Krmí nás sračkama, pindík. Byli jsme na akci proti Andreji Babišovi. Pak jsme mu nahlásili, co se tam dělo. A on...

05.02.2017 19:50

REPORTÁŽ Náš prezident nám sděluje, kde přišel o panenství, vicepremiér zase, že nám nebude ukazovat pindíka. V týhle zemi je možný všechno. Rozčílil se jeden z organizátorů akce „Sorry jako, pane ministře!“ namířené proti chování ministra financí Andreje Babiše. Její účastníci pak došli z Klárova k budově resortu MF. Ministr Babiš poslal v reakci: „Sorry jako, je mi jich líto.“

Krmí nás sračkama, pindík. Byli jsme na akci proti Andreji Babišovi. Pak jsme mu nahlásili, co se tam dělo. A on...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění k mediální svobodě a k petici, které vyzývá ministra financí Andreje Babiše, aby doložil svá obvinění novinářů České televize nebo odstoupil

„Nejebtě ma, lebo vás ojebem všetkých, kolko vás tu je, vyjebanci!“ Stálo na jednom z transparentů, které si účastníci přinesli na protestní akci „Sorry jako, pane ministře!“ Začala na pražském Klárově a přišlo na ní ke stovce lidí. Aktivisté se nicméně svolávali narychlo přes Facebook. Hlavní roli hrál plyšový čáp Soriako, jenž ze svého, vlastně Babišova, hnízda v Olbramovicích přinesl vzkaz: „Všetci kradnů, jen já čerpám.“

Zkorumpovaná pakáž?

„Reportéry ČT nazval zkorumpovanou pakáží a pak jim řekl: ‚Do toho vám nic není. Sorry jako.‘ V civilizovaných zemích na Západě by mu to neprošlo Nedokážu si představit, že by třeba v Anglii ministr nazval reportéry BBC pakáží. Že by pro toho našeho platila jiná pravidla? Neplatí! Pokud novinář překročí určitou mez, měl by být slušně upozorněn a ne tohle,“ sdělil organizátor akce Josef Bílek do megafonu. „Hanba je to,“ ozvalo se z davu.

„Náš prezident nám sděluje, kde přišel o panenství, vicepremiér zase, že nám nebude ukazovat pindíka. V týhle zemi je možný všechno. To je kultura,“ dodal Bílek. Mezi naslouchajícími ldimi se objevilo několik daňových přiznání s nápisy „Sorry jako“ či „Doložte obvinění novinářů anebo odstupte“. Podle většiny z nich je Babišovo chování už za hranou a jde o útok na svobodu médií a slova.

Anketa

Kdo má v tuto chvíli nejvíc vaší důvěry? (hlasování od 5.2.2017)

hlasovalo: 12728 lidí

Pohřební věnec

Cedule s „jebáním“ měli v rukou, alespoň podle nápisů na nich, mladí sociální demokraté. Druhý hlásal: „Sedmé přikázání neojebeš, už nás NeBabiš!“ Na adresu mladých sociálních demokratů se pro ParlamentníListy.cz posléze vyjádřil samotný ministr Babiš, když v sms poslal: „Sorry jako, je mi jich líto“ se smajlíkem na konci. Jak zdůraznil na akci další organizátor Michal Majzner, v Rusku jsou novináři koupeni, zastrašováni, za mřížemi či vražděni. „První dva stupně máme za sebou. Nechtěl bych se dožít dalšího i u nás,“ dodal. Poblíž postával mladík s pohřebním věncem. „Sorry jako“ na jedné stuze a přeškrtnutá „Demokracie“ na druhé.

Následně se s policejním dohledem všichni vydali před nedaleké Ministerstvo financí. „ČT klame, lebo som ju ještě nekúpil,“, hlásal další transparent. „Krmí nás svýma sračkama a teď by ještě chtěl, abychom drželi hubu. Tak to má smůlu,“ sdělil pán v davu. Mezi aktivisty se pohyboval mladík, jenž měl na české vlajce odznaky „Stop islám“. Nabízel je za dvacet korun, ale byl to propadák.

Duo Zeman, Babiš

Před budovou MF následovalo společné foto a rozchod. „Afér už má tolik, že může těžko říct, co je nám do toho,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Bílek a pokračoval: „Se Zemanem jsou si blízcí a mají stejnou cestu k volbám. Neapelují na slušné lidi, ale snaží se vypadat lidově s tím, že se po hospodách bude říkat: ‚Ten jim to teda nandal.‘ Musíme jim jasně ukázat, že s nimi nesouhlasíme. Já si ale nemyslím, že mají vítězství až tak jisté.“ Ostatně Bílek je jinak předsedou spolku East european information centre (EEIC).

„Jestli Babiš získá ve státě ještě větší moc, může to být ještě horší,“ dodal Majzner. Jak organizátoři sdělili, za dva týdny by se mělo na Václavském náměstí konat mnohem větší shromáždění, na kterém se bude protestovat proti všem kauzám a výstřelkům ministra Babiše. Před jeho resortní budovou zůstalo v době odevzdávání daňových přiznání nespočet těchto dokumentů. Jsou prázdné, jen přes první stránku křičí nápis: „Sorry jako!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …