Kvůli Slávkovi Sobotkovi nám odcházejí členové a lidé říkají, že nás mají plné zuby. A tohle může způsobit Zeman… Zjišťovali jsme, co se může dít na sjezdu ČSSD

09.03.2017 13:44

V pátek a v sobotu proběhne v Brně 39. sjezd ČSSD, který zvolí vedení strany. Zjišťovali jsme, jaká je nálada uvnitř strany a jak by mohl sjezd dopadnout.

Kvůli Slávkovi Sobotkovi nám odcházejí členové a lidé říkají, že nás mají plné zuby. A tohle může způsobit Zeman… Zjišťovali jsme, co se může dít na sjezdu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD představila priority, které chce v koaliční vládě ještě prosadit. Priority jsou především zas o dalších výdajích v jejími ministry spravovaných resortech

ParlamentníListy.cz hovořily s několika předními členy ČSSD. Většina se shodne na tom, že nálada ve straně není dobrá a že panuje velká nervozita. Jak se to ale přetaví do výsledků sjezdu, je podle nich otázkou.

Někteří si myslí, že Jeroným Tejc má proti Milanu Chovancovi poměrně velké šance, 50:50, a že nespokojenost s nynějším stavem se může zobrazit ve zvolení Tejce. Jiní si myslí, že by Bohuslav Sobotka mohl být zvolen předsedou strany pouze poměrně malou většinou a bude mít slabý mandát.

Tejc vs. Chovanec. Lidé z ČSSD odchází

„Nálada bude asi nevypočitatelná, pokud jde o souboj Chovance a Tejce. Může to být zajímavý souboj a je možné, že lidé budou vyvažovat. Doufám, že Slávek dostane dost hlasů, nad 50 procent, a kecy proti němu přestanou. Na druhou stranu je fakt, že lidé kvůli Slávkovi z ČSSD odcházejí, protože nesouhlasí s politikou vedení strany. Hlavně kvůli jeho postoji a lidí kolem něj vůči imigraci,“ řekl redakci jeden z poslanců.

Za poslední dva roky se členská základna sociálních demokratů zmenšila o desetinu. Podle zprávy vypracované pro víkendový sjezd ČSSD měla strana ke konci prosince roku 2016 celkem 20 349 členů, to je o 2209 méně než o dva roky dříve. Spolu s členskou základnou ubývá i místních organizací strany, za dva roky jich zaniklo 57.

Dohody

Přední člen strany prozradil redakci, že existují předsjezdové dohody, které mají víceméně udržet současné vedení. Jeroným Tejc prý žádné dohody s kraji nemá.

„Nějaké dohody existují, doufám, že nedojde k žádnému překvapení. Předseda bude zvolen. Zaorálek či Marksová to mají jasné. Bude asi tlačenice o další místopředsedy. Dohody by mohly ohrozit další návrhy z pléna na další nominace na místopředsedy. Doufám, že nebude někdo vymýšlet nějaké hlouposti s usnesením, že podpoříme Zemana na prezidenta či že ho pozveme, aby na sjezdu promluvil. To by to mohlo rozházet,“ řekl přední poslanec.

Sobotka může získat málo hlasů...

„Určitě to bude zajímavé. Atmosféra je jiná než v minulosti, je napjatá. Delegáti přijíždějí do Brna už ve čtvrtek. Podle mě má Chovanec větší šanci než Tejc. Tejc nebyl moc teď vidět a příliš se nevyhraňoval. Tejc byl dobrý jako šéf klubu, jako stratég ve Sněmovně. Chovanec ale lépe komunikuje se členy strany,“ řekl redakci další poslanec.

Nespokojenost delegátů se může ale projevit jinak. „Za plentu nikdo nevidí. Je možné, že Slávek dostane 56 nebo 58 procent, což je poměrně slabý mandát, a odpor členů k současném stavu se projeví takto a půjde o Pyrrhovo vítězství. Hodně bude záležet na projevech, náladě a emocích. Uvidíme,“ řekl redakci zdroj.

„Je fakt, že lidé odcházejí ze strany, nekomunikuje se uvnitř strany a naši voliči nám přestali rozumět. Jedna paní v obchodě mi říkala, že nás lidi už mají plné zuby. Posun nás doleva a ANO doprava je správný, ale ten nápad s tou progresivní daní s nízkou hranicí akorát udělal lidem v hlavě zmatek,“ dodal poslanec.

Většina krajských konferencí jednoznačně pro Sobotku i Chovance, ale volilo se veřejně

Většina krajských konferencí sice dopadla jednoznačně pro Sobotku i Chovance, ale delegáti tam volili veřejně. V jediném kraji, kde byla tajná volba, v Jihočeském, Sobotka podporu nezískal.

Důkazem paniky v ČSSD je pak i to, že příznivci Tejce a Chovance požadovali po ústředí, aby se hlasy ve volbě prvního místopředsedy počítaly po staru. Tedy ručně. Stranická volební komise, která bude zavalena desítkami dalších nejrůznějších hlasování, přitom preferuje modernější a hlavně rychlejší elektronické počítání. A to tak, že na volebním lístku pípne čtečkou na čárový kód za jménem zakroužkovaného kandidáta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …