Muž, kterého zavřeli za to, že prý útočil na dům Martina Stropnického, promluvil

10.12.2015 12:35

REPORTÁŽ „Pokud se vyskytuje skupina, která nesouhlasí s režimem a pořádá protestní akce, tak nakonec některé lidi obviní z terorismu. V Česku jsou volnější poměry než v Rusku, ale policie pracuje stejnými metodami,“ prohlásil na ostravské besedě, pořádané organizací Amnesty International (AI), Igor Ševcov, člen ruského i českého anarchistického hnutí, který byl v létě obviněn z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického. Ostravská skupina AI pozvala Ševcova na svou akci jako příklad nespravedlivě stíhaného člověka.

Muž, kterého zavřeli za to, že prý útočil na dům Martina Stropnického, promluvil
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Člen ruských i českých anarchistických skupin Igor Ševcov

Jeho kauza se začala odvíjet letos v červnu, kdy neznámí pachatelé hodili na verandu domu českého politika zápalnou láhev. Naštěstí neexplodovala, oheň byl lehce zlikvidován. Sám Martin Stropnický nebyl v dramatickou chvíli doma.

Ruský aktivista, který nyní studuje etnologii na Univerzitě Karlově v Praze, si pak odseděl tři měsíce ve zpřísněné vazbě, než byl propuštěn. Usvědčit ho měl policejní pes z pachové stopy, která se našla na střepech láhve. Podle serveru Lidovky.cz měla však analýza DNA Ševcovovu účast na atentátu vyloučit. Nicméně jeho obvinění stále trvá a případ ještě není u konce. Advokát ruského studenta Pavel Čižinský se pak podivoval nad faktem, že pouze pachová stopa a příslušnost jeho klienta k anarchismu byly důvody pro vzetí do vazby.

 „O vymáhání náhrady za nespravedlivě uvalenou vazbu zatím neuvažuji. Mám teď problém spíše s tím, že mi bylo zrušeno studentské vízum k pobytu. To se snažím znovu vyřídit,“ informoval Igor Ševcov.

Tato kauza je také spojená se známou policejní akcí Fénix, kdy si čeští ochránci zákona došlápli na různé extremistické skupiny po sérii útoků, při nichž neznámí pachatelé zapalovali v Praze auta – včetně jednoho policejního. K činům se měla přihlásit tzv. Síť revolučních buněk. Nakonec byli zatčeni tři lidé včetně Ševcova, kteří se měli údajně připravovat i k napadení nákladního vlaku převážejícího vojenskou techniku. Podle některých médií mělo při vyšetřování vyjít najevo, že při konspirační akci aktivně fungovali policejní agenti, kteří prý měli k některým útokům nabádat. Na tyto informace pak zareagoval Petr Pithart i další známé osobnosti, které podaly podnět na policejní inspekci (GIBS) i na Městské státní zastupitelství v Praze.         

V Rusku jsou prý antifašisté zabíjeni beztrestně

Akce v ostravském Knihcentru začala hromadným sestavováním dopisů prezidentovi Bašáru Asadovi za propuštění zubařky Ranie Alabbasiové a jejích šesti dětí, kterou zatkli syrští agenti v roce 2013, a od té doby o nich nikdo neslyšel. Její muž totiž aktivně vystupoval proti Asadovu režimu. Organizace Amnesty International každoročně připravuje po celém světě kampaně na podporu desíti nespravedlivě perzekuovaných lidí. V současné době se snaží pomoci Ranii Alabbasiové.
„Tisíce lidí mizí v Sýrii po zadržení státní mocí. Mučení při vazbě, kdy lidé umírají, je naprosto běžné. Syrská vláda doposud ignorovala rezoluci OSN, která požaduje ukončení těchto praktik,“ uvádějí zástupci AI ve svých dokumentech k těmto akcím. Podle vyjádření organizátorů ostravské kampaně je tento krok v současné době velmi důležitý, protože Asad se stal partnerem některých evropských mocností při boji s Islámským státem, ale začíná se prý zapomínat na jeho krutovládu.

K propojení Ruska s Asadovým režimem se také vyjádřil Igor Ševcov: „Myslím si, že Rusku nejde o zničení teroristů proto, že ohrožují okolní státy i celou Evropu. Putin jen hájí na Středním východě své mocenské zájmy. Pokud by tomu tak nebylo, spojil by se přece raději s Kurdy, kteří jsou v boji proti islamistům nejúspěšnější.“

Ruský aktivista potom vyprávěl, jak pravidelně dochází v jeho zemi k perzekuci lidí, kteří nesouhlasí s režimem. On sám byl už vícekrát zatčen za to, že pomáhal připravovat neohlášené, pokojné demonstrace a za rozdávání letáků. „Protestovali jsme proti anexi Krymu, ale také kvůli tomu, kolik ruských extremistů zabilo beztrestně naše liberály, antifašisty a přistěhovalce. Dvakrát mne už policie sebrala a po výsleších jsem vždy dostal vysokou pokutu. Jelikož potřetí by mne už čekalo dlouhé vězení, odjel jsem do Česka. Naposledy mě chytili, když jsme chtěli umístit baner se jmény mrtvých antifašistů na jednu velkou budovu v Moskvě. Získal jsem zkušenost, že bezpečnostní orgány spíše sympatizují s fašisty, než s jejich odpůrci,“ konstatoval Igor Ševcov. Ten se kromě studia a pořádání protestních akcí zabývá v Česku i organizováním humanitární pomoci pro uprchlíky. Tvrdí, že česká vláda by se k nim měla chovat daleko vstřícněji; nebo se jí to v budoucnu nevyplatí.

„Vyspělá společnost nepotřebuje žádného panovačného lídra ani násilné vedení shora,“ zakončil svou debatu známým bonmotem volnomyšlenkářů mladý ruský anarchista.              


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…