Média ničí Janouška. Znelíbil se totiž Hrdličkovi, naznačuje novinář Best

25.03.2012 17:58

Kde je zbytek legendární pražské dvojice "Double Jan", o které kdysi hovořil Mirek Topolánek? Takovou otázku si klade americký novinář Eric Best, který dlouhodobě působí v Česku. Fakt, že deník MF DNES má k dispozici pouze odposlechy hovorů mezi Romanem Janouškem a Pavlem Bémem, je prý zvláštní. Pokud tedy bereme vážně řeči expremiéra Topolánka o kmotrech ODS.

Média ničí Janouška. Znelíbil se totiž Hrdličkovi, naznačuje novinář Best
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Kauza Mazánka, koťat či Lorda Voldemorta, jak si během několika dnů navykla nazývat pražského lobbistu Romana Janouška veřejnost, hýbe celým Českem. Pokud někomu zprávy o mimořádně zajímavém obsahu hovorů mezi Janouškem a exprimátorem Bémem (toho času poslancem ODS) unikly, Janouškův páteční alkoholický exces se bezpochyby postaral o nápravu.

Málokdo se ovšem ptá, jak je možné, že v síti odposlechů neuvízly také jiné ryby, o kterých se v souvislosti s pražským magistrátem hovoří.

Topolánek mluvil o dvou Janech, nikoliv o jednom

"Na přelomu let 2009 až 2010 přeci Mirek Topolánek uvedl, že na pražské radnici se neděje nic, aniž by do toho mluvil ´double jan´, tedy dvojice Roman Janoušek a Miroslav Jansta. Získané odposlechy ale obsahují pouze Janouškovy telefonáty s Pavlem Bémem. To znamená, že buď Topolánek v případě kauzy Opencard nevěděl, o čem mluví, a Jansta v tom všem nefiguruje, nebo nám chybí důležitá část záznamů," uvedl Best pro ParlamentníListy.cz v návaznosti na své vystoupení v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Zatímco Janoušek je známý svými vazbami na pražskou ODS, právník Jansta se má pohybovat okolo bývalé druhé strany pražské magistrátní koalice, tedy lidí z ČSSD.

Podle Besta je velmi nepravděpodobné, že by část záznamů MF Dnes záměrně neuveřejnila. "Spíš bych řekl, že to narozdíl od odposlechů Bém-Janoušek vůbec nedostali," tvrdí novinář. Cílem člověka, který informace deníku poskytl, tak může klidně být odstranění Janouška z neoficiální politické mapy Prahy. Hlavním městem totiž podle novináře běží značně spekulativní informace, že Janoušek začal vadit Tomáši Hrdličkovi, o kterém se také hovoří jako o vlivném muži v pozadí pražské ódeesky. "Ale to se jen povídá, že se Hrdlička s Janouškem pohádali, nic bližšího nevím," řekl ParlamentnímListům.cz Best.

Nehoda jako způsob, jak se dostat do bezpečné cely? Těžko, Janoušek prostě pije

V souvislosti s pátečními událostmi v pražské Michli, kde Janoušek vozem srazil jedenapadesátiletou ženu a následně se snažil utéct policii, se hovoří o různých motivech lobbistova činu. Podle jedné z verzí měl Janoušek vše udělat záměrně, aby se co nejdříve ocitl na policejní cele. Důvodem měla být jeho snaha skrýt se ve vězení před lidmi, kteří se jej snaží odstranit. Tuto verzi ale Erik Best odmítá.

"Toto nemohu posoudit, nicméně byl bych velice opatrný. Novinář Jaroslav Plesl už v prosinci napsal, že Janoušek hodně pije. Jeho ranní opilost není překvapující. Příchod Bohuslava Svobody do čela radnice, s tím související rozbití koalice ODS a ČSSD a totální změna poměrů, to člověka poznamená, to se prostě někde musí projevit," podotkl Best.

Erik Best je americký novinář působící v Česku od roku 1991. Je zřejmě nejznámějším zahraničním publicistou v zemi a dlouhodobě působí jako znalec místních poměrů s darem nezávislého 'pohledu zvenčí.' V Česku vydává bulletiny Fleet Sheet a Final Word.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …