Lidi, můžete krást! Tak se po amnestii začíná mluvit v zemi

06.01.2013 12:20

Rozsah amnestie je moc velký, nedivil bych se strachu lidí vyjít na ulici, pro opakovaně trestané neměla platit. Takové názory zaznívají z úst středočeských politiků na amnestii prezidenta Václava Klause. ParlamentníListy.cz se ptaly na jejich postoj napříč politickým spektrem.

Lidi, můžete krást! Tak se po amnestii začíná mluvit v zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

Negativně ji vnímá středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). „Je nemyslitelné, aby se někdo roky odvolával proti rozsudku soudu a pak dostal amnestii. Myslím, že je to jasný vzkaz pro lidi. Můžete krást, protože vždycky jednou za pět let přijde prezident, který vám dá amnestii,“ sdělil.

Dodal také, že by se nedivil, kdyby se lidé báli vyjít na ulici, něz opakované trestané policie zase pozatýká. „Pro amnestii jako takové nicméně námitky nemám, ale mělo by jít pouze o adresnou amnestii, například když někdo ve vězení vážně onemocní, rozhodně ale nesouhlasím s takto masovou akcí. Navíc se jedná z velké části o lidi, kteří páchali finanční kriminalitu.“

Stějně mluví i další zastupitelé: „Nesouhlasím s rozsahem a nemělo se to stát. Je otázka, zda amnestie vůbec patří do našeho právního státu. Když je dobře využívána, tak ano, ale hlavně ne v oblastech, kde bylo přerušené vyšetřování hospodářské kriminality,“ řekla redakci Helena Langšádlová, jednička středočeské TOP 09.

Co si mají myslet obyčejní lidé o propuštění korupčníků?

S tím souhlasí i Jiřina Fialová, krajská radní za KSČM. Tvrdí navíc, že stát budou propuštění vězni stát více peněz, než dosud: „Nejvíce mne zaráží, že se šest tisíc vězňů změnilo na více jak dvacet tisíc. I když se ušetří na jejich ubytování, stravě a podobně, všichni tito lidé nemají práci a budou žádat o sociální dávky. To všechno zaplatí stát,“ sdělila Fialová.

Podotkla také, že se to mělo vyhnout korupčním kauzám kvůli mínění voličů. „Co si mají myslet obyčejní lidé?,“ dodala. S amnestií v tomto rozsahu nesouhlasí ani sociální demokrat a statutární náměstek Středočeského kraje Miloš Petera: „Byla moc široká, já bych ji udělal pro mnohem menší počet lidí. Také bych nerušil vyšetřování kauz s osmiletou lhůtou. Ještě nejsou dořešené, a to není dobře,“ uvedl Petera.

Smírnější v hodnocení prezidentovy amnestie je lídr středočeské ODS Raduan Nwelati. Podle něj je médii prezentováno jakési omilostnění, což neodpovídá realitě. „Nejedná se o stejnou věc. Kdybych byl na místě prezidenta, tak bych ji omezil pro recidivisty. Ale jestliže nějaký soud osm let nerozhodne, tak není něco v pořádku,“ vysvětlil Nwelati ParlamentnímListům.cz.

Vězníme za alimenty, jiné státy už to dávno nedělají

Podle něj se amnestie netýká tolika korupčních kauz, jak to může vypadat. „Chápu prezidenta, že když soud nerozhodne během osmi let, jde o strašně dlouhou dobu. Také nás zachránil, protože mnoho těchto obžalovaných se mohlo obrátit na evropské soudy kvůli zdlouhavým procesům a vyhráli by to,“ řekl primátor Mladé Boleslavi.

I přes velkou část nesouhlasu se politici shodují na tom, že jsou v České republice trestáni lidé za činy, jež v západních zemích považují za přestupky.
„Třeba placení alimentů se týká asi dvou tisíc odsouzených, přitom uvězněním se jejich problém nevyřeší, naopak prohloubí,“ řekla Helena Langšádlová z Top09. Stejný názor mají také na otázku samotného fungování soudnictví, zastupitelství i délku vyšetřování, kterou je podle nich potřeba řešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …