Miloš Zeman si řekl o žalobu. Udeřil na exšéfa CERMAT: Je to zločinec!

29.09.2012 16:23

Trestní oznámení na svou osobu očekává kandidát na prezidenta Miloš Zeman, čestný předseda Strany Práv Občanů – Zemanovci, který se vyjádřil na téma státních maturit a obecně školství.

Miloš Zeman si řekl o žalobu. Udeřil na exšéfa CERMAT: Je to zločinec!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Své poznatky ventiloval zejména během své cesty prezidentského kandidáta v severních Čechách, kde jím založená strana bude také kandidovat do krajského zastupitelstva. V otázce školského systému by rád zavedl mistrovské zkoušky místo maturit pro kosmetičky. Nikomu prý nebere, aby recitoval Vergilia i bez maturitního glejtu, cihly u domu však chce mít rovně.

Žaloba ho netrápí

V červnu odvolaného ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které bylo v roce 1999 ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pověřeno přípravou reformované maturitní zkoušky, očividně nemůže vystát prezidentský adept Miloš Zeman. „Pan Zelený je zločinec,“ říká o něm bez okolků bývalý prognostik, který hned přidává předpověď pravděpodobné reakce na svůj osobní názor. „Obávám se, že mne za to někdo možná bude žalovat. Nicméně názor na to, že je někdo zločinec, vyjadřuji pravidelně a občas jsem předmětem žalob,“ dává najevo, že komunikace s policisty za svůj projev svobody slova pro něj není nic výjimečného.

Vzpomínky na Macka

Miloše Zemana bezesporu vzpomínky na trestní oznámení vůbec nerozčilují, spíše je schopen jimi sám sebe i své publikum v rámci předvolebních mítinků pobavit. „Kdysi jsem po privatizaci Knižního velkoobchodu řekl, že Miroslav Macek je tunelář a on mne také žaloval,“ vzpomněl si s tím, že to už ale musí člověk v politice prostě riskovat.

Pryč s maturitní ozdobou pro lazebnici

V oblasti českého školského systému by Miloš Zeman nejraději okamžitě zrušil učební obory s maturitou. „Maturita by v těchto případech měla být nahrazena mistrovskou zkouškou. Z toho logicky vyplývá, že by automaticky odpadl model státních maturit, který byl založen na dvojí úrovni, to znamená na úrovni náročnější -  pro ty studenty, kteří po střední škole mají postupovat na vysokou školu - a pro ty, kteří se pouze ozdobí titulem maturanta, aniž by měli tu mistrovskou zkoušku. Budou možná znát Vergilia, ale klást cihly budou nakřivo,“ zdůraznil ironicky. 

Jinými slovy je podle jeho mínění normální jednotná maturita, nikoliv jako za Pavla Zeleného z Cermatu dvě úrovně maturity. „Za druhé jsem proto, aby byly opravdu jen dva povinné předměty, tedy čeština a k tomu výběr z matematiky a z cizího jazyka,“ podporuje Miloš Zeman zjednodušení, jaké odsouhlasili poslanci. „Za třetí bych byl proti tomu, aby jako dosud maturitní testy absolvovali nebo zvládali takzvaní nezávislí experti, myslím si, že tak jako v minulosti by se mělo vyhodnocení testů ponechat jednotlivým školám,“ dodal Miloš Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …