Lidi, vybouchla jsem, přiznala autorka výroku o pohrobcích nacistů

02.10.2012 11:18

Lékařka versus extremistický dělník - ryzí nenávist ze strany kandidátky na hejtmanku Karoly Haasové (TOP9 a Starostové) k místopředsedovi Dělnické strany sociální spravedlnosti Petru Kotábovi zůstala živým tématem celý prodloužený víkend.

Lidi, vybouchla jsem, přiznala autorka výroku o pohrobcích nacistů
Foto: Karola Haasová
Popisek: Karola Haasová (TOP 09)

 Jedna z lídrů, která v televizním volebním speciálu Václava Moravce shodou okolností seděla přímo vedle „dělníka“, se za svůj výstup veřejně omluvila.


Nesnášenlivost naruby?


Zda jsou Petr Kotáb a Jiří Zelenka (Severočeši.cz) rasisti nebo jen říkají nahlas pravdu, kterou si většinová společnost myslí, toť otázka do pranice. Jejich slovník hýří slovy cikán, nemakačenka, zneužívání sociálních dávek a podobně.  Očividnou nesnášenlivost, ale z jiného pohledu, vůči určité skupině lidí však projevila i kandidátka na hejtmanku Ústeckého kraje Karola Haasová. Členy Dělnické strany sociální spravedlnosti označila před očima diváků v živém vysílání za pohrobky nacistů. Nyní se za svůj celkový televizní výstup omlouvá. „Musela jsem si nechat trochu odstup. Srovnat si v hlavě, co se vlastně stalo. V Otázkách Václava Moravce jsem vybouchla na celé čáře. Bylo to moje první vystoupení v nějakém diskuzním pořadu v televizi. Jakmile jsem dosedla do toho křesla na podiu, rozsvítila se světla, spustily kamery a všechny ty tlaky posledních dní okolo způsobily, že mě totálně ochromila tréma,“ omlouvá svůj projev. „Nebyla jsem schopná říct jedinou souvislou větu, přenést jedinou myšlenku, názor, postoj. Nebyla jsem doteď profesionální politik, zvyklý na tenhle mediální mumraj,“ vidí sama na sobě pochybení. „Moc se omlouvám všem, kteří mi drželi palce a podporovali mě. Ale život jde dál,“ zní její omluva, z níž téměř čiší předem očekávaná prohra.


Mnozí její příznivci však naopak ocenili, že se uměla vymezit proti dělnické straně a Severočechům.cz a že její omluva je bod pro ni za její sebekritiku, která mnohým politikům chybí.

Názor filologa je shovívavý


Podle filologa a mediálního interpretátora Jana Martince není výrok o pohrobcích nacistů nutné hned klasifikovat jako projev nesnášenlivosti dle trestního zákona nebo jako útok rasisty proti určité skupině. „Je to nejspíš zjednodušující nálepkování, běžné v politice. Označování komunista, bývalý komunista, svazáček je asi ještě častější. Nakolik je program dělnické strany inspirován nacismem, neumím posoudit. Nejspíš půjde spíš o xenofobní populisty,“ domnívá se Jan Martinec s tím, že však mezi příznivci mohou být samozřejmě i lidé s nacistickým myšlením.

Jsem schválený rasista


Petr Kotáb, který na některé moderátorovy otázky neuměl příliš odpovědět, zhroucen naopak oproti Karole Haasové vůbec není.  Co ho dopálilo nejvíc, byla netaktní moderátorova připomínka, aby nezapomněl, že rozsudkem brněnského soudu byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. „Bylo to za pravdivé výroky o situaci na severu Čech. Jsem nyní totiž soudně schválený rasista, neboť jsem si dovolil na demonstraci konané 1. května 2009 v Brně říci, že mnoho cikánů zneužívá sociální dávky, živí se prodejem kradeného železného šrotu a podobně,“ uvádí.

Vyjádření Karoly Haasové, která podle něj po celou dobu vysílání nedokázala vyjádřit jedinou kloudnou myšlenku, považuje za tvrdý útok do řad dělníků. „Podle ní jsme pohrobci nacistů, a proto prý velmi zvažovala, zda se vůbec zúčastnit tohoto vysílání. Fuj, fuj, fuj. Sedět v jedné budově se zástupcem dělnické třídy jí zkrátka nevonělo. Nakonec však mou účast musela přetrpět, a dokonce byla usazena i přímo vedle mě,“ komentuje to mírně ironicky. Na její hysterický výlev chtěl prý patřičným způsobem reagovat, ale už mu to dle jeho mínění nebylo umožněno, protože závěr pořadu byl na spadnutí.

Kdo s kým peče


Vybavil si, že při odchodu ze studia paní doktorka Haasová minula zástupce Komunistické strany Čech a Moravy, velkým obloukem se vyhnula i jeho maličkosti. „A jala se div ne objímat s lídrem Občanské demokratické strany (ODS), přestože v průběhu pořadu na něj rozhodně nepěla žádnou chválu, ale naopak podrobila jeho stranu kritice,“ kroutí hlavou nad chováním své rivalky. Oproti tomu hejtmanka Jana Vaňhová se podle jeho slov zachovala jako slušně vychovaný člověk. „Přestože máme na spoustu věcí rozdílné názory, sama přišla a svou ruku mi podala,“ oceňuje.

Čekám spojence


Osobně chtěl Petr Kotáb ještě pohovořit s lídrem Severočechů Jiřím Zelenkou, s nímž sdílí na spoustu věcí podobné názory. Vidí v tom potenciál možné koalice. „Pokud jsou myšleny skutečně vážně, budeme mít v krajském zastupitelstvu dobrého spojence, s nímž odstraníme korupci, postavíme se nepřizpůsobivým a zajistíme rozvoj našeho kraje,“ je přesvědčen, i když se mu nelíbí styl předvolební kampaně tohoto hnutí. „Hlasy voličů doslova kupuje rozdáváním osobních automobilů, mobilních telefonů a dalších dárků. To samo o sobě korupcí značně zavání,“ říká nakonec.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …