Komunistka popsala osobní zkušenost se střelcem na Klause

30.09.2012 16:46

Atentátník, který střílel na prezidenta Klause z plastové kuličkové pistole a sedmi ranami mu zranil ruku, řekl již v pátek médiím, že je komunistou. Jenže jak vyšlo najevo, členem strany byl jen krátce, a to od února do září letošního roku. „My sami jsme mu ukončili členství, nebyl aktivní a neplatil příspěvky,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz předsedkyně OV KSČM v Liberci Dana Lysáková.

Komunistka popsala osobní zkušenost se střelcem na Klause
Foto: Filip Jandourek
Popisek: KSČM si o víkendu v Liberci volila vedení strany.

Jak je to vůbec s politickou angažovaností Pavla Vondrouše, který z plynové pistole střílel na prezidenta Klause? „Neangažuji se politicky. Jsem komunista, ale neangažuji se nijak,“ prozradil sám Vondrouš televizi Nova bezprostředně po napadení hlavy státu. Ještě týž den tak vyšlo najevo, že je členem KSČM.

Vedení místní organizace ale později médiím sdělilo, že už ve straně není. Co se stalo? Byl snad Vondrouš kvůli pistolkové aféře od komunistů vystrnaděn? Jak ParlamentníListy.cz zjistily, vystrnaděn byl, ale ze zcela jiných důvodů.

„Pan Vondrouš projevil zájem o vstup do strany koncem února letošního roku, ale v podstatě tam byl jen velmi krátce. Vysvětlení je nasnadě - jak i sám uvádí, tak se v KSČM nijak sám neangažoval,“ uvedla k dotazu ParlamentnímListům.cz šéfka liberecké KSČM Dana Lysáková.

Udělali tomu přítrž začátkem září

Podle ní Vondrouš svou politickou neaktivitu vysvětloval tím, že byl neustále v práci. „Měl totiž nějakou exekuci, ale nevím v jaké výši. Proto se skutečně jen věnoval práci. Dělal tady v Liberci v pracovní zóně, ale nevím přesně ve které. (Podle médií pracoval v libereckém Hanychově jako svářeč plastů – pozn. red). Ovšem vzhledem k tomu, že neplatil členské příspěvky a nijak se nezúčastňoval ani toho vnitrostranického života, tak už začátkem září - to znamená téměř měsíc před onou aférou - mu bylo členství zrušeno,“ vysvětlila dále Lysáková s tím, že pokud si dobře vzpomíná, tak se Vondrouš zúčastnil jen dvou členských setkání.

Organizace mu dokonce konec stranického angažmá prý ani neměla jak sdělit. „Nekomunikoval s námi nijak, dokonce ani přes počítač,“ pokrčila rameny Lysáková. Prý měl Vondroušovi osobně konec sdělit předseda místní organizace. Zda tak nakonec učinil, to ale neví.

Ona sama si však na něj vzpomíná. „Několikrát jsem s ním osobně mluvila, ale teď nedokážu specifikovat kolikrát. To jeho jednání vůči Klausovi mne velice překvapilo, nehledala bych totiž u něj jakýkoliv sklon k jakémukoliv násilí. Ten kluk se choval vždycky slušně, nebyl ani verbálně agresivní, což u brachiální agresivity je předpoklad,“ zmínila dále komunistka. Jí osobně celá věc velmi zamrzela.

Myslí si, že s komsomolci nic neměl

„On si tím vším zkazil i svůj život! Pro nás je ale nepřijatelné řešení byť sebevětších osobních problémů přes jakoukoli formu násilí. To není způsob řešení,“ poznamenala. Neví však, zda se Vondrouš předtím nezapletl třeba s komsomolci, neboť ti jsou známí tím, že věci řeší poněkud méně diplomatičtěji, než třeba samotní poslanci KSČM.

„Nemám informace ani o tom, že by byl v SMKČ. My k nim máme dost daleko, abych byla přesnější, nemáme s nimi vlastně nic společného, neboť to je samostatná organizace. Často dochází k mýlce, že jsou naši spojenci, že je to jakási pokračující odnož SSM, ovšem to není. KSČM má sice vlastní komisi mladých při ÚV KSČM, tam však on členem nebyl."

Dolejš: Já takhle potřesu rukou tisícům lidí

Televize Nova ale ve svém sobotním zpravodajství informovala o tom, že se Vondrouš nejspíše scházel i s lidmi z vedení strany. Televize pak zveřejnila fotografie Vondrouše s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a také s místopředsedou Jiřím Dolejšem. S Dolejšem podle všeho Vondrouš nejenom seděl u jednoho stolu, ale navíc oba muži vedli mezi sebou i družný rozhovor.

Sám Dolejš si však na setkání nevzpomíná. „Jestli mi představovali nějakou libereckou delegaci, je třeba se zeptat v Liberci – já takhle potřesu rukou tisícům různých lidí,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda na dotaz, o čem si s Vondroušem povídal.

„Na ÚV chodí spousta lidí i bezpartijních, nejenom straníků. Mají různé dotazy, chtějí třeba pomoci, takže tam ta jejich návštěva může proběhnout z různých důvodů. Chodí za našimi předními politiky často jen s tím, že potřebují poradit, že by chtěli pomoci v některé z oblastí,“ zastala se svého spolustraníka Lysáková.

Prezentovat nesouhlas plastovou pistolí je nezodpovědné

„Já tady v Liberci také přijímám spousty lidí, kteří si chtějí třeba jen postěžovat,“ dodala předsedkyně OV KSČM a rozhovor uzavřela konstatováním, že Vondroušova návštěva na ÚV byla asi naprosto ojedinělá, neboť ji není známo ani to, že by se někdy účastnil akcí, seminářů, či schůzí v ústředí strany, které vedení leckdy pořádá i pro nestraníky.

OV KSČM v Liberci již v sobotu ráno zveřejnilo stanovisko, že odsuzuje jakoukoli formu násilí, útoku pro řešení osobní životní situace. „Považujeme incident v Chrastavě za naprosto nepřijatelný. Prezentovat svůj nesouhlas, byť plastovou pistolí, je zcela nezodpovědné, neboť mohlo dojít při řešení ochrankou či Policií ČR v davu ke skutečným tragédiím,“ napsala tehdy Dana Lysáková do vyjádření.

Exekuci má na půl baráku...

Média totiž již v sobotu uváděla, že příčinou Vondroušova jednání mohou být i jeho dluhy. „Půl baráku má zadluženej. Má na to exekučku. A teď má exekuci ještě na plat," povyprávěl televizi Nova jeho spolupracovník Jan Horký. Jestli jeho finanční problémy byly důvodem, proč začal nenávidět společnost kolem sebe a radikalizoval se, zatím prý zjišťují policejní experti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…