Miloš Zeman na akci prozradil lidem, kdy se stáhne do politického ústraní

26.09.2013 14:50

REPORTÁŽ O volbách, cigaretách i o fíkusech byla řeč na setkání prezidenta republiky s občany ve Znojmě. Druhým dnem dnes pokračoval Miloš Zeman v návštěvě Jihomoravského kraje.

Miloš Zeman na akci prozradil lidem, kdy se stáhne do politického ústraní
Foto: Daniela Černá
Popisek: Během druhého dne v Jihomoravském kraji zavítal prezident i do Znojma

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
V sále Jízdárny Louckého kláštera ve Znojmě uvítaly stovky lidí prezidenta potleskem ve stoje. Na úvod zazněla i prezidentova oblíbená píseň a zároveň gratulace k jeho sobotním narozeninám. „Ve sněmovně jsem pronesl projev, kde jsem říkal: „Děkuji Vám, poslanci a poslankyně, že moje narozeniny chcete vyhlásit jako státní svátek, ale nejsem této pocty hoden. Přesto jsem tomu bohužel nezabránil,“ reagoval také prezident, čímž narážel na datum 28. října, který je Dnem české státnosti. Zároveň zavzpomínal na kvalitu znojemského burčáku.

Zeman hovořil o zlém snu

Pak už se řeč stočila k volbám a Miloš Zeman, stejně jako v jiných městech, vyzval také obyvatele Znojma, aby šli k volbám. Prozradil i svůj zlý sen: „Lidé budou tak znechuceni politikou, že k volbám půjde jediný občan, který vhodí do urny jeden volební lístek. Díky němu jedna strana ovládne všech 200 míst v Poslanecké sněmovně,“ uvedl prezident. „Otrávenost politikou je otrávenost konkrétními lidmi. Chceme-li mít lepší politiky než dnes, je potřeba proto něco udělat,“ dodal. Pak následovala diskuse s občany.

Občané se ptali: Co Vy a cigarety?

V dotazech byli obyvatelé Znojma i osobní. „Co Vy a kouření? Opravdu bych Vám přál, abyste přestal,“ doprovodil otázku přáním jeden z místních občanů. „Já jsem to dokázal několikrát a můj rekord v nekouření je 16 dnů. Byl jsem ale na své okolí tak protivný, že mě téměř na kolenou prosili, abych už zase začal kouřit a abych se uklidnil. Zkoušel jsem nikotinové žvýkačky. Nic tak odporného jsem v životě nezažil. Náplasti, pak jsem je v koupelně nemohl sundat. Přítel mi věnoval elektronické cigarety. Musí se to nabíjet a vůbec to nechutná,“ uvedl Zeman, který zároveň slíbil, že se bude pokoušet dál se zlozvykem skoncovat.

Až bude stabilní vláda, prezident si odpočine

Prezident zároveň upozornil na to, že je potřeba, aby v této době chodil mezi lidi. „Jakýkoli prezident nemá být fíkus, oleandr, nemá stát v koutě a někde sem tam položit věnec a přestřihnout pásku. Na to prezidenta opravdu nepotřebujeme. Prezident je cosi jako krizová pojistka, která se má zapnout v okamžiku, kdy je krize,“ upozornil Zeman, který zároveň připomněl i to, že také jsme jich zažili nebo prožíváme hned několik - vládní krize, problémy s evropskými dotacemi a krize v OKD v Moravskoslezském kraji.

„Pevně doufám, že po volbách mě bude čekat vyjednávání o nové vládě, což bude krizová záležitost, a pak čtyři roky klidného života, kdy tady bude stabilní vláda složená z odborníků,“ uvedl Zeman, který by si přál, aby nebyli v čelech ministerstev jen političtí funkcionáři, ale také lidé, kteří své práci budou rozumět. „Pak možná budu ochotně dělat ten oleandr nebo fíkus a trošku se stáhnu,“ podotkl s nadsázkou Zeman.

Lidé řešili osobní stížnosti a nezaměstnanost

V dotazech chtěli obyvatelé Znojma řešit s prezidentem své osobní problémy a požadovali, aby jejich stížnosti řešila prezidentská kancelář nebo hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), který se setkání s občany účastnil. Někteří si stěžovali na nezaměstnanost v regionu, další děkovali za to, že prezident do Znojma přijel. 

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …