Ministr spravedlnosti z véček by byl nebezpečný, varuje Pospíšil

22.02.2012 20:57

Navzdory prohlášením Věcí veřejných, že na sesazení Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti nemají žádný zájem, činnost některých členů však podle ministrových slov svědčí spíše o opaku. Odchod z vlády ale Pospíšil odmítá. Spojení svého setrvání ve funkci s výsledkem kauzy Rampula odmítá s tím, že jde o mediální bublinu.

Ministr spravedlnosti z véček by byl nebezpečný, varuje Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Je tu celá řada nestandardních kroků, které tak mohu vnímat. Jak si například vyložit, že si paní vicepremiérka Karolína Peake zpracovala sedm posudků o tom, že pan Stanislav Mečl nemá být funkcí vrchního pražského žalobce pověřen, ale má být jmenován,“ uvedl v rozhovoru pro server iDnes.cz Jiří Pospíšil. „Nevím proč, když to nespadá do její působnosti. Posudky pak dostali novináři, ale já ne,“ dodal.

„Nebo aktivita pana Radka Johna a jeho komentáře kolem státního zástupce Vlastimila Rampuly a aféry Mostecké uhelné společnosti, kdy prohlásí, že pan Rampula je nevinný a za vše může ministerstvo,“ vypočítává Pospíšil.

Atypická strana na bázi ABL

Představa Věcí veřejných o dosazení ministra spravedlnosti ze svých řad, se Jiřímu Pospíšilovi vůbec nelíbí. „Považoval bych to za velký problém. A zdůrazňuji, že to není o mé osobě. Nebudu ale zapírat, že pokud by mne měl vystřídat zástupce z Věcí veřejných, považoval bych to za nebezpečí a ohrožení nezávislosti justiční soustavy. VV je atypická strana vzniklá na bázi ABL,“ uvedl.

„Pokud je shoda koaličních politiků, že zástupci VV nemohou řídit ministerstvo vnitra, tak nevidím žádný důvod, proč by to samé nemělo platit o spravedlnosti. Je to stejně citlivý resort, kde fungují orgány činné v trestním řízení,“ doplnil v rozhovoru pro iDnes.cz.

K odchodu nechystá

Se svým odchodem  z ministerstva ale Jiří Pospíšil spíše nepočítá. Soudem zrušené Rampulovo odvolání za důvod k odchodu nepovažuje. „Zatím jsem od pana premiéra nezaznamenal žádný náznak toho, že by s tím spojoval personální změny. Mne to nechává klidným. Za těch pět let na ministerstvu pravidelně reaguji na dotazy, co říkám na to, že budu odvolán.,“ uvedl ministr.

Zda Rampulovo setrvání ve státním zastupitelství neohrozí vyšetřování kauz, jako případ ministra Drobila nebo Opencard, si Pospíšil netroufá říct. „Nechci panu Rampulovi křivdit. Doufám, že se těmto spekulacím předejde kontrolou ze strany nejvyššího státního zástupce Zemana, který uplatní své pravomoce a bude garantovat, že k žádným takovým problémům nedojde,“ dodal Pospíšil.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …