Lidé bez práce propadají zoufalství. A podvodníci mají žně...

27.08.2013 17:19

I když nezaměstnanost v letních měsících klesla, oproti počátku roku, kdy dosáhla v Česku rekordní výše, jsou stále regiony, kde získat práci je skoro totéž, jako vyhrát v loterii. Tomu, že pak dlouhodobě nezaměstnaní lidé propadají v zoufalství, se nelze divit. A aby toho nebylo málo, množí se jako houby po dešti také podvodné nabídky na zázračné získání financí. Stačí jen otevřít emailovou schránku…

Lidé bez práce propadají zoufalství. A podvodníci mají žně...
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

I do redakční emailové schránky ParlamentníchListů.cz takové nabídky chodí. Denně jich je celá řada. Pokaždé sice z jiné emailové adresy, zato ovšem, až na malé odlišnosti, většinou s totožným textem psaným v angličtině a zřejmě přeloženým do češtiny prostřednictvím internetového překladače. Přesto obsah sdělení může být pro zoufalého člověka lákavý. Jak se svěřila redakci šestatřicetiletá Iveta Hrazcová z Ostravska, do rizika, alespoň zkusit onu nabídku, přitom časem vstupuje mnohý. Jelikož  však ke zbohatnutí nedojde, většinou se tím dotyčný nechlubí. Horší však je, pokud se rozhodne do pofiderních nabídek investovat navíc i něco ze svých skromných příjmů nezaměstnaného. Může se pak stát, že ve snaze získat své peníze zpět, podvede pak nějakého jiného nešťastníka, kterému onu „výbornou“ nabídku doporučí…

„Svobodná matka vydělává prací z domu 7 500 USD za měsíc pomocí jednoduché metody, kterou si může osvojit a vyzkoušet úplně každý!“ Někdo tomu nevěří? Pak by si zcela určitě měl přečíst e-mail, který mu do schránky dorazil, i dál. Nutno dodat, že na vlastní riziko.

„Ahoj,

jmenuji se Susanna. Jsem svobodná matka, která pracuje 365 dní v roce, aby uživila sebe a své 3 děti. Možná, že už jsi někdy poznala ženy jako já – svobodné matky, které musí tvrdě pracovat a samy se starat o svou rodinu. Jediný rozdíl je v tom, že vydělávám peníze online a NEMUSÍM poslouchat žádného šéfa.

Vše začalo někdy v roce 2007, kdy došlo ke krachu na burze.

Nějak zvlášť se mi nedařilo, ale měla jsem stálou práci jako krupiérka v kasinu a držela jsem se nad hladinou. Tak to šlo, dokud mě nepropustili. Dozvěděla jsem se to jednoho dne v práci. Můj šéf za mnou prostě přišel a řekl mi, ať opustím prostory kasina nejpozději koncem dne.

Z čeho budu žít?

Potřebovala jsem nějakou práci z domu, abych mohla vydělávat peníze a zároveň být s dětmi. Tak jsem se dala na online hraní. Ano, i o nevýhodách jsem věděla.“

Kterak zoufalá žena k domu a dalším vymoženostem přišla...

Stále vás ještě virtuální šťastná žena, která vzala osud do vlastních rukou, nepřesvědčila? Tak věřte, že se o to bude pokoušet dál.

„Několik let před tím, než se všechno tohle stalo, jsem zaslechla několik svých kolegů, jak si povídají o metodě, díky které lze v online kasinu vyhrát. Pamatuji si, jak jsem si říkala, že ‚tohle vypadá slibně‘. Takže jsem zkoušela tuto metodu najít na internetu a opravdu jsem našla webovou stránku, kde byla metoda popsána. Vyzkoušela jsem ji. Během jednoho týdne jsem si vydělala 300 dolarů!

Dneska díky této metodě vydělávám jeden celý příjem. Mám dům, který už je z poloviny splacený, tři děti na soukromých školách a dvakrát do roka jezdím na dovolenou. Není jednoduché živit dva syny a dceru díky příjmům z hraní, ale já jsem to zvládla… A DAŘÍ SE MI!“

ParlamentníListy.cz nebudou dále upřesňovat údajně nejspolehlivější praktiku, jak vyzrát nad nezaměstnaností a bídou – ne snad proto, že by to čtenářům nechtěly dopřát, ale spíše proto, že podobně jako u jiných podobných e-mailů, mají řadu (oprávněných) pochybností. Mimo jiné proto, že podmínkou úspěchu je (jak jinak),  také počáteční investice ve výši 65 dolarů. A také proto, že jsou s nabídkou spojená tři jména casín.

Tonoucí se stébla chytají - práce totiž někde opravdu není

Říká se, že tonoucí se stébla chytá. A nezaměstnaný člověk balancující na hranici bídy může mít tendence vyzkoušet opravdu všechno. Bohužel, i s tím různí predátoři počítají.

Bez práce bylo v Česku počátkem roku podle zveřejněných údajů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) téměř 600 tisíc lidí. To bylo historicky nejvíc od vzniku samostatné ČR. Některá přirovnání hovořila dokonce o tom, že hůře bylo už jen v období Velké hospodářské krize v roce 1933. Tehdy bylo cca ještě o sto tisíc nezaměstnaných v zemi víc. Není tedy přehnaným pesimismem to,  že se lidé víc než kdy jindy v minulých letech začali obávat bídy. A stali se zranitelnějšími a snáze podléhajícími nesolidním nabídkám různého typu.    

Upozornila na to i ekonomka Ilona Švihlíková. Připomněla fakt, že i když například o jedno pracovní místo na Jesenicku na severu Moravy stojí 123 uchazečů (a celkově v ČR je průměr 17,3 lidí na jednu pracovní nabídku), ty nabídky často navíc nemají s běžnou prací příliš společného.

„Ti lidé jsou nuceni, aby obcházeli domy a byty a nabízeli tam parfémy, deky a kdo ví co ještě. S normální prací či pracovním poměrem to moc společného nemá. V lepším případě se jedná o práci někde v callcentrech, která ovšem může opět znamenat jen to, že jiným lidem vnucují po telefonu nějaké služby či výrobky a teprve na základě úspěšnosti toho, kolik jich přesvědčí, jsou zaplaceni,“ řekla Švihlíková ParlamentnímListům.cz o jevu, který se také významně rozšiřuje i vzhledem ke zvyšující se nezaměstnanosti.

Nabídky prostřednictvím nevyžádané pošty nemůžou být seriózní. Nečtěte je

Pokud i ve vašem e-mailu přistávají sdělení  s neodolatelnými nabídkami, jak většinou skoro bezpracně a pohodlně zbohatnout a dostat se z marasmu, ideální je jim nevěnovat pozornost, či si nastavit filtry ve schránce tak, aby padaly rovnou do spamu (nevyžádané pošty).

„To, co někdo nabízí prostřednictvím nevyžádané pošty, nikdy nemůže být seriózní, proto je ztrátou času se tím zabývat. Nejlépe je rovnou mazat. Najít by se však daly i aspekty, které mohou být na hraně zákona. I když hledat toho, kdo skutečně takovéto zprávy odesílá a zahlcuje tím emaily lidí, je velmi náročné a mnohdy skoro nemožné,“ upozornil advokát Kolja Kubíček.

Podle něj zahlcování e-mailových schránek od mnoha neznámých uživatelů nevyžádanými emaily může být v některých případech posuzováno i jako poškozování cizích práv. „Pokud by šlo o to, že by se takto stával nechtěným adresátem jen jeden konkrétní člověk, dalo by se uvažovat i o stalkingu. Pokud někdo chce po adresátech peníze, byť třeba i malé částky, jedná se o podvod. A i když chytit takového pachatele je skutečně velmi složité, je třeba do toho často zapojit i další státy. Náklady na to jsou tedy velmi vysoké. V každém případě se na podvod nahlíží v celém světě z pohledu trestního práva jako na společensky nebezpečný jev. A také je dle toho odměňován,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz ještě advokát. 

Úřad práce vybízí k opatrnosti. A má i svůj tip...

A co říká na podobné „fušování do řemesla“ Úřad práce ČR? „V každém případě doporučuji všem, aby při hledání práce byli velice opatrní a vždy si ověřili veškeré skutečnosti. Jen tak se mohou vyhnout případným problémům,“ říká mluvčí generálního ředitelství úřadu Kateřina Beránková.

„Agentura, která nabízí sjednání práce, si v žádném případě nesmí říct o jakýkoli finanční obnos za zprostředkování a nesmí ani požadovat procenta z domluvené mzdy. Výjimku tvoří pouze případy, kdy by se jednalo o uhrazení výdajů spojených s cestou, například jízdenky, letenky či ubytování,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Beránková.

Dodala, že pokud se člověk rozhoduje o hledání práce jakéhokoli typu v zahraničí, měl by se obracet na systém EURES. V rámci celé sítě Euresu, která je zájemcům k dispozici v celé Evropské unii, funguje 900 poradců, z toho 16 přímo v České republice. „Lidé se na ně mohou obracet s dotazy týkajícími se práce nejen v zahraničí. Výhodou je, že pracovní místa, která zaměstnavatelé přes Eures nabízejí, jsou skutečně prověřená a minimalizuje se tím možnost podvodu,“ doplnila Kateřina Beránková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …