Lidumil Paroubek: Na Klause se hází špína. Začíná mi být blízký

07.10.2012 10:01

Do města bílých tygrů zavítal lev. Neboli ve městě pyšnícím se bílými tygry v místní zoologické zahradě a stejnojmenným extraligovým hokejovým klubem se konal v sobotu 6. října předvolební mítink politické strany LEV 21 Národní socialisté. Přijel i jejich předseda Jiří Paroubek.

Lidumil Paroubek: Na Klause se hází špína. Začíná mi být blízký
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

„Největším problémem dneška  je drahota. Projevuje se hlavně v oblasti potravin. Jsou o třetinu dražší než v Německu. V situaci kdy jsou německé platy třiapůlnásobně vyšší než české,“ prohlásil. Na paškál si vzal odstupujícího ministra Drábka. „Nevidím na jeho působení na ministerstvu nic pozitivního. Desítky tisíc lidí, zdravotně postižených, balancuje mezi životem a smrtí,“ konstatoval. Naopak hájil prezidenta Klause. „Postupuje pragmaticky, logicky a rozumně,“ sdělil Jiří Paroubek.

V sobotním říjnovém odpoledni se ve lvím autobuse setkal Jiří Paroubek a lídr Lva 21 Národních socialistů v Libereckém kraji Martin Palouš s novináři a něco později i se svými příznivci. Za sebou už měli mítinky v Semilech a Jablonci. „Tam přišlo kolem stovky lidí,“ pochvaloval si Palouš. Jiří Paroubek působil uvolněným dojmem. Cestou z Jablonce se zastavil na chalupě v Horním Maxově v Jizerských horách, kterou nyní spravuje jeho syn. „Jablonec za těch pár let, co jsem ho neviděl,  zkrásněl. Pouze mě překvapilo, že obchody se zavřely v poledne a z Jablonce se stalo mrtvé město. Jak za starého režimu,“ podivil se.

Paroubek chválil Klause

Z pochopitelných důvodů otázky novinářů směřovaly na prezidenta Václava Klause. Před pár dny pár kilometrů od Liberce v Chrastavě zaútočil mladý dělník Pavel Vondrouš na prezidenta Klause. Zároveň v poslední době prezident vrácí vládě jeden zákon za druhým. Čemuž se ale Paroubek nediví. „Usiluje o nějakou svoji politickou budoucnost a proč by se spojoval s touto neúspěšnou vládou. On by to skutečně asi dělal jinak. A pak je ekonom. Takže má určitou představivost. Co jsem četl poslední interwiew s ním, nevidím nic, s čím bych nesouhlasil. Je to nejlepší rozhovor, který jsem od něj četl,“ ozřejmil Paroubek.

Prezident podle něj postupuje pragmaticky, logicky, rozumně. „V Chrastavě se choval dobře. Já jsem něco podobného zažil na vajíčcích. Rady od různých pokrytců, že se má smát když na něj někdo střílí, jsou podivné. A spekulace, jestli si to udělal sám, jsou opravdu nedůstojně. Byl jsem s ním velmi často ve sporu, ale teď se na něj vylilo takové špíny, že mi začal být sympatický. Je důstojný prezidentsky a rozumný z ekonomického hlediska,“ myslel si expremiér Paroubek.

Škoda, že se kandidatury na prezidenta vzdal Švejnar

Jako prezidentského nástupce Václava Klause by Paroubek nejraději viděl Jana Švejnara. „Bohužel se rozhodl nekandidovat. Takže teď svého favorita nemám,“ uvedl. Z těch lidí, kteří zůstali v boji o prezidentský post, vidí jedinou opravdu politickou osobnost – Miloše Zemana. „Znám jeho nectnosti i přednosti. Takže si myslím, že určitým východiskem by byl, i když ne ideálním. Ale kdo je ideální,“ otázal se.

V Libereckém kraji cítí LEV 21 šanci

Paroubek se domnívá, že Liberecký je spolu s Ústeckým, Karlovarským a Jihomoravským kraj, kde má jeho strana šance překročit pětiprocentní hranici a dostat se do krajského zastupitelstva. I když předvolební průzkumy Lvu tuto šanci nedávají. „Podle mě si nevšímají dvou věcí. Že se oslabuje pozice takzvaných zavedených parlamentních stran s výjimkou komunistů. Sociální demokracie bude mít o třetinu méně než při minulých krajských volbách, Topka o polovinu méně než měla v parlamentních volbách, slábne i ODS. Zbývá 40 procentní hromada hlasů, o kterou se poperou malé strany,“ vysvětlil Paroubek. Věří i několika senátorským kandidátum národních socialistů, například Františku Vízkovi, který kandiduje za Lva 21 v jabloneckém a semilském obvodě a samozřejmě i druhému nejznámějšímu „Lvovi“ Jiřímu Šlégrovi.

Paroubek odmítá koalici s korupčníky

Pokud by se LEV 21 dostal do ústeckého zastupitelstva, kde je právě Paroubek lídrem, odmítl by spolupráci s ODS a s i s lidmi z ČSSD namočenými do korupce. „Hejtmanka Vaňhová, Fišera, Kouda,“ vyjmenovává lidi na černé listině v řadách ČSSD. Nejpravděpodobnější koaliční partnery ale případně vidí mezi Severočechy a komunisty. „Jednalo by se o koalici levého středu, mohla by vydržet celé čtyři roky,“ domníval se.

Voliči, donuťte vládu odstoupit

Úderem třetí odpolední vystoupal Jiří Paroubek na pódium, které vyrostlo na náměstí Edvarda Beneše. Tedy druhého československého prezidenta, který vzešel ze strany národních socialistů, na jejichž tradici Paroubkova strana navazuje. Paroubek vyzval voliče, aby vystavili vysvědčení vládě a donutili ji rezignovat a vypsat mimořádné parlamentní volby na jaře. „Největším problémem dneška  je drahota. Projevuje se hlavně v oblasti potravin. Jsou dražší o třetinu než v Německu. V situaci kdy jsou německé platy třiapůlnásobně a důchody dvojapůlnásobně vyšší než u nás. Nemluvě o kvalitě. V Německu by se asi těžko odehrál podivný sen s metanolovou aférou,“ konstatoval.

Snížení nezaměstnanosti: Nalákejme nové investory do průmyslových zón

Představil i čtyři hlavní priority jejich strany před krajskými volbami. Boj s nezaměstnaností, kriminalitou, korupcí a řešení dostupného a kvalitního zdravotnictví. Snížit nezaměstnanost by se pokusil Paroubek obsazováním průmyslových zón. „Třeba v Ústeckém kraji je 30 průmyslových zón a jsou obsazené z třiceti procent. Je tedy velký prostor sem nalákat nové investory,“ mínil Paroubek. „V těchto krajích je hodně opuštěných průmyslových objektů. Dají se z evropských peněz revitalizovat, rekonstruovat a nabídnout novým investorům. Což může dělat vedení kraje ve spolupráci s Czechinvestem, aby přišly nové středněvelké firmy a vytvářela se pracovní místa,“ objasnil.

Kriminalita: Nesnižujte stavy policistů

Kraje mají také vytvářet podle Paroubka tlak na centrální vládu, aby se nesnižovaly stavy policistů a rozpočty policie. „Je potřeba mít kvalitní, schopnou a dobře zaplacenou policii,“ zdůraznil Paroubek. A tvrdě zkritizoval Nečasovu vládu. „Chlubí se tím, že šetří na policii. Za poslední dva roky se snížil počet policistů o dva tisíce lidí. Odešli hlavně zkušení policisté, kteří chybí v boji proti kriminalitě,“ upřesnil.

Poztrácí se až 80 miliard ročně

Paroubek navrhuje vytvořit jeden centrální úřad, kam by se soustředila výběrová řízení nad 5 milionů korun z centrálních úřadů, ministerstev i krajů. „Inspirujeme se ve Velké Británii, kde toto funguje, a kde se nekrade. Tím, že se odstraní politické vlivy, které jsou na každém ministerstvu, se ušetří velké peníze. Odhaduje se, že se poztrácí až 90 miliard ročně,“ konstatoval.

A vzpomenul sérii skandálů týkajících se sociálních demokratů ve středních a severních Čechách, ale hlavně těch na vládní úrovni. „Kauza ProMoPro, kdy ve špatných kapsách zmizelo 300 milionů korun, nebo u elekronických karet Izip, kdy se poztrácelo 450 milionů korun, u letounů CASA při zbytečném nákupu těchto letounů zmizelo podle policie 650 milionů korun,“ vyjmenoval Paroubek.

Desítky tisíc lidí balancují mezi životem a smrtí

V minulém týdnu oznámil pod dojmem aféry svého prvního náměstka Šišky svoji rezignaci ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Jeho činnost na ministerstvu hodnotím velice negativně. Je    to příklad technokrata, který vidí lidské osudy skrze čísla. Chtěl ušetřit peníze za každou cenu. Což je špatně. Drastickým způsobem přistupoval ke zdravotně postiženým. Desítky tisíc lidí se dostalo do situace, která není na žití, balancují mezi životem a smrtí. Nevidím v jeho působení jedinou pozitivní věc,“ zmínil předseda národních socialistů.

Vedení ČSSD je slabé

„Paroubek je podle mě chytrý a pracovitý politik. Je škoda, že už není šéfem sociálních demokratů. Jejich současné vedení je podle mě slabé,“ uvedl Ladislav Kubík, který Paroubkův projev poslouchal. V nedaleké kavárně Praha popíjel kávu podnikatel Harry Putz. „Já Paroubka nemusím. Přijde mi, že je arogantní,“ domníval se. Při návštěvě Libereckého kraje však tímto dojmem nepůsobil...



Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …