Levičák radí levičákovi: Hlavně neustupuj levičákům

11.05.2012 9:11

Francie má po šestnácti letech prezidenta z řad socialistů, Francoise Hollanda, jenž voličům nasliboval za jejich hlasy řadu kroků, které mohou vést k ještě většímu zadlužení už tak téměř předlužené země. I politicky spřízněný poslanec a stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek se obává, aby Hollande příliš neustoupil levičákům.

Levičák radí levičákovi: Hlavně neustupuj levičákům
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Zejména zpochybnění paktu rozpočtové zodpovědnosti budí velké rozpaky jak v eurozóně, tak v Evropské unii jako celku, kde k němu kromě Velké Británie a České republiky přistoupily všechny unijní země. Přitom ani Česká republika pakt nezpochybnila a nevyloučila, že k němu v budoucnu přistoupí.

Hollande zejména odmítl zavedení takzvané dluhové brzdy do francouzské ústavy a podpořil společné evropské půjčky. „Pevná disciplína u národních rozpočtů je nutná, ale současně nesmíme šetřit jen pro šetření,“ prohlásil před volbami.

Evropu povede duo Hollande-Merkelová

„Chci proto smlouvu (o rozpočtové odpovědnosti v EU) doplnit o opatření, která podpoří růst a zaměstnanost," uvedl Hollande. V kampani dnes již prezident sliboval velká opatření na stimulaci ekonomiky financovaná společnými evropskými dluhopisy – tedy tvorbou nového dluhu, který přitom Francii už připravil na finančních trzích o prestižní ratingové ocenění AAA.

Jak vidí vítězství socialisty ve francouzských prezidentských volbách jeho kolega, pokud jde o levicové smýšlení, stínový ministr financí a poslanec ČSSD Jan Mládek? „Ty volby jsou strašně důležité. U Francie je to jasné, protože to je s Německem jeden ze dvou motorů unie a tak jako Sarkozy s paní Merkelovou určovali podobu Evropské unie, bude jí s paní Merkelovou určovat i prezident Hollande,“ konstatoval Mládek pro ParlamentníListy.cz.

Hollandův problém? Extrémní levice

„On bude v těžkém problému, protože na jednu stranu bude muset změnit dosavadní politiku. Na to koneckonců už přišel i náš premiér Nečas, že jenom škrty se krize a zadlužování vyřešit nedá. Ovšem v případě pana Hollanda se to nesmí přehnat, protože u něj je problém v tom, že ho volila i extrémní levice, která má naprosto nerealistická očekávání," říká Mládek.

Podle Mládka od Hollandea čekají tito lidé, vzhledem k slibům, které jim dal, „Sofiiny volby“. Za špatný "oranžový Kalousek" považuje příslib, že Hollande sníží z dvaašedesáti na šedesát let věk odchodu do důchodu. „Obecně si myslím, že snižování věkové hranice odchodu do důchodu z dvaašedesáti let na šedesát není dobrý nápad,“ konstatoval Mládek s tím, že Francie už teď má tuto hranici jednu z nejnižších.

Jen aby neustoupil levičákům

Obecně Mládek neočekává, že by současné směřování EU bylo ohroženo. „Jenom kdyby pan Hollande příliš ustoupil levičákům,“ přidal poslanec poněkud překvapivou obavu, a dodal: „Jinak s jeho příchodem vidím šanci na nový začátek.“

To ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vidí „levicové“ Hollandovy sliby směrem k voličům i vyhrůžku, že za určitých okolností nepodpoří evropský pakt fiskální zodpovědnosti, poněkud jinak: „Je dobře možné, že nastane období fiskální nezodpovědnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg.

Mitterrand zdvojnásobil dluh. A Hollande?

Nicméně Hollandovy sliby děsí především redakcí oslovené ekonomy. „Podíval jsem se do ekonomických archívů, jak se dařilo za socialistických vlád. A posledním socialistickým prezidentem byl ve Francii Francois Mitterrand. A ten přebíral zemi v roce 1981 se státním třicetiprocentním dluhem v poměru k hrubému domácímu produktu. Po patnácti letech, když pozici opouštěl, byl tento dluh dvojnásobný – tedy šedesát procent,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Kohout, ekonom společnosti Partners.

Ten připomněl, že za tu dobu se nezaměstnanost v zemi zhoršila. „V podstatě je málo toho, co se zlepšilo, kromě životní úrovně na dluh. Byla otevřena řada pracovních pozic ve veřejném sektoru. Přibylo státních zaměstnanců, kteří se neměli špatně, ale to vše na dluh,“ dodal Kohout. „Dnes je dluh Francie 90 procent HDP. Jestli tedy nyní Francois Hollande slibuje stejnou politiku, jaká byla za Mitterranda, což je patrné z jeho programu, pak je otázka, jak bude ekonomika země vypadat, až bude končit jeho volební období."

Hollande ohrožuje eurozónu

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové nastal zvolením Hollanda ve Francii problém, který je patrný z jeho přístupu vůči fiskálnímu paktu. „Je velice pravděpodobné, že to bude znamenat veliký obrat v celoevropské politice záchranných fondů, na které se spoléhalo jako na záchranu Evropy,“ konstatovala. „Jestli se potvrdí to, co bylo v Hollandových předvolebních slibech, že nebude podporovat pakt fiskální stability ve stávající podobě, tak to znamená fakticky smrtelnou ránu pro evropský záchranný mechanismus."

„Tím pádem se dá předpokládat panika finančních trhů. A jak si s tou situací poradí země typu Itálie, Španělsko a Portugalsko, kde se dosud spoléhalo na to, že v záchranných fondech bude dost peněz na jejich záchranu,“ připomněla. „Jestli Francie jako druhá klíčová země po Německu nevyjádří těmto mechanismům podporu, pak je to zásadní problém."

... alespoň se Merkelová zamyslí

Vášně kolem směřování Francie doleva více, než je zdrávo, krotí pro ParlamentníListy.cz politolog a ekonom Petr Robejšek. „Pořád platí, že se nic nejí tak horké, jak se uvaří. Francie stejně tak jako každá jiná země má určitým způsobem předdefinovaný koridor možností, ve kterém se politik, ať už patří k jakékoli straně a jmenuje se jakkoli, musí pohybovat,“ myslí si.

„To znamená, že Hollande nemůže udělat všechno, co by si třeba přál, ale faktem je, že může část těch svých iniciativ opravdu provést. A osobně si myslím, že je to dobře, protože to konečně donutí Angelu Merkel k tomu, aby si uvědomila, že její cesta k řešení není správná, ani schůdná,“ dodal Robejšek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …