Modrý „korupčník“ Pekárek zazářil. Jako „biomasa“ Jacques

11.11.2012 18:57

Po rebelech z ODS nastoupili do Poslanecké sněmovny tři noví poslanci. Ale jen jeden z nich se už stačil „proslavit“. Jméno novopečeného zákonodárce Romana Pekárka zná v České republice snad každý.

Modrý „korupčník“ Pekárek zazářil. Jako „biomasa“ Jacques
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Jednak proto, že na rozdíl od mnoha svých nových kolegů je nepravomocně odsouzen za korupci k šesti letům vězení ještě před tím, než se stal poslancem. A k tomu se stačil stát druhý den po příchodu do vysoké politiky terčem posměchu díky rozhovoru v Českém rozhlase. Pamětníci jeho vystoupení dokonce přirovnávají k proslulému projevu generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše na Červeném Hrádku.

Roman PEKÁREK, poslanec /ODS/:
 

No, tak to je nepochybně vývoj mezi úterkem večer, středou celý den a nocí a čtvrtkem ráno, což je teďka, nebo teď už je odpoledne, dobře, celý ještě další čtvrtek. To je vývoj v tomto čase. (zdroj: ČRo)

Rozhovor s novým poslancem byla taškařice, i když ne v zábavním pořadu

Úroveň vystoupení čerstvého poslance šokovala i mediální odborníky a novináře. „Při čtvrtečním poslechu rozhlasového pořadu Dvacet minut Radiožurnálu jsem si vybavil mnoho rozhovorů, které jsem s politiky vedl před lety ve stejném rozhlasovém studiu. Ocenil jsem vskutku excelentní výkon redaktora Martina Veselovského, který byl vyzbrojen neuvěřitelnou mírou trpělivosti, vytrvalosti a taktnosti, kterou je třeba mít při každém setkání s některými našimi novými politiky. Mnohým se asi vybaví pořad Jana Krause, který si zcela opačným přístupem podal Kateřinu Jacques s biomasou. Uznávám, že Krausova talk show je jen zábava. Oba pořady byly trapně komické, ale v případě poslance Pekárka nešlo o humor, i když proti jeho vůli to nakonec taškařice byla,“ řekl ParlamentnímListům.cz novinář a bývalý televizní a rozhlasový moderátor Antonín Zelenka.

Trpí zapomnětlivostí, nebo si z nás dělá blázny?

Známý moderátor se zamýšlí nad tím, zda se poslanec snažil úmyslně vyhnout otázkám, nebo si skutečně události předchozího dne už nebyl schopen vybavit.

„Když pominu arzenál slovní zásoby a schopnost pohotově používat argumenty ze strany politika, neuvěřitelné je to, jak nepřipraven přišel Pekárek do Českého rozhlasu, přestože věděl, jaké otázky v tomto pořadu mu moderátor musí položit. Posluchač se zákonitě musel ptát, zda nový poslanec trpí takovou zapomnětlivostí, či si z nás všech dělá blázny,“ podivuje se nad úrovní bývalého místostarosty Kolína, kterého si dali občanští demokraté na kandidátku do sněmovních voleb.

Podle Schwarzenberga i zloději mají mít své zastoupení ve sněmovně

Antonín Zelenka připomíná, že si už téměř všechna média a komentátoři na Pekárkovi a ODS „po právu smlsli“. „Někteří velmi agresivně, někteří s laskavou ironií. O zcela originální, dle mého soudu ale velmi nevydařený a nevhodný žert se pokusil předseda TOP 09 Schwarzenberg, který na dotaz novináře, co si myslí o mandátu Pekárka, sdělil, že i zloději mají mít zastoupení ve sněmovně,“ kritizuje poněkud nemístný „nadhled“ ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Pekárek chce mít poslanecký mandát, i když půjde bručet

Za nejsmutnější považuje novinář téměř neuvěřitelný fakt, že dosud nepravomocně odsouzený poslanec za korupci všechny ujistil, že sněmovnu neopustí ani tehdy, když bude odsouzen pravomocně. „Patrně proto, aby projevoval svoji stranickou loajalitu kdekoli, třeba i za zamřížovanými okny. Co na tom, že byl vyloučen z poslaneckého klubu ODS, že si nechal sám pozastavit členství ve své rodné straně a co na tom, že Vrchní soud požádá sněmovnu o jeho vydání,“ konstatuje Antonín Zelenka.

Je podle něj zjevné, že Pekárek hodlá spokojeně proplouvat ve vodách českého politického rybníka, jak se mu zachce. „Druhý den po této nevydařené herecké etudě, kterou nám poslanec Pekárek předvedl v Radiožurnálu, jsme se dozvěděli z médií, že na svoji funkci rezignoval šéf CIA generál Petraeus kvůli manželské nevěře. Jeho vysvětlení znělo jednoduše: „ Udělal jsem chybu, a proto za ni musím nést důsledky“. Mám jenom obavu, že poslanec Pekárek ve svém emocionálně vypjatém stavu tuto zprávu nezaznamenal,“ dodává novinář.

Eva Jurinová Pekárkovi radí, aby se věnoval jednoduché manuální činnosti

S typicky žensky jemnou ironií a humorem se k vyjadřovacím i myšlenkovým schopnostem politika postavila známá televizní moderátorka Eva Jurinová:  „Kdyby šlo o silvestrovské číslo Miloslava Šimka a Luďka Soboty, řezala bych se smíchy.  Bohužel to Roman Pekárek myslel vážně. Když odhlédnu od všech souvislostí, které vlastně Romana Pekárka k hlasování přivedly, jsem ráda, že mám pro své přednášky o rétorice, obsahu a formě v komunikaci školní příklad totální absence myšlenkového i vyjadřovacího potenciálu dospělého člověka, který se chce věnovat politice,“ řekla ParlamentnímListům.cz. 

Celý rozhovor byl podle Evy Jurinové neuvěřitelný, ale upozornila na některé zvlášť „povedené“ pasáže. „Například na výzvu moderátora, aby si poslanec vzpomněl, zda uplynulý den řekl, že bude loajální ke koaliční vládě, odpověděl: „Je možné, že jsem něco takového řekl, ale nedokážu už to jaksi vám potvrdit na sto procent, že to tak bylo“.

Vrcholně „zábavným“ momentem v rozhovoru byla jeho reakce na otázku, zda si myslí, že poškozuje vládu. „Já jsem řekl, že si to nemyslím tak striktně vyhraněně, že bych poškozoval vládu,“ citovala vybrané odpovědi čerstvého zákonodárce.

A vzkazuje mu: „Tak já, pane Pekárku, jsem přesvědčena o tom, že naše vláda má všestranných škůdců více, ale vy teď striktně vyhraněně a především fatálně poškozujete sám sebe! Což takhle začít se věnovat jednoduché manuální činnosti?“

Pekárek – Tluchořova pomsta

Čerstvý poslanec, někdejší místostarosta Kolína Roman Pekárek už získal v dolní komoře, kam přišel uprostřed minulého týdne, přezdívku „Tluchořova pomsta“ po vůdci rebelů Petru Tluchořovi. Když se totiž skupina poslanců v čele s Tluchořem ocitla v ODS v menšině se svým názorem na daňový balíček, rozhodla se ze sněmovny raději odejít. Na jejich místo nastoupili tři náhradníci včetně Pekárka.

I když novopečený poslanec hned podpořil daňový balíček i restituce církevního majetku, stal se pro vládní koalici kvůli svému korupčnímu vroubku balvanem na krku. Nejraději by byli, aby jim, a hlavně veřejnosti, rychle zmizel z očí. ODS ho proto vyzvala ke složení mandátu, ale Pekárek  to odmítl.  Odchod ze sněmovny dokonce neslíbil ani v případě, že odvolací soud, který už požádal o jeho vydání ke stíhání, mu trest potvrdí.  Radim Pekárek zatím pozastavil členství v ODS a není členem jejího poslaneckého klubu.

Celý rozhovor na ČRo si můžete poslechnout na stránkách veřejnoprávního rozhlasu ZDE

Přepis části rozhovoru s novopečeným poslancem Romanem Pekárkem:

Martin VESELOVSKÝ
Poškozujete vládu, nebo ne?
Roman PEKÁREK
Já už jsem na to odpovídal.
Martin VESELOVSKÝ
Ne, neodpověděl. Nezlobte se na mě, pane poslanče, vy jste mi neřekl, jestli se cítíte, že jí poškozujete, nebo ne.
Roman PEKÁREK
Já jsem řekl, že si to nemyslím tak striktně vyhraněně, že bych poškozoval vládu.
Martin VESELOVSKÝ
Tak jí poškozujete jenom trošku?
Roman PEKÁREK
No, vy jste mistr tady v tomhle tom chytání za slovo, jste člověk na svém místě. Nevím, nedokážu to teď nějak lépe se vyjádřit.
Martin VESELOVSKÝ
Dobře. Pane poslanče, ještě z jiného konce. Uvažoval jste teď, od složení poslaneckého slibu, což je něco víc než 24 hodin, o tom, že by jste poslanecký mandát složil kvůli tomu, že jste nepravomocně odsouzen na šest let za korupční jednání?
Roman PEKÁREK
Tak, to ne, protože my k tomu chybí to, co ještě nebylo a to jsou hovory, hovory s patřičnými lidmi.
Martin VESELOVSKÝ
Pane poslanče, co může hovor s patřičnými lidmi, jako například předsedou ODS změnit na tom, jestli si myslíte, že by jste ten mandát jako nepravomocně odsouzený za trestní čin korupčního jednání měl mít, nebo neměl?
Roman PEKÁREK
No, myslím si, že by ...
Martin VESELOVSKÝ
Promiňte, ale to vypadá, jako kdyby jste čekal na nějakou nabídku od něho.
Roman PEKÁREK
Tak to, tak to, takhle jsem to absolutně nemyslel.
Martin VESELOVSKÝ
Tak mi jenom vysvětlete, jak jste to myslel?
Roman PEKÁREK
No, jak jsem to myslel. Chybí mi prostě, chybí mi k tomu, abych si já dojasnil, dotáhl prostě nějakým způsobem prostě vypracizoval názor, tak mi k tomu skutečně, nezlobte se, chybí hovory s důležitými lidmi, s kterými jsem ještě nemluvil.
Martin VESELOVSKÝ
Tady se přece jedná o to, že vy jste ve volbách získal poslanecký mandát.
Roman PEKÁREK
Ano.
Martin VESELOVSKÝ
Teď jste složil poslanecký slib. Někdy v roce 2010 se staly nějaké věci, za které vy jste teď nepravomocně odsouzen. Nikde tam nevidím roli vedení ODS. Jaká je role vedení ODS v uvažování, jestli za to, co se stalo a za co jste zatím nepravomocně odsouzen, jaksi má jaký vliv na váš poslanecký mandát?
Roman PEKÁREK
Už tomu rozumím, už rozumím té otázce, já jsem předtím to asi, přesně jsem to, jsem tomu nerozuměl. Já jsem odsouzen, to je pravda, jsem odsouzen nepravomocně.
Martin VESELOVSKÝ
Říkal jsem to minimálně pětkrát, ano.
Roman PEKÁREK
To znamená, že to pro mě důvod není, právě proto, že jsem nepravomocně odsouzený a tak to pro mě není důvod dělat rozhodnutí toho typu.

Zdroj: Radiožurnál

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …