Musíme si zvyknout, že vyšetřovatelé chodí tam, kde dvacet let nebyli, říká šéf žalobců Zeman

28.07.2013 7:46

Ti, kteří podle policie pomáhali korupci, jsou obviněni, ti, kteří z té korupce profitovali, jsou z obliga. Taková je podle státního zástupce Pavla Zemana aktuální situace na české politické scéně. Uvedl to v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Musíme si zvyknout, že vyšetřovatelé chodí tam, kde dvacet let nebyli, říká šéf žalobců Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Tento stav podle Zemana způsobilo zejména rozhodnutí Nejvyššího soudu, které kauzu rozseklo na několik dílů. Obviněné totiž prý rozdělilo na ty, na které se vztahuje takzvaná indemnita, tedy beztrestnost, a na ty, na které se nevztahuje. „Může to působit zvláštním dojmem. Na někoho možná i tak, že u nás existují lidé, na něž se trestní zákoník vztahuje v plném rozsahu, zatímco někdo jiný může být jaksi nedotknutelný. Ale s tím nic neuděláme. Je to tak rozhodnuto Nejvyšším soudem,“ míní.

Možnost, že by stíhání tří exposlanců bylo někdy v budoucnu znovu zahájeno, ale nevylučuje. Nejvyšší soud totiž podle jeho názoru jasně nevymezil, co je to projev poslance. „Já z toho odůvodnění vůbec nevím, jestli to Nejvyšší soud posuzoval s ohledem na teritorium, na budovy Poslanecké sněmovny, nebo zda vzal jiný výklad. Je bez diskuse, že vzdání se mandátu je projevem poslance. Ale ty dohody, které mezi účastníky případu probíhaly, tam je na dozorovém státním zástupci, aby se případně pokusil nějak přeformulovat popis skutku a potom se znovu dotázal Nejvyššího soudu,“ upřesnil Zeman.

Útočit na státní zástupce je nebezpečné

Bývalý premiér Petr Nečas veřejně označil státní zástupce jako prokurátory a neváhal použít ani vulgárních označení. „Já chápu, že někdo nemusí být nadšen z konání pana doktora Ištvana, ale pan Ištvan je pořád druhý nejvýše postavený státní zástupce v zemi. Každý, kdo takový útok vede, si musí uvědomit, že tím snižuje význam instituce, která výrazným způsobem participuje na zachovávání spravedlnosti v každém státě. Je to dost nebezpečné do budoucna,“ zkritizoval ho za takový postoj Zeman a dodává, že je rád, že nikdo z jeho kolegů na slovní útoky nereagoval stejnou mincí.

Celý případ podle Zemana dokázal, že nikdo není nedotknutelný a spravedlnost funguje pro každého stejně. „Je to pouze o tom, jak se určitá část lidí dokáže vypořádat s tím, že orgány zasáhly na místech, kde po uplynulých dvacet let nebývaly,“ poznamenal závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…