Mašínová chválí Ukrajinu za vyřazení komunistů a dodává: U nás zvítězila kreténská hesla "Nejsme jako oni" a nepřišel trest. Z Havla se dělá idol a je to trapný

01.08.2015 19:50

JINÝMA OČIMA Rozptýlit uprchlíky po Evropě, která má spousty svých problémů, není řešení. Myšlenka Evropské unie je dobrá, ale neměla se tak rychle rozšiřovat o postkomunistický svět. Vyřazení Komunistické strany Ukrajiny z voleb je sice jen pokus, ale zaplať pánbůh za něj. Tak se vyjadřuje pro ParlamentníListy.cz sestra bratří Mašínů Zdena. Prý stále žasne, co lidská společnost dokáže.

Mašínová chválí Ukrajinu za vyřazení komunistů a dodává: U nás zvítězila kreténská hesla "Nejsme jako oni" a nepřišel trest. Z Havla se dělá idol a je to trapný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

"On ten svět je vůbec vyšinutý. Já si často připadám, jako že žiju v blázinci. Na mou duši. Úplně žasnu. Jak jsem stará, tak žasnu, co lidská společnost dokáže," spustí Zdena Mašínová hned na úvod pro ParlamentníListy.cz. Zní to jako óda na bezmoc. "Tady nebudu mít pokoj, až v hrobě," dodá. Vyjadřuje se o migraci, islámských radikálech, Rusku a komunismu.

O levných pracantech

"Chraň pánbůh, ani náhodou. Vůbec do tohoto širého světa nemám touhu jet, ani kdybych byla úplně zdravotně v pořádku," skoro se křižuje při otázce, jestli nepojede opět navštívit bratra Josefa do USA, až se trochu zmátoří z prodělané operace. "To je katastrofa, kam to nechala celá ta civilizačně vyspělá Evropa dojít. Vychytralý Západ chtěl pořád levnou pracovní sílu a tak ji má. Turci v Německu, o Francii a Británii netřeba mluvit. To nemohlo jinak dopadnout. Jsem dost znechucená a ráda, že mi je dvaaosmdesát, protože už to nemusím řešit," doplňuje.

Po válkách prý Evropa ztratila mužskou odvahu a chlapácký islám do této mezery vnikl. "Podobné je to i v Severní Americe a nikdo si s tím neví rady. Ono to ani skoro nemá řešení. Mělo to řešení kdysi. Jestli dnes po Londýně kráčejí lidé z Afriky s transparenty: 'Včera jste byli vy u nás, dnes jsme my u vás', tak se tomu ani nelze moc divit. Nechalo se to dojít třeba v Libyi tak daleko, že tam zločinci nahánějí lidi za šest tisíc euro do kocábek, posílají je na moře a nechají plou do Evropy, která si s tím neví rady. Rozptýlit je po Evropě, která má spoustu svých problémů, není řešení. Oddělit ty, co si zaslouží politický azyl, už není možné. Na druhou stranu je v Sýrii řada lidí masakrována. Islámské radikály, ty by měli přímo zavírat do klece," rozčiluje se Mašínová.

O zákazu komunistů

Nyní čte o Rusku knihu Doba z druhé ruky - Konec rudého člověka od novinářky Světlany Alexijevičové. Jde o výpovědi jednotlivých sovětských občanů. "Když si člověk myslí, že toho o 'říši zla' ví hodně, tak jej tato kniha utvrdí o opaku. Mně dokonale otevřela oči. Beznaděj je tam čím dál hlubší. Jde o naprosto zdevastované charaktery," podotýká pro ParlamentníListy.cz.

Evropská unie je ale podle ní stále životaschopná idea. "Kdyby se po letech jejího budování nyní rozpadla, byla by to totální katastrofa. Šlo o ideální myšlenku, ale výsledek je zlý. Člověk to zase vzal do ruky. A to, že se EU tak rychle rozšířila o evropský postkomunistický svět, ji hodně poškodilo. Západ si myslel, že vyhrál studenou válku, ale takto se ani studená válka nevyhrává. Zvítězila kreténská hesla jako 'Nejsme jako oni' a tak dále a nikdo nebyl potrestán," vysvětluje.

Komunistickou stranu zakázali třeba v Gruzii a na Ukrajině ji vyřadili z voleb. "Na Ukrajině jde alespoň o pokus a zaplať pánbůh za něj. Situace je tam velice složitá. Jedna věc je však zákaz, druhá trest. Žádný velký nepřišel. A u nás za to může parta kolem Havla. Dělá se z něj idol a je to trapný. Od devadesátého roku má svý máslo na hlavě. Český človíček musí mít za každou cenu nějaký kult. Tak ať ho má," dodává sestra vůdců protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, kteří se v roce 1953 prostříleli do Západního Berlína. Nakonec si povzdechne: "Trvalo to všechno moc dlouho. V Rusku skoro sto let. Několik generací. V lidech to zanechalo hluboké stopy. Rusové potřebují nějaký kult, teď mají Putina. My si taky pořád vymýšlíme nějaké kulty, to nám po nich zůstalo."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…