Mučení, vraždy a tajné zprávy. „Zku*venci!“ Kosovský předák zatčen v Haagu. Informace, které vám jinde nedají

10.11.2020 19:58

Zadostiučinění pro oběti kosovsko-albánských teroristů z konce devadesátých let? Možná. Bývalý prezident samozvané Republiky Kosovo Hashim Thači se začal zpovídat před speciálním soudem v Haagu. Obžaloba čítá deset bodů včetně nejtěžších válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Celá kolem nového procesu má rovinu, o které média prakticky nemluví. Přitom je zásadní. ParlamentníListy.cz se na vše podívaly zblízka.

Mučení, vraždy a tajné zprávy. „Zku*venci!“ Kosovský předák zatčen v Haagu. Informace, které vám jinde nedají
Foto: kryeministri-ks.net
Popisek: Madeleine Albrightová a někdejší velitel teroristů Hashim Thači. Pojí je blízký osobní vztah

Kosovsko-albánský politik a dřívější předák teroristické organizace UČK Hashim Thači, který před pár dny rezignoval na post prezidenta Kosova, je v těchto chvílích ve vazební věznici v Haagu a poprvé stanul před speciálním soudem. Ten se má zabývat zločiny spáchané právě představiteli organizace UČK.

Nejprve se zastavme u samotné Thačiho rezignace. Poté, co se na veřejnost dostala informace o jeho chystané obžalobě totiž veřejně prohlásil, že na funkci prezidenta rezignuje v případě, že se jeho obvinění potvrdí. O čtyři měsíce později, ještě před začátkem soudního procesu, funkci složil.

Krátce nato odletěl do nizozemského Haagu, kde byl zatčen a vsazen do vazby. V pondělí už poprvé seděl před soudem, kde obvinění odmítl. “Vaše ctihodnosti, obžaloba je naprosto nepodložená a cítím se nevinný,” řekl Thači.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Obžaloba, které čelí, má celkem deset bodů a čítá i obvinění z 98 vražd či zločiny na stovkách zajatců. Součástí široké obžaloby jsou i ta nejhorší provinění - válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Proces se může táhnout celé roky a výsledek těžko předvídat.

Připomeňme alespoň ty nejbrutálnější zločiny, které jsou dlouhodobě Thačimu připisovány. Jak před deseti lety konstatovala zpráva Rady Evropy, Hašim Thači koncem 90. let vedl zločineckou organizaci, která mám kromě vražd a mučení na svědomí i černý obchod s lidskými orgány, které byly v šílených podmínkách násilně odebírány lidem včetně civilistů uneseným během bojů. Šlo nejen o Srby, ale i kosovské Albánce, kteří se odmítali podrobit zločineckým vůdcům, Romy a další.

Dokument, jehož vypracování pro Radu Evropy vedl švýcarský expert Dick Marty, je podložen silnými argumenty a důkazy. Mimo jiné přináší zjištění západních zpravodajských služeb, které ve svých zprávách o Thačim hovořili jako o klíčovém hráči kosovsko-albánských mafiánských struktur, které nelegální odebírání a prodej lidských orgánů prováděly. Lidé, které na území jihosrbské provincie Kosovo a Metohije násilně unesli, přepravili do improvizované kliniky na severu Albánie. Tam jim byly odebrány orgány a byli zabiti. Dokument konstatuje, že tento nelegální obchod probíhal i po skončení války v roce 1999 až do doby, než mezinárodní síly Kosovo zcela nepřevzaly pod svou kontrolu. Podle hlavního autora dokumentu, Švýcara Dicka Martyho navíc Západ o zločinecké praxi kosovsko-albánské mafie od svých tajných služeb musel vědět, ale nic s tím neudělal.

Zpět k nyní zahájenému soudnímu procesu. Zásadní v celé kauze krom vážnosti zločinů, z nichž je někdejší předák UČK obžalován, je i status speciálního soudu. Tento fakt byl totiž v dosavadním mediálním pokrytí případu ignorován.

Aktuální soudní řízení neprobíhá pod taktovkou známého Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, který v nizozemském Haagu pod taktovkou Rady bezpečnosti OSN fungoval od první půlky 90. let. Tento tribunál k 31. prosinci 2017 oficiálně ukončil svou činnost. 

Proces s kosovským exprezidentem a několika dalšími kosovsko-albánskými předáky probíhá pod taktovkou speciální soudní komory, kterou zřídilo samotné Kosovo a soudit má podle kosovských zákonů a pravidel. Instituce pouze v Haagu sídlí a soudci budou z jiných zemí. Má to prý zaručit, že se svědci nebudou bát. Nutno připomenout, že když v minulosti kosovsko-albánští předáci čelili obžalobám před již zmiňovaným mezinárodním tribunálem, svědky sídlo v Haagu nijak neochránilo. Řada jich vypovídat buď z obav o život odmítla a ti, kteří promluvit chtěli, byli těsně před vystoupením u soudu za nikdy nevyjasněných okolností zabiti.

Do jaké míry lze očekávat, že dojde ke zlomu a za válečné zločiny budou potrestáni i představitelé kosovských Albánců, nelze s jistotou říci. Zcela skeptický je český odborník na problematiku války v Kosovu a dokumentarista Václav Dvořák, který je autorem slavného dokumentu Uloupené Kosovo.

“Zatčení a souzení bývalého kosovského „prezidenta“ Hašima Thačiho a jeho kumpánů z tzv. UČK čili Osvobozenecké armády Kosova je s největší pravděpodobností jen dalším pokračováním komedie o „nestranném a spravedlivém“ mezinárodním soudu v Haagu. Je to komedie na pokračování, která má světové veřejnosti vytírat zrak. Její protagonisté už jednou, jeden každý, se u soudu v Haagu objevili a – pro nedostatek svědků, kteří mezitím za různých podivných okolností zemřeli – tady pro nedostatek svědků byli z vyšetřovací vazby propuštěni. Soud se nekonal,” uvádí Dvořák pro ParlamentníListy.cz.

Podle něho se může divit jen ten, kdo nezná pozadí „nezávislého mezinárodního“ soudu pro bývalou Jugoslávie v Haagu (ICTY). “Soud byl zřízen po poslední agresi NATO proti Jugoslávii, aby zpětně odůvodnil bezprecedentní porušení mezinárodního práva v Evropě. Země NATO tehdy v roce 1999 porušily nejen Chartu OSN, Helsinskou smlouvu z roku 1975 ale i vlastní zakládající Chartu. Letecká bombardovací agrese nazvaná Václavem Havlem „humanitární bombardování“ měla na svědomí několik tisíc zabitých srbských vojáků i civilistů, etnickou čistku při níž přes 250.000 Srbů muselo opustit svoje domovy, ve kterých jejich předkové žili přes 1000 let, následovalo mezinárodnímu právu odporující odtržení části srbského pohraničí a svévolné zřízení umělého státu „Republika Kosova“, neschopného vlastní existence,” míní.

“Kosovo dodnes stálo Evropskou unii, která z pověření svého protektora z USA kosovskou lžirepubliku financuje, přes 60 miliard euro. Také z našich daní. Nad tím vším držel ruku americký „deep state“, čili ti, co skutečně Spojeným států vládnou, bez ohledu na výsledky voleb. Tehdejšími jeho představiteli byl gang Clintonových, do kterého patřila i naše rodačka Madeleine Korbelová - Albrightová nazývaná právě pro svou ohavnou roli v jugoslávských událostech „Krvavá bába“. Deep state držel nad kosovsko-albánskými gangstery z UČK ochranou ruku po celou dobu od roku 1998 až do dneška. Je jedno, zda byli momentálně u vesla demokraté či republikáni, Clinton, Obama či Bush mladší, obchodníci s lidskými orgány popravených Srbů, Cikánů a Makedonců – Tači, Haradinaj, Krasniči a další se cítili v bezpečí. Jeden prezident, druhý předseda vlády, třetí šéf parlamentu umělé Republiky Kosovo,” pokračuje dokumentarista a režisér.

Připomíná i již zmiňovanou zprávu Rady Evropy. “Před několika lety vyšetřovací komise Rady Evropy (neplést s Evropskou unií!) vedená švýcarským právníkem-vyšetřovatelem Dickem Marty předložila důkazy o angažmá Thačiho, Haradinaje i Krasničiho v obchodu s lidskými orgány srbských zajatců. Srbské policejní orgány vypracovaly již před lety podrobné podklady pro vydání mezinárodních zatykačů na Haradinaje i Thačiho. Např. Hašim Thači byl odpovědný za bombové útoky namířené proti civilistům na obchodní ulici ve středu kosovského města Prišitna v roce 1998. Všichni jmenovaní, jeden každý, mají na svědomí desítky až stovky vražd, Srbů, Cikánů, Černohorců ale i kosovských Albánců, kteří se nechtěli podvolit zločinným metodám UČK. Dosud je však žádný mezinárodní soud neodsoudil ani na den káznice. Vždy někdo v zákulisí zvedl telefon a soudců „vysvětlil“ , že velitelé UČK jsou správní hoši a k tomu ještě nevinní a že si jejich zločiny vymýšlí „zločinní Srbové“. A protože americký deep state při zfalšovaných volbách opět nabírá vítr do plachet a nepohodlný Trump vypadá, že je na odchodu ze scény, nemyslím, že by dnešní soudní líčení s hlavními kosovsko-albánskými vrahy dopadlo jinak než jako vždy předtím. Jak se říká v Americe: „Jsou to sice zkurvenci, ale naši zvurvenci“,” uzavírá ostře Václav Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …