Langer k Rathově kauze: Promluvil člověk zevnitř

19.05.2012 6:16

Bývalý ministra vnitra, dnes bezpečnostní poradce ODS, Ivan Langer se poslední dobou straní veřejných prohlášení. ParlamentnímListům.cz přiznal, že kauzu kolem několikanásobně obviněného poslance Davida Ratha příliš nesleduje. Přesto obžalovanému připomněl svoji prorockou glosu.

Langer k Rathově kauze: Promluvil člověk zevnitř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Langer bývá označován za zákulisního hybatele občanských demokratů, který po vykroužkování při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 svůj vliv neztratil, ale pouze přesunul. Kauzu, která plní sdělovací prostředky posledních dnů, prý ale příliš nesleduje a na Davida Ratha navíc nemá Langer podle svých slov příjemné vzpomínky. „Nechci do nikoho rýpat. Jen si vzpomínám, jak hulvátsky a sprostě se doktor Rath o všech vyjadřoval. Považuji jej za největšího hulváta ve sněmovně po republikánu Miroslavu Sládkovi a Lubomíru Zaorálkovi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr. Paradoxně jak Rath, tak Sládek jsou jediní poslanci v historii ČR, kteří šli s poslaneckým průkazem rovnou do vazby.

Prorok Langer?

Langer se s odstupem času ukázal trochu jako jasnovidec. „Já jsem už kdysi glosoval: Kdo s Kottem zachází, s Kottem i schází. Rath byl jeden, kteří se o pana doktora, který proslul svými opileckými excesy a tím, že pak přešel z opozice na stranu koalice a držel Špidlovu vládu, postarali. Kott byl za to panem Rathem odměněn. Tato vazba ho nakonec dohnala,“ uvedl Langer.

Sám Petr Kott hraje v případu velmi důležitou, ne-li hlavní úlohu. V domě, kde bydlí ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a právě exposlanec Kott našli, policisté ve skrýši pod podlahou 30 milionů korun, náboje a kulovnici. Peníze byly určeny na založení vlastní nemocnice. Pár také prý vymyslel předražení rekonstrukce zámku Buštěhrad, za kterou byl Rath nakonec zadržen.

 

V Rathově kauze prý promluvil člověk zevnitř

Langer soudí, že k dopadení Ratha musel promluvit člověk zevnitř. „Nedokážu si představit, že by to bylo nějak jinak. Odposlechy jsou jedna věc, druhá věc jsou informace přímo zevnitř takovéto skupiny. Nejspíš kombinaci obého se podařilo Ratha chytit,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Langer. Za „udavače“ byl bývalým premiérem Jiřím Paroubkem označen Rathův spolupracovník Filip Bušina, který ovšem veškerá obvinění popírá. Podle dozorující státní zástupkyně Lenky Bradáčové podala neznámá osoba trestní oznámení na brněnském státním zastupitelství, které nakonec vedlo až k Rathově zatčení.

Sbohem a šáteček

ČSSD si nad svým brilantním řečníkem umyla ruce. Proti Rathovi se postavil i jeho kolega ze středočeské ČSSD Richard Dolejš „Ta kauza je pro nás šokující. A je třeba její vyšetření dotáhnout do konce. Takto důsledně by orgány činné v trestním řízení měly postupovat ve všech případech. Jsem rád, že se ČSSD postavila k této věci čelem a situaci i na úrovni kraje rychle a razantně řešit. Jen tak lze znovu získat důvěru veřejnosti, kterou díky této aféře sociální demokracie může částečně začít ztrácet,“ uvedl  pro ParlamentníListy.cz předseda středočeské ČSSD a poslanec Richard Dolejš.

Rath rezignoval na stranické i zastupitelské funkce, mandát poslance si však stále ponechává, přestože jej strana vyzvala k jeho složení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …