Miloš Zeman odpovídal našim čtenářům. A prozradil i něco soukromého

29.09.2013 17:17

Z PROFILŮ Prezident Miloš Zeman opět odpovídal čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich otázky. Zdůraznil, že se občané mají zúčastnit voleb, odmítl kritiku Rusnokovy vlády a opět došlo i na novináře.

Miloš Zeman odpovídal našim čtenářům. A prozradil i něco soukromého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman opakovaně apeloval na voliče, aby šli k volbám. Kdo bude vládnout, totiž záleží na občanech. Tak reagoval na slova několika čtenářů, kteří prezidenta prosili, aby nepřipustil návrat „pravice“ do vlády. „Naše budoucí reprezentace závisí na Vašem rozhodnutí, proto Vás prosím, běžte v říjnu k volbám,“ vyzval.

Sil má prý stále dost

Nemálo lidí vyjádřilo starost o Zemanovo zdraví. Prezident ale ujistil, že sil měl vždy dost, a věří, že tomu tak bude i nadále. Čtenáři se také mohli dozvědět, že rád hraje šachy. „Pevně věřím, že šachy umím, a již mi to bylo také potvrzeno od několika mých přátel, ale v tuto chvíli žádnou šachovou partii nehraji,“ napsal. Na jiném místě zase prozradil, že rád poslouchá skupinu ABBA a že svou facebookovou stránku si spravuje sám.

Zeman se nechtěl vyjádřit k důvodům, proč při nepřímé prezidentské volbě, kdy kandidoval proti Václavu Klausovi, ho někteří sociální demokraté odmítli podpořit. „Odmítám spekulovat, proč tak učinili, a ani se tím nechci zabývat. Je to již historie. Každý by měl jednat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ odpověděl.

Čtenář lituje, že Zemana volil

Dalšímu čtenáři se nelíbí prezidentův postoj ke kandidatuře kancléře Vratislava Mynáře v předčasných volbách. Zeman tak podle něho dává najevo, že není prezidentem dolních deseti milionů, za kterého se prohlašuje. „Vratislav Mynář je vedoucí mé kanceláře a také občan České republiky. Je samozřejmé, že v případě svého zvolení do Poslanecké sněmovny nebude moci vykonávat funkci kancléře a kampaň bude vykonávat v rámci neplaceného volna. Ale kandidatura je jeho rozhodnutí, které akceptuji,“ zopakoval.

Jiný zase lituje toho, že Zemana volil. Podle něho nedostál svému slibu, že bude českou společnost sjednocovat. Navíc proti sobě poštvává politické strany a zneužívá Rusnokovu vládu, kterou jmenoval bez politického mandátu, ke zviditelňování SPOZ. „Mnoho občanů si přálo předčasné volby,“ odpověděl prezident Zeman na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz. „Na jmenování Jiřího Rusnoka premiérem 25. června jsem uvedl, že jedinou cestou k předčasným volbám je jmenování vlády odborníků. Několikrát jsem také uvedl, že odmítám jmenovat Miroslavu Němcovou premiérkou, protože by se jednalo o pokračování Nečasovy vlády bez Nečase. Ať se lidé sami rozhodnou v říjnu, kdo si jejich důvěru zaslouží a kdo je dle nich má reprezentovat.“

A dodal: „Co se týče programu vlády, doporučuji Vám prostudovat si veškeré její kroky, jako je například navýšení minimální mzdy, situace kolem dálnice D1 a mnoho dalšího. Osobně si trvám na svém názoru, že Rusnokova vláda je opravdu vládou odborníků a je složená z ministrů, kteří rozumí svému rezortu,“ zdůraznil Miloš Zeman.

Zeptejte se i Vy prezidenta Miloše Zemana prostřednictvím ParlamentníchListů.cz:


 

Přeje si návrat velkých novinářů

Na jiném místě připomněl, že se dobrovolně vzdal některých pravomocí a že jsou proto naprosto liché obavy z toho, že by získával příliš velkou moc. Odmítl také návrh jednoho ze čtenářů, který si myslí, že by se mohla zrušit Poslanecká sněmovna, protože je zbytečná. „S Vaším názorem nesouhlasím. Možná by se ušetřilo několik milionů ve státním rozpočtu, ale náš stát má na základě Ústavy dvě komory Parlamentu a nevidím důvod, proč tento stav v tuto chvíli měnit,“ reagoval.

Došlo i na jeho oblíbené téma, kterým jsou novináři. „Žijeme v demokratické zemi a každý novinář má nárok na to, psát si o čem chce a jakým způsobem chce. Jediné, co mě mrzí, je, že z novinařiny vyprchala odbornost. Máte mnoho novinářů, kteří se jeden den vyjadřují k ekonomice, druhý den k politice a zakončí to třetí den článkem ke kultuře. Přál bych si návrat velikánů v tomto řemesle,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …