Kšefty s tátou. Biden vyšetřován, létají miliony. A bude hůř

11.05.2023 10:50

Předseda výboru pro dohled nad Sněmovnou reprezentantů James Comer vyšetřuje „vlivové překupnictví a obchodní schémata“ rodiny Bidenových, přesněji řečeno údajné kšefty s „tátou“ Bidenem, respektive s jeho jménem. Podle serveru americké televize Fox News Bidenova rodina dostávala miliony od cizích státních příslušníků a snažila se utajit zdroj financí. Síť společností byla podle všeho propojena i s čínskou firmou CEFC a Jie Tien-mingem, bývalým poradcem exprezidenta Zemana. Létají miliony dolarů a podle všeho bude hůř.

Kšefty s tátou. Biden vyšetřován, létají miliony. A bude hůř
Foto: FCB
Popisek: Joe Biden

Dohledový výbor Sněmovny reprezentantů USA uvádí, že rodina Bidenových a její obchodní partneři vytvořili více než 20 společností a obdrželi více než 10 milionů dolarů od cizích státních příslušníků, zatímco Joe Biden působil jako viceprezident, a že některé z těchto plateb by mohly naznačovat pokusy rodiny Bidenových „prodávat vliv“.

Republikánský předseda výboru James Comer vydal tiskovou zprávu o tom, že nalezl nové informace, které naznačují, že rodina Bidenových používala svůj vliv jako nástroj určený k prodeji. Výbor v rámci svého vyšetřování předvolal představitele 4 různých bank a jako odpověď obdržel „tisíce záznamů“. Tato předvolání byla „šitá na míru konkrétním jednotlivcům a společnostem, které se zabývaly obchodními aktivitami s členy Bidenovy rodiny a jejich obchodními společníky,“ stojí ve zprávě.

Podle televize Fox News za sítí obchodních společností stojí syn tehdejšího viceprezidenta a dnešního prezidenta Hunter Biden spolu s dalšími společníky. Jednalo se o firmy Lion Hall Group LLC; Owasco PC; Robinson Walker, LLC; Skaneateles, LLC; Seneca Global Advisors, LLC; Rosemont Seneca Partners, LLC; Rosemont Seneca Principal Investments LLC; Rosemont Seneca Bohai, LLC; Hudson West III, LLC; Hudson West V, LLC; CEFC Infrastructure Investment (US) a další.

„V některých případech Bidenovi spolupracovníci dostávali značné vklady ze zahraničních zdrojů na své bankovní účty a poté převáděli menší, přírůstkové platby na účty Bidenovy banky,“ stojí ve zprávě. „Tyto komplikované a zdánlivě zbytečné finanční transakce se zdají být společným úsilím utajit zdroj a celkovou částku obdrženou od zahraničních společností.“ Mělo se jednat i o prostředky od čínských firem a tam se prý sama čínská strana snažila zakrýt, od koho peníze pocházejí. Podle výboru se nejen Číňané, ale i příslušníci jiných národů mohli pokoušet takto ovlivňovat politiku Spojených států.

V souvislosti s Čínou je ve zprávě výboru zmíněna i společnost CEFC známá také v České republice. Udržování obchodních styků se zástupci této společnosti představuje podle výboru riziko pro národní bezpečnost Spojených států. Padlo zde i jméno Jie Tien-minga, bývalého poradce exprezidenta Zemana. V roce 2018 byl údajně tento poradce exprezidenta Zemana zadržen čínskými stranickými orgány. Když se o jeho možném zadržení dozvěděl Hunter Biden, snažil se podle Fox News od Jie Tien-minga rychle dát ruce pryč.

„Hunter Biden se poté pokusil distancovat od vztahu tvrzením, že nikdy nedostal zaplaceno od CEFC. To bylo nepravdivé. V memorandu bylo uvedeno, že Hunterova společnost, Hudson West V, obdržela od Jie Tien-minga 24 milionů dolarů. CEFC později poslala 100 000 dolarů do Hunter's Owasco, PC, uvedl server televize Fox News s tím, že podle poznatků výboru spolupráce firem spojených s Hunterem Bidenem na jedné straně a čínskou společností CEFC na straně druhé, nese znaky finančního podvodu.

Výbor například uvedl, že Hunter Biden prostřednictvím svého společníka Roba Walkera obdržel více než 1 milion dolarů od zahraniční společnosti, kterou údajně ovládá Gabriel Popoviciu, který je v Rumunsku stíhán za korupci.

„Výbor je znepokojen vzorcem rodiny Bidenových podnikání v oblastech světa, ve kterých měl tehdejší viceprezident významnou roli a ovlivňoval politiku USA,“ stojí v memorandu. V závěru zprávy je uvedeno, že výbor je odhodlán odhalit případné pokusy o podvod a zamezit plýtvání federálními prostředky.

Server Politico dodal, že z informací, které výbor představil, není jasné, zda má dost důkazů k tomu, aby mohl ukázat i na samotného prezidenta Joea Bidena. „Velmi očekávaná tisková konference však také vyvolala nové otázky ohledně jejich schopnosti nakonec zachytit jejich bílou velrybu: samotného prezidenta,“ uvedl server.

Žádný odkaz se veřejně neobjevil a na středeční tiskové konferenci se to nezměnilo. Na otázku, zda bude nakonec schopen dokázat svou ústřední tezi, že prezident sehrál v obchodech nějakou roli, Comer neodpověděl přímo. „Nemyslím si, že by si někdo v Americe... myslel, že je to jen náhoda, že devět členů Bidenovy rodiny dostalo peníze.“ „Domníváme se, že prezident se do toho zapojil od samého začátku. Je zřejmé, že budeme pokračovat v hledání,“ dodal.

Členové výboru sice tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, že by vzhledem k výši prostředků nevěděl nic o platbách tekoucích do jeho rodiny, ale server Politico také upozornil, že ve zprávách není žádný důkaz o tom, že by platby poskytnuté Bidenově rodině následně nějak ovlivnily konkrétní politické kroky Joea Bidena.

Abbe Lowell, právník Huntera Bidena, prohlásil, že Comer „strávil posledních pět měsíců divokými předpověďmi bez důkazů, kladl hloupé otázky nahlas a pokaždé selhal – včetně dneška“.

Server také připomněl, že Hunter Biden byl v roce 2018 vyšetřován jak pro své obchodní aktivity v zahraničí, tak kvůli tomu, zda pravdivě odpovídal na otázky související se žádostí o koupi zbraně.

Podle CNN Hunter Biden možná využil své podnikání a rodinné kontakty ještě v jednom směru.

„Republikáni také tvrdili, že Hunter Biden využil své rodinné kontakty, aby pomohl v roce 2016 usnadnit setkání srbského kandidáta na generálního tajemníka OSN Vuka Jeremiče, a tehdejšího poradce pro národní bezpečnost viceprezidenta Colina Kahla,“ uvedla CNN.

Americká zpravodajská stanice také upozornila, že žádná z plateb nemířila přímo k americkénu prezidentovi, tehdejšímu viceprezidentovi Bidenovi. Ani v době, kdy nezastával ani jednu z těchto funkcí.

Republikáni tu přesto jistou politickou vazbu vidí.

„Tito lidé nepřišli za Hunterem Bidenem proto, že by rozuměl světové politice nebo že v ní měl zkušenosti nebo že rozuměl čínským obchodům. Chtěli ho kvůli přístupu, který mu poskytlo jeho příjmení,“ řekla během tiskové konference republikánka Nancy Maceová z Jižní Karolíny.

Výbor hodlá ve vyšetřování dále pokračovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …