Máte covid. Nemáte. Máte. Dobrodružství s hygienou: Množí se zmatek. Občané se podělili

21.09.2020 12:16

Posílání výsledků covid testů je očividně velká legrace. Vyhodnotit, jak na tom tedy jste a zda je informace skutečná, se zdá být nemožné. Alespoň to vyplývá z několika příběhů testovaných lidí. Několik pacientů bylo ochotných zveřejnit, jak vypadá zpráva od laboratoře. Pěkný zmatek. Dožadovali jsme se vysvětlení na Státním zdravotním ústavu, hygieně i ministerstvu.

Máte covid. Nemáte. Máte. Dobrodružství s hygienou: Množí se zmatek. Občané se podělili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Jednou tak, potom onak

Velkým problémem je podle potenciálně nakažených fakt, že jsou výsledky zaslané SMS zprávou dost často chybné. „Ve čtvrtek jsem prodělal test na covid-19. Přišla mi SMS, že jsem negativní. Po několika hodinách po doručení této SMS mi volá hygiena a oznamuje mi opačnou zprávu, že jsem pozitivní,“ uvedl jeden z testovaných.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí

Podle mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dany Šalamunové je to spíše otázka na laboratoře. Právě ony od čtvrtka informují pozitivní pacienty, což je změna oproti dosavadní praxi. „My jsme dosud pracovali s informacemi, které laboratoře zadávají do systému a následně jsme pak telefonicky kontaktovali pozitivní pacienty a formu SMS jsme využili pouze tehdy, když jsme se nedovolali,“ řekla Dana Šalamunová ParlamentnímListům.cz.

„Roli hraje samozřejmě i lidský faktor a občasnou chybovost nelze vyloučit,“ přiznává.

Nebyl jsem na testech, ale mám je pozitivní?

Podobné zkušenosti si svěřují lidé na stránce baviče a instruktora aerobiku Davida Juřiny z Mostu na základě jeho veřejné výzvy. Podle Juřiny je sociální síť v těchto věcech nejpravdivější médium.

Jedna z reakcí na Juřinovu veřejnou výzvu.

„Mám kamarádku a ta se skupinou asi deseti lidí byla poslána na test. Přišli, zaregistrovali se, a protože tam bylo hodně lidí, tak se na to vyprdli. Takže testu se nezúčastnili. Druhý den všem přišla zpráva, že jsou pozitivní. Jestli to takhle dělají u všech, tak se nedivím, že to číslo ‚nakažených‘ je tak vysoký,“ zaznívá na popud Juřinovy výzvy další zkušenost.

Žena z Kadaně se přidává: „Taky mám takovou zkušenost. Jen jim přišlo, že jsou negativní.“

Opačný případ zná Otilie Zálešáková: „U nás soused, horečka, ztráta čichu, celková slabost, byl testován, ale NEGATIVNÍ, věk 35, tak to nechápu, příznaky jako covid a je negativní…“ Lidem je podivné, že u lidí, jako je obsluha benzinové stanice, která se setkává s mnoha lidmi, hygienická stanice vůbec nepřistoupila k trasování.

Je to nestandardní, souhlasí ministerstvo. Šéf ústavu říká něco jiného

O těchto incidentech jsme informovali i ministerstvo zdravotnictví. „Vzhledem k tomu, že výsledek by měl být odesílán až na základě vyšetření vzorku, jsou tyto případy velmi nestandardní. Pro kontrolu bychom museli znát detaily případů. Za odesílání výsledků jsou zodpovědná jednotlivá zdravotnická zařízení, která vzorky vyšetřují,“ odpověděla Renata Povolná, vedoucí tiskového oddělení.

Oslovili jsme i ředitele Státního zdravotního úřadu Pavla Březovského. Podle jeho mínění v některých námi popsaných případech šlo prostě o šoufky. On sám má důkaz, že se tak skutečně děje. Pozitivní výsledek podle jeho mínění mohl poslat nějaký vtipálek.

SMS mají někdy matoucí znění

Poznat ze SMS zprávy, zda je člověk nakažen, či nikoli, je také pro některé oříšek. Porovnat si je s ostatními nemusí vést k ničemu. Každá laboratoř posílá zcela jiné znění:

Některé laboratoře používají formulace „pozitivní“ a „negativní“. Některé napíšou, že „test byl ukončen (…) zůstaňte doma“. Jinde, alespoň o něco konkrétněji, že „infekce neprokázána“. Jak může – třeba – vypadat textová zpráva o výsledku testu, jsme zjistili od několika různých pacientů:

„Výsledek testu SARS-Cov-2 pacienta XY je Infekce neprokázána. Na SMS neodpovídejte. IMTM“

„Dobrý den, sdělujeme Vám, že výsledek Vašeho laboratorního vyšetření na COVID-19 je negativní.“ Laboratoř SPADIA LAB, RC: xxx.“

„Test přítomnosti SARS-Cov-2 u pacienta XY je ukončen. Pokud možno zůstaňte doma, bude Vás kontaktovat hygienická stanice. Na SMS neodpovídejte. IMTM“

(Všechny psané bez diakritiky, kterou doplnila redakce.)

U posledního z uvedených byl manželský seniorský pár zmaten, zda pouze mají čekat, až zavolá hygienická stanice, nebo to rovnou znamená, že jsou pozitivní, tedy nakaženi. „Napadlo nás hned, že jsou pozitivní. Ale pak se objevili lidi, kteří říkali, že to může být negativní. Že toho mají hodně, tak posílají jen SMS, ať lidi zůstanou doma, než se dozví výsledek,“ sdělila jejich dcera. U obou se nakonec ukázalo, že skutečně nakaženi jsou. Ona sama má sice výsledek negativní, přesto je s nimi ovšem v karanténě a čeká ji další test.

Ochotní respondenti své zprávy přímo ze svých mobilů ofotili se zamaskovanými osobními údaji. Je vidět, že každá laboratoř užívá skutečně jiné znění, jiné formulace:

  

  

Někdy se odesilatel zprávy objevuje jako Info, někdy jako konkrétní telefonní číslo.

Liší-li se SMS od telefonátu, věřte telefonátu!

Podle Státního zdravotního ústavu není výjimkou, že se stane, že textovou zprávou přijde výsledek „negativní“, ale následný telefonát informuje o výsledku opačném. Jak je to možné?

„Může se to stát, protože v případě nejasného výsledku se posílá vzorek k rekonfirmaci do Státního zdravotního ústavu. Zde se provede další testování a tento test se dozví příslušná hygienická stanice, která pak volá vyšetřovanému pacientovi,“ vysvětlil redakci ředitel ústavu Pavel Březovský.

Dodává, že právě to, že následuje takový telefonát, znamená, že test byl vyhodnocen špatně a kontrolní pracovníci na tuto chybu přišli.

Přestože se tedy někde na sítí šíří informace, že tyto případy neexistují a jde určitě o hoax, máme tedy nyní potvrzeno nejen od lidí, že tomu tak není. Informace si navzájem sdělují nezávisle na našem pátrání i koronaviroví pacienti přímo na stránce, která je vyhrazena jen pacientům. I ti někteří potvrdili podobná pochybení či zmatky ve svých  vlastních testech.

Hygienická stanice hlavního města Prahy na naše podněty a dotazy pro změnu vůbec nereagovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…