Končí éra Martina Stropnického. Pražské ANO čekají změny. Pouze na PL

30.10.2017 13:14

Už za několik dnů, přesněji 11. listopadu, dojde ke změnám v pražském hnutí ANO. Dosavadní krajský předseda Martin Stropnický skončí a široká základna členů rozhodne o jeho nástupci. ParlamentníListy.cz se tématem zabývají už několik týdnů a přinášejí exkluzivní informace o aktuálním rozložení sil.

Končí éra Martina Stropnického. Pražské ANO čekají změny. Pouze na PL
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Jan Říčař

Pro většinu veřejnosti jsou jednotliví šéfové organizací, a to se netýká pouze ANO, víceméně zanedbatelné politické figury. Jenomže dovnitř stran a hnutí jde o zásadní posty. Tito lidé mohou předkládat změny, stejně jako je mohou blokovat. Mají výrazný vliv na dění a běžný chod. V uplynulém období řídil pražské ANO Martin Stropnický. Na jeho hlavu dopadala kritika především v té souvislosti, že na právě popsané neměl mnoho času. Přeci jen byl zároveň ministrem obrany, což mu evidentně nedopřálo klid na dennodenní agendu hnutí. Stropnický o tom ví a už před časem se nechal slyšet, že nebude usilovat o své znovuzvolení. Co dál?

Naše redakce oslovila prakticky všechny předsedy, ale i další členy ANO v Praze. Dotazy byly dva: Kdo nahradí Martina Stropnického a kam bude hnutí směřovat? Začali jsme Prahou 1, kde je šéfem Karel Grabein Procházka. Ten je zároveň pražským radním pro majetek. A skončili jsme u prakticky neznámého Jana Salmona z Prahy 22. 

Musíme přiznat, že drtivá většina předsedů pražských organizací se bála hovořit takzvaně napřímo. Našly se ale i výjimky. „Osobně zatím žádného svého favorita nemám. Nový předseda by měl vzejít z opravdu širokého kvora podpory většiny oblastních organizací,“ sdělil redakci Petr Novotný z Prahy 2. „Dovedu si představit několik lidí na tomto postu včetně sebe. Pro výkon této náročné funkce to musí být někdo se zkušenostmi z hnutí ANO, z politiky a zároveň manažersky schopný člověk. Dále je nutný plný pracovní úvazek bez kumulace s funkcemi a mandátem. Pak by se dal kraj Praha uřídit bez spekulací, konstruktivně a efektivně. Ale asi moc sním, když zrovna nespím...,“ nechal se slyšet exposlanec Pavel Čihák z Prahy 4, kde je současným předsedou. Předseda hnutí ANO na Praze 8 a dnes už bývalý poslanec Matěj Fichtner konstatoval: „Nebudu to komentovat, probíhají vyjednávání.“ Posledním, kdo byl ochoten hovořit pod svým jménem, byl předseda místní organizace Praha 6 - Dejvice Jiří Holeček. „Já bych dal hlas panu Karlu Grabeinu Procházkovi. Co slíbí, to dodrží, a hlavně pracuje namísto blábolení," uvedl. Primátorka Krnáčová, ale ani současný předseda Martin Stropnický přes opakované urgence nereagovali.

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí
I přesto se nám budoucí mozaiku hnutí v Praze, kde kdysi vládla Radmila Kleslová, podařilo sestavit.

Současný stav je daný. Předsedou je Martin Stropnický, místopředsedou pak Jan Říčař z Prahy 11 a výše zmíněný radní pro majetek Karel Grabein Procházka. Jeho ambice jsou podle našich několika zdrojů velmi vysoké, ale vypadá to, že zůstane jen u nich. Jak se nám podařilo zjistit, široký koncensus totiž není spojený s jeho jménem, ale ani se jménem pražské primátorky. Budoucím lídrem by se měl podle všeho stát Jan Říčař z Prahy 11. „Ano, vypadá to tak,“ uvedli zástupci tří silných pražských organizací. Vzhledem k domluvám, jak nám sdělili, nechtěli být jmenováni. Záda by Říčařovi měli krýt například Karel Grabein Procházka, který sice neporoste, ale udrží svůj vliv. Dalšími místopředsedy, o kterých se hovoří, jsou Adriana Krnáčová nebo Miroslav Nauč – předseda Prahy 15. Ani on se ke svému angažmá nechtěl vyjádřit. Spekuluje se samozřejmě také o dalších jménech, ale ta by se dala vysvětlit jako zbožná přání.

S největší pravděpodobností tak podle našich indicií ANO v Praze jako předseda povede Jan Říčař. 1. místopředsedou bude Miroslav Nauč a další dva místopředsedové by měli být Radomír Nepil (Praha 8) a Karel Grabein Procházka.

Co s tím? Je evidentní, že silná sestava, kterou by reprezentoval Říčař, bude mít rozhodný vliv na kandidátní listiny. Především na volby do zastupitelstev obcí, kam patří i Magistrát hlavního města Prahy. Mimochodem u voleb v říjnu 2014 dosáhlo hnutí na 22,08 procenta a získalo hned sedmnáct mandátů. „ANO by mělo vládnout i další volební období. Skončí vliv Březiny, Pocheho a Hulinského. Pokud bychom se spojili s ODS nebo Piráty, špatně pro Pražany by to jistě nebylo, ale to předbíhám,“ sdělil jeden z (bývalých) poslanců, který má taktéž výrazné ambice dostat se na magistrát – přímo do Rady města.

Změnit se může vše. Je to ale velmi nepravděpodobné. ParlamentníListy.cz se o dané téma zajímají už několik týdnů a je patrné, kterak ubývá seznam možných adeptů a cizeluje se „tvrdé“ jádro, které by mělo v metropoli vládnout?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …