Mlčení kolem těžby uhlí? Ať lidé znají dopady a pak rozhodnou! Bez politických alibistů

03.10.2012 9:30

Jsou označování za extremisty, ale nejsou proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí jako mnozí, kteří si těžební průmysl berou snadno na paškál. Členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) však také upozorňují, že podle jejich zdrojů má k těžbě dojít, ať bude postoj veřejnosti jakýkoliv. Někdo něco tají? Podle DSSS prý veškerá politická garnitura. Proto na věc upozorňují, aby byla dodržena bezpečnost a naplněny sliby.

Mlčení kolem těžby uhlí? Ať lidé znají dopady a pak rozhodnou! Bez politických alibistů
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 


 


Prolomení těžebních limitů v Ústeckém kraji je ožehavou otázkou. Podle dělnické strany by o ní neměla rozhodnout pouze úzká skupina politiků. A ta prý navíc tají, že těžba na dotčeném dole Československá armáda, odkud by se měli v případě pokračování těžby stěhovat obyvatelé Horního Jiřetína a Černic, se nemá nakonec těžit povrchově, ale „spodem“. Místopředseda dělnické strany Petr Kotáb a lídr strany v Ústeckém kraji tvrdí, že na severu Čech se vlastně připravuje podvod na lidi.  „Těžba ´spodem´ znamená, že nepůjde jako dosud o povrchovou, ale těžbu hlubinnou. Prozatím bylo vyraženo několik chodeb, aby bylo zjištěno, jak se bude důlní dílo chovat. O těchto přípravách se mezi lidmi obeznámenými s problematikou hodně mluví,“ sdělil ParlamentnímListům.cz s tím, že svůj zdroj těchto aktuálních informacím prozrazovat nehodlá. Jde podle jeho slov nejen o důl Československá armáda, ale i Nástup a na dolu Maxim se tato možnost prý zatím zvažuje.

„Vládnoucí politické strany se tomuto tématu důsledně vyhýbají, přesto, že o variantě těžbě ´spodem´ musí vědět. Z našeho pohledu jde o jejich alibismus, aby získaly hlasy občanů souhlasících i nesouhlasících s prolomením těžebních limitů,“ odkrývá možnou spekulativní politickou hru zákonodárců, za níž nejsou zřejmě jen lidé jako Milan Šťovíček (VV), který pro naplnění svých předvolebních slibů přiměl politické kolegy k prosazení protitěžebního veta do koaliční smlouvy navzdory rozporu tohoto kroku s platnou legislativou (horním zákonem), státní energetickou koncepcí a podobně. „O prolomení limitů by měli rozhodnout samotní občané kraje,“ je přesvědčen Petr Kotáb, že budoucnost těžebního průmyslu ani situace v regionu nemůže být v rukou několika politických hráčů, kteří lobbují za to, co je pro ně aktuálně výhodné. „Podporujeme krajské referendum,“ upřesnil.

Nejsme proti těžbě, proti podvodu ano


Dělnická strana sociální spravedlnosti nechce lacině nahrávat příznivcům těžby a zachování zaměstnanosti v průmyslu severních Čech, zároveň proto zdůrazňuje, že při pokračování těžby musí být veřejnost objektivně informována o dopadech na životní prostředí, zaměstnanost a dalších důležitých faktorech. Pokud občané rozhodnou o prolomení limitů, musí být lidem žijícím v oblasti, do které těžba zasáhne, vyplacena od těžařských společností adekvátní náhrada za jejich domy a pozemky. Zohlednit by se muselo také to, že přijdou o velký kus svého života a již nikdy nebudou moci navštívit místa, ke kterým je váže spousta vzpomínek. „O nabídce vyplacení těžební společnosti Czech Coal samozřejmě víme, neboť o tomto se informovalo několikrát nejrůznějšími médii. Poukazujeme na to jen proto, aby později nedošlo k nenaplnění slibů daných zmiňovanou společností,“ podotýká Petr Kotáb, podle kterého by ale bylo podvodem na všechny obyvatele, pokud by se „spodem“ začalo těžit bez potřeby znát postoj veřejnosti, byť může být těžbě nakloněn. „O tomto samozřejmě nikdo z politiků nehovoří, ačkoliv minimálně strany, které jsou zastoupeny v Zastupitelstvu Ústeckého kraje, musí o této skutečnosti vědět,“ dodává Petr Kotáb s tím, že DSSS odsuzuje toto neférové jednání.

Prioritou je práce pro lidi, ne politická lobby

 

Pokud chce někdo před občany zatajovat takto zásadní věci, nemá v krajském zastupitelstvu podle nich co dělat. „Chceme upozornit především na to, že těžba bude pokračovat, a proto již předem upozorňujeme na tuto skutečnost, aby byla těžba provedena bezpečným způsobem, který nebude narušovat povrch,“ říká dále Petr Kotáb pro PrlamentníListy.cz a dodává: „Proti takovéto variantě asi nikdo nemůže nic namítnout, neboť podpora zachování pracovních míst v našem kraji je velmi důležitá.“

Právě o dopadech na zaměstnanost by měla být podle Petra Kotába veřejnost důsledně informována. „Teprve poté mohou občané zodpovědně rozhodnout,“ míní a apeluje na rychlé rozhodování, protože již nyní dochází k propouštění zaměstnanců na dole Armáda, protože těžba nemůže zatím dále pokračovat.

Vlivem neprolomení limitů na Mostecku by mělo přijít během pěti let minimálně 2 000 lidí o práci na lomu ČSA, a dalších 5 000 až 7 000 lidí v dodavatelských a prodejních firmách.

Lom ČSA (Československé armády) je lomem s největšími zásobami uhlí v ČR, za územními limity těžby se skrývá zásoba 280, případně i dalších 470 milionů tun kvalitního uhlí. Doba těžby při jejím větším rozložení v čase může být prodloužena do roku 2061, respektive až za rok 2100 v případě pokračování v dalších etapách. Nyní zbývá k dotěžení do územních limitů přibližně už jen čtyřicet milionů tun. V případě nedostupnosti zásob za územními limity dojde ke snížení příjmů a zvýšení výdajů státního rozpočtu (na řešení problematiky nezaměstnanosti o 3 mld. Kč/rok).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …