „Ano, lidé se na nás od minulého roku obracejí stále častěji. Největší část z nich jsou důchodci, kteří po ukončení regulovaného nájemného najednou nevědí, jak za byt zaplatit. Nutno však říci, že ohroženou skupinou obyvatel, kteří mívají potíže nájem zaplatit, jsou také rodiny s malými dětmi a mladí lidé. Ovšem právě důchodci dost často vůbec netuší, že si mohou požádat v případě, že jim placení nájemného kvůli nízkým příjmům dělá problémy, o pomoc úřady a stát. Pokud k nám, do jakékoli pobočky v republice, přijdou, informujeme je tedy o možnostech, jak požádat o příspěvek na bydlení či doplatek na bydlení. Většinou vyřízení těchto dávek problém skutečně pomůže řešit – i když se ti lidé dostanou do potíží třeba už jen tím, že jsou tyto příspěvky vypláceny až zpětně,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Vozárik. Podle něj je jisté, že přibývá rok od roku lidí, kterým nárok na příspěvek na bydlení od státu náleží, a bude tomu tak i v nejbližším roce.

Na bydlení Čechů doplácí stát miliardy korun

To potvrzuje i ministerstvo práce a sociálních věcí, i když aktuální čísla za první měsíce tohoto roku dosud nemá. „Počty vyplácených příspěvků na bydlení pozvolna narůstají, podle předpokladů Ministerstva práce a sociálních věcí porostou opravdu s velkou pravděpodobností i v nejbližších letech. Pro srovnání - zatímco v roce 2000 bylo vyplaceno na této sociální dávce celkem 2 miliardy 518 milionů korun, v roce 2010 to byly již 3 miliardy 521 milionů,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Doplnila, že v roce 2011 jen za první pololetí bylo vyplaceno na příspěvcích na bydlení 2,2 miliardy korun.

Požádat o příspěvek na bydlení je možné totiž u všech věkových kategorií, pokud průměrný měsíční příjem domácnosti po odečtení přiměřených nákladů na bydlení je nižší v určitém aktuálním konkrétním období než přesně stanovený násobek částky na živobytí.

Padly i návrhy na to, posuzovat neplacení nájemného jako krádež

Občanské sdružení majitelů domů bytů a dalších nemovitostí v ČR však trvá na tom, že počty neplatičů se – i přes tuto možnost vyřešení potíží - výrazně navyšují. A bohužel také začíná prý být stále větším problémem dluhy následně od nájemníků vymoci. Sdružení přitom vzniklo již v roce 1990, v současnosti sdružuje přibližně 6000 členů. Členy jsou především majitelé rodinných a nájemních domů z řad fyzických osob, právnické osoby s vlastním bytovým fondem a některé obce a města.

Podle členů tohoto sdružení, ale i řady realitních makléřů je prý ochrana nájemníků u nás doslova přehnaná. A proto toho využívá rostoucí skupina profesionálních neplatičů nájemného. V souvislosti s tím se proto již v předloňském roce objevil návrh, aby se neplacení nájemného hodnotilo jako trestný čin krádeže. Takovýto návrh však skončil pouze v hlavách těch, co ho vymysleli, nikdy se nedostal k projednání na politické úrovni.

"Situace v období krize je vždy složitější než v době konjunktury. Lidé, kteří nebyli zvyklí se živit prací, budou mít problémy, ale budou muset dodržovat své povinnosti. Naopak lidé v nezaviněné nouzi mají již z Ústavy právo na dostatečnou dočasnou finanční pomoc státu. Na tuto skutečnost jsme již v dostatečném předstihu upozornili a připravili jsme zákon o sociálním bydlení pro všechny v nezaviněné nouzi, který snad již brzo bude přijat. Zbyde pak jen malá skupinka lidí v zaviněné nouzi, kterým budou jen v omezeném rozsahu pomáhat obce tak, aby se co nejdřív opět živili poctivou prací jako ostatní," uzavírá pro ParlamentníListy.cz výhled do jisté míry optimisticky mluvčí OSMD Aneta Červenková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …