Lůza? Prezident? Po týdnu znovu bobtnají „lepšolidé“ Miloše Zemana. Bělobrádek, kníže, Okamura... Veselo

04.01.2019 10:00

ANKETA Existuje skutečně skupina lidí, kterou lze označit za „lepšolidi”, jak ve svém vánočním poselství uvedl prezident republiky? ParlamentníListy.cz se zeptaly poslanců napříč politickým spektrem, co o tom soudí.

Lůza? Prezident? Po týdnu znovu bobtnají „lepšolidé“ Miloše Zemana. Bělobrádek, kníže, Okamura... Veselo
Foto: OV TV
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman svým vánočním poselstvím opět zvedl ze židle své politické protivníky. Krom jiného i kritikou tzv. lepšolidí.

„‚Lepšolidé‘ jsou ti, kteří se považují za něco lepšího než my ostatní a kteří nám neustále radí, co máme dělat, a kteří své názory považují za nadřazené názorům těch druhých. Když se ovšem na strukturu ‚lepšolidí‘ podíváme, tak vidíme, že například sdělovací prostředky jsou mnohdy složeny z komentátorů, kteří každý den píší o něčem jiném, a přitom pořádně ničemu nerozumí. A tito lidé nám chtějí radit. A totéž se samozřejmě týká i neúspěšných politiků,“ zaznělo od prezidenta na Vánoce.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

ParlamentníListy.cz se poslanců ze všech politických stran zeptaly, co si o těchto prezidentových slovech myslí a zda podle nich skutečně něco jako ‚lepšolidé‘ existuje.

„Člověk má sklon k tomu považovat své názory za lepší než jiné, v neposlední řadě pan prezident. Málo lidí jsem potkal, kteří by se považovali za horší než průměr. Tudíž kvalifikaci pana prezidenta odpovídá 90 procent národa,“ míní čestný předseda TOP 09, poslanec a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip uvádí, že tzv. lepšolidé často vulgárně dehonestují názorové oponenty. „Rozumím tomu tak, že opravdu je dost lidí, kteří se nazývají demokraty, ale zcela jim chybí jedno ze základních předpokladů demokratických postupů – respekt k právu na názor jiných. Navíc jim většinou chybí i argumenty pro podporu vlastního názoru a uchyluji se k vulgární dehonestaci názoru jiných,“ konstatuje Filip.

Místopředseda ČSSD, poslanec a místopředseda výboru pro obranu Jaroslav Foldyna je přesvědčen, že termín ‚lepšolidé‘ existuje již delší dobu a je velice výstižný. „Skutečně u nás existuje skupina lidí, kteří své názory a sebe samotné považují za nadřazené ostatním (mimochodem: Němci svého času používali termín: „der Übermensch“). Jejich nabubřelost obyčejně pramení ze schopnosti přisát se na peníze daňových poplatníků a mimo svých potřeb jimi hradit buď zcela neužitečnou činnost, nebo dokonce činnost v rozporu se zájmy těch, kteří tyto peníze skutečně vydělali.“

„Příkladem ‚lepšolidí‘ jsou různí genderoví pomatenci (a abych byl genderově korektní, tak také genderové pomatenkyně), multikulturní aktivisté (a aktivistky), feminističtí pošahanci (a pošahankyně), homosexualisté (a homosexualistky), absolventi (a absolventky) oborů jako ‚charitativní a sociální práce‘, nebo umělci (a umělkyně), jejichž honoráře z velké části tvoří veřejné prostředky a mnoho dalších zbytečných lidí (a člověkyň). ‚Lepšolidé‘ (dříve se podobným individuím říkalo ‚nevděční parchanti‘) jsou zkrátka všichni, kteří pod záminkou budování ‚nových a radostných zítřků‘, usilují o to, aby lidem udělali ze života peklo, a to navíc za jejich vlastní peníze. Ti všichni se cítí nadřazeni ostatním a vzájemně se dojatě povzbuzují při konzumaci vlastní domnělé oduševnělosti a ušlechtilosti (opravdu nikdy nic nedávají), která však není ničím jiným než sprostým žraním na cizí účet a proti vůli platícího,“ pokračuje Foldyna.

„A kdo je ten, kým pohrdají natolik, že tvrdí, že jediným jeho právem je pracovat a platit ‚lepšolidem‘ jejich koníčky? O kom nadutě tvrdí, že by neměl mít volební právo? Jde o člověka, který každé ráno vstává do práce, z veřejných peněz nikdy neviděl ani korunu a který se snaží vychovávat své děti tak, jak byl vychován sám svými rodiči – k lásce k rodině, vlasti a našemu způsobu života. Za to je ‚lepšolidmi‘ označován za xenofoba, nácka, nebo alespoň za hloupého a chudého burana. Zatím sice mají ‚lepšolidé‘ ve svých útocích pořád ještě navrch; patří jim státní instituce, školy, média (zejména ta veřejnoprávní), či parazitují na práci lidí v různých politických ‚neziskovkách‘. To vše již ale brzy skončí. Ti ‚hloupí a chudí burani‘ si totiž stále jasněji uvědomují, nejen že žádné ‚lepšolidi‘ k ničemu nepotřebují, ale že se jim bez nich naopak bude žít mnohem lépe. A ‚lepšolidé‘? Ti bez ‚hloupých a chudých buranů‘ pojdou hlady, přesně tak, jak si všichni nevděční parchanti zaslouží,“ dodal místopředseda sociální demokracie.

Šéf poslaneckého klubu Pirát Jakub Michálek má za to, že politici by se měli věnovat problémům důležitým pro naši budoucnost, jako je efektivní a průhledné fungování státní správy, moderní školství, digitalizace státu a ekonomiky, aby bylo za 20 let z čeho platit důchody dnešním padesátníkům. ‚Tohle by byl podle mě státnický přístup prognostika, který mi u Miloše Zemana chybí. Je jasné, že v diskusi jsou si všichni rovni a vítězí síla argumentů, nikoliv nálepkování, ve kterém je Miloš Zeman mistr světa. Bohužel je to dnes spíš Miloš Zeman, který sám sebe považuje za neomylného a někoho nadřazeného, pro koho neplatí Ústava, etická pravidla či etiketa. To vede k trapným situacím jako s Peroutkovým článkem, virózou, rektory vysokých škol a nejmenováním profesorů, Mynářem a jeho prověrkou, urážkou amerického velvyslance nebo servilními postoji k ruské a čínské vládě,“ konstatuje Jakub Michálek s tím, že náš národ má na víc.

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí

„V každé společnosti jsou pseudoelity, které se považují za lepší než ostatní – v současné ČR nám vyrostla generace slunečných elit, které neuznávají demokracii, byť se s ní ohání, protože většinu prostých občanů považuji za hloupou lůzu. A tyto pseudoelity si tak ve jménu demokracie vydupávají pro sebe moc tuto z jejich pohledu lůzu nedemokraticky ovládat. Ironické označení výrazem ‚lepšolidé‘ plně odpovídá úrovni a duševnímu stavu ‚lepšolidí‘ – jsou to namyšlení arogantní lidé, často z řad novinářů, politologů či pseudofilozofů, kteří ve jménu svobody a demokracie svobodu a demokracii potlačují, protože trpí pocitem, že to jsou vymoženosti, které umí správně využít jen oni. A my všichni ostatní občané jsme pro tyto ‚lepšolidi‘ jen hloupá lůza,“ řekl redakci místopředseda Sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Podle poslance a předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka tzv. lepšolidé bezpochyby existují. ‚Je to v povaze některých lidí. Koho přesně myslel prezident, je otázka na něj. Já ale minimálně jednoho ‚lepšočlověka‘ znám – je to prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který je  přesvědčen, že stojí nad zákony a bez prověrky už léta zastává vysoký úřednický post,“ sdělil Gazdík.

„Asi tím myslel sám sebe, ale těžko říci, nesledoval jsem to,“ sdělil redakci šéf KDU-ČSL a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Pravidelně popisuje poslanec hnutí ANO Patrik Nacher tzv. lepšolidi pomocí jiného termínu. „O tématu tzv. vyvolených a jediných nositelů pravdy, kteří tak rádi a často, a ještě navíc ve jménu demokracie, dusí diskuzi značkováním a ostrakizací oponentů s jiným názorem, jsem psal už ve své knize Šílenosti doby korektní. Pojem ‚lepšolidi‘ jsem sice v knize nepoužil, ale v zásadě jsem je tam popisoval,“ řekl nyní redakci poslanec.

„Všichni lidé jsou přesvědčeni, že jejich názor je ten nejlepší. O tom přece prezidentův výraz ‚lepšolidi‘ není! Je to o potlačování názorové plurality a neochoty slyšet jiné než názory podobně smýšlejících. Tito hluší a slepí lidé k názorům jiných potom nabývají dojmu, že svým postavením nebo ekonomickou mocí jsou předurčeni tvořit pravdu. Mnohdy se nabubřele označují sami jako svědomí národa. To jsou ti praví ‚lepšolidi‘,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Leo Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …