Miliardy z našich kapes jsou pryč. Nelítostný boj Gazdíka proti modrým

13.06.2012 17:39

Už letos měla průmyslová zóna v Holešově na Kroměřížsku nabízet stovky nových pracovních míst. Místo toho areál zeje prázdnotou a investoři se sem zatím příliš nehrnou. Důvod? Špatná dopravní dostupnost a bohatý zdroj pitné vody, který může být podnikáním ohrožen. Zlínský kraj v lokalitě proto utopil 1, 6 miliardy korun z kapes daňových poplatníků.

Miliardy z našich kapes jsou pryč. Nelítostný boj Gazdíka proti modrým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Alespoň to si myslí předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS) však namítá, že jde o lacinou kritiku v předvolebním boji.

V areálu holešovské průmyslové zóny o rozloze 360 hektarů měla sídlit například automobilka Hyundai. Ta však nakonec stojí v Nošovicích. V Holešově je tak zatím umístěna pouze jedna společnost zaměstnávající několik desítek lidí. Zájemců z řad převážně menších či středně velkých firem je v tuto chvíli deset.

Starostové a Nezávislí společně s TOP 09 a dalšími politickými subjekty proto považují úspěšnost tohoto projektu za nulovou. Obávají se totiž toho, že strategický investor nepřijde a nepodaří se tak naplnit snahu posílit ekonomický rozvoj Kroměřížska. Lokalita prý pro investory není příliš atraktivní z hlediska dopravní dostupnosti. Problémem je ale hlavně riziko ohrožení a znečištění zásob pitné vody pro Holešov a okolní vesnice, což zde některým firmám znemožňuje podnikání.

Ohrožení a znečištění vody je nepřípustné

Na základě studie, kterou si nechala vypracovat holešovská radnice u holešovské firmy Aqua-Gea a která prokázala možnost ohrožení spodních vod v této lokalitě společností Mitas, jež by zde stále chtěla vyrábět pneumatiky pro traktory a zemědělské stroje, se začalo hovořit o tom, že celý projekt, který prosadil Zlínský kraj a vládní agentura Czechinvest, půjde takříkajíc do kytek. Podle zákona se totiž zdroje pitné vody nesmějí nejen znečistit, ale ani ohrozit, což pro velké výrobní podniky znamená problém.

Gazdík: Utopené peníze za neúspěšný projekt

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík k tomu říká:„Tato zóna přišla na 1, 6 miliardy korun a v současné době je tu po třech letech vytvořeno pouhých 76 pracovních míst. Navíc stojí na obrovském ložisku podzemní vody, což odrazuje investory. Kraj tak utopil značnou část veřejných peněz za neúspěšný projekt,“ řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík s tím, že jde o důsledek vládnutí koalice ČSSD a ODS ve Zlínském kraji.

Mergenthalová: Ani zlato nevyváží hodnotu vody

Celý projekt proto podle kritiků vyvolává mnoho pochybností. „V době, kdy máme k dispozici celou řadu opuštěných a chátrajících areálů bývalých průmyslových podniků, je pro mě nepochopitelné, proč podstupujeme takovéto riziko a ničíme sobě a našim dětem jednu z nejcennějších lokalit. Dá se vyvážit hodnota, kterou můžeme ztratit? Dle mého názoru ne. Jsou zdroje, které nahradit nelze. Nelze je zaplatit a vyvážit ani zlatem. Jejich vědomé ohrožení považuji za hazard s jednou ze základních životních potřeb obyvatel,“ uvedla Lenka Mergenthalová, členka Výkonného výboru TOP 09.

Lukáš: Je to laciná kritika

Náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS) ale odmítá tuto kritiku, když říká: „To je lichá a laciná kritika, spíš předvolební, která není založena na odborné argumentaci. My máme podmínky, máme provedené procesy EIA o posuzování vlivu na životní prostředí, probíhalo stavební řízení, územní řízení, takže problém není tak dramatický. Celá pomoravní niva je součástí vysoké hladiny podzemních vod, kde jsou štěrkové naplaveniny. Takže problém je spíše uměle vyvolávaný, než aby byl nějak racionálně pravdivý,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz někdejší hejtman Zlínského kraje.

Podle něj má Holešov proti jiným podobným lokalitám výhodu, že je tu k dispozici komplexní nabídka ploch pro podnikání. „Jsou tu pozemky o výměrách od půlky až do stovky hektarů. Ale jsou tu také plochy k pronájmu v komplexu budov. Výhodou areálu je i to, že má zcela dokončenou základní infrastrukturu. Dobré je zde i dopravní napojení a v okolí se najde dostatek kvalifikované pracovní síly,“ doplnil Lukáš.

Černoch: Podaří se nám přivést další investory

Kritiku holešovské průmyslové zóny odmítá také její výkonný ředitel, i když zároveň tvrdí, že jde o politický boj. „Projekt je úspěšný v porovnání s jinými a je to velký projekt, takže někdo nemůže mít představu, že bude za dva roky ukončený. S investory jednáme velmi úspěšně, protože postupně dochází k obsazování prostoru. Zatím je tu jeden výrobní areál a další projekty se připravují. Určitě se nám podaří přivést další investory. Pravidelně na webových stránkách zveřejňujeme, jak to s jejich zájmem vypadá,“ řekl redakci ředitel Strategické průmyslové zóny Holešov Jakub Černoch s tím, že zóna prý neleží na žádném rezervoáru. „Neleží na vodě, jak se píše. Ale je pravda, že poblíž zdroje pitné vody jsou,“ uzavřel Černoch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …