Milionové dotace pro spolek, kde sedí předseda ODS. Třeba za „posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy“

18.09.2021 4:44 | Kauza

ParlamentníListy.cz otevřely téma dotací pro obecně prospěšnou společnost Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK). Mezi spoluzakladatele patří předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ten v CDK působí už jen jako odborný garant ve správní radě a nepobírá za to žádný plat ani náhrady. Nepodílí se ani na konkrétních projektech. Redakci to za CDK sdělil předseda správní rady František Mikš.

Milionové dotace pro spolek, kde sedí předseda ODS. Třeba za „posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
Centrum pro studium demokracie a kultury, o.p.s., je obecně prospěšná společnost zaměřená na vzdělávací, analytickou a kulturní činnost. „Působíme od roku 1993 a navazujeme na některé starší iniciativy související s rozvojem nezávislých aktivit a vydáváním samizdatových časopisů před listopadem 1989,“ stojí na stránkách. Zmíněné centrum se prý stalo jednou z nejúspěšnějších neziskových vzdělávacích a kulturních organizací.

Jak jsme již uvedli v předchozím materiálu, v onom centru působí předseda ODS Petr Fiala. Generálním ředitelem je Zdeněk Granát. Správní radě předsedají František Mikš, Petr Husák a předseda ODS Petr Fiala, který dokonce patří i mezi spoluzakladatele celého centra.

Naše redakce byla v této souvislosti mimo jiné upozorněna na štědré dotace z Ministerstva zahraničních věcí, které se týkají země v jihovýchodní Asii, konkrétně Barmy.

Dotace do CDK odcházely pravidelně v letech 2011 až 2017.

Tedy i v době, kdy byl Petr Fiala ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, jímž byl od 2. května 2012 do 17. června 2013. Za celé období se jednalo o téměř 11 milionů korun, které Centrum pro studium demokracie a kultury získalo.

„To přeci nejde, ne? Vám to přijde normální?“ uvedly naše zdroje už před dvěma týdny, kdy s tématem přišly.

Buďme proto konkrétní.

Podle Hlídače státu jde o: Burma Center for Transitional Studies z roku 2014 v hodnotě 1 941 237 korun, stejná dotace z roku 2013 v hodnotě 1 917 262 korun. Partnerství pro smíření a reformy v Barmě z roku 2017 ve výši 1 899 924, následuje Posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy v roce 2015 za 1 779 300 korun. Dále také Burma Foreign Affairs and Translation Study Program v roce 2011 za 1 550 000 a o rok později ta samá dotace ve výši 1 600 000 korun.

Na zmíněné dotace jsme se opakovaně ptali na Ministerstvu zahraničních věcí, kde nás zajímalo, na co konkrétně byly finance použity a jak konkrétně se situace v Barmě zlepšila. Nicméně odpovědí jsme se nedočkali.

S dotazem jsme se obrátili také na předsedu vlády Andreje Babiše, který slíbil, že se zeptá ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Ani po premiérově urgenci odpověď nedorazila. 

Na stejné dotace také minulý týden upozornil člen Rady České televize Luboš Xaver Veselý na svém youtubovém kanále Xaver Live. „Posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy, na který byla čerpána částka 1 779 300 korun. Mají nějak spadeno na Barmu, nebo…? Nejsou to drobný. Nevím, jestli to pomohlo Barmě, nebo nám, nebo komu, a proč to vůbec taková neziskovka dělá…?“ pozastavoval se nad tím.

Vše nakonec ParlamentnímListům.cz bez otálení a hlavně rychle vysvětlil předseda správní rady CDK František Mikš.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Ten chtěl především upozornit na to, že Petr Fiala se od roku 2004, kdy byl jmenován rektorem Masarykovy univerzity, na konkrétních projektech CDK nepodílí, zasedá jako jeden ze zakladatelů a odborný garant v jeho správní radě a nepobírá za to žádný plat ani náhrady či jiná plnění.

„CDK v letech 2011 až 2017 mimo jiné pomáhalo zrealizovat rozsáhlý projekt na pomoc Barmě. Na financování projektu se podílelo Ministerstvo zahraničních věcí ČR a také americké vládní a nevládní organizace. CDK do něj bylo vybráno ve veřejném výběrovém řízení, mimo jiné proto, že již mělo dlouholeté zkušenosti s vedením podobného projektu na východní Ukrajině. Náklady na projekt z české strany byly ročně mezi 1,5 až 2 miliony korun. Drtivá většina těchto prostředků skončila přímo v Barmě, kde tamním vzdělávacím a školicím centrem prošly tisíce účastníků, převážně z řad bývalých politických vězňů a občanských aktivistů z válkou postižených oblastí. V CDK zůstávalo ročně průměrně zhruba 200 tisíc korun na celkovou administraci projektu; částečný úvazek koordinátora, ekonoma atd. Vše je doloženo ve vyúčtováních a průběžných zprávách na MZV ČR. Celý projekt byl celkem čtyřikrát zevrubně auditován a shledán po všech stránkách bezchybným,“ vysvětlil Mikš pro PL.

Z jeho slov tedy vyplývá, že z každé dotace zůstalo v CDK zhruba 200 tisíc ročně na administraci projektu a zbytek peněz odešel přímo do Barmy. Chápali jsme to správně?

„V podstatě lze říci, že po sečtení vší byrokratické práce a nákladů CDK na projekt ještě doplácelo ze svého. O to smutnější je, že se to nyní zneužívá v politickém boji,“ dodal Mikš.

„Způsob naší práce v zahraničí je podobný tomu, jak se západní země a instituce před rokem 1989 snažily podporovat nezávislé myšlení a prodemokratické proudy v bývalém komunistickém Československu. Už tehdy to estébákům a prosovětským exponentům vadilo. A vadí jim to zjevně i dnes,“ uzavřel.

Na Mikšova slova lze navázat pohledem PL, který užíváme jen výjimečně.

Dotace, spojené s předsedou ODS a CDK, redakce nezískala od exponentů či bývalých estébáků. Černé na bílém nám je dodali zástupci nejvyššího vedení občanských demokratů, navíc v pražské redakci PL před více lidmi. Zdali se to vylučuje s Mikšovým postojem, nehodnotíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …