Muž, který potopil ODS: Církve, dejte své nové miliardy na povodně

05.06.2013 10:46

JINÝMA OČIMA V nouzi poznáš přítele a křesťana. Podle toho by se měly zachovat církve, jimž bude rozhodnutím Ústavního soudu vracen majetek, a část z něj věnovat obětem povodní. K tomu vyzývá Zdeněk Mifek, bývalý člen Československé strany socialistické, pozdější starosta jedné z pražských částí, ale i muž, jenž pustil do světa pravdu o tajném kontě ODS ve Švýcarsku.

Muž, který potopil ODS: Církve, dejte své nové miliardy na povodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

„Za nevydaný majetek mají církve slíbené finanční kompenzace. A mohly by udělat vstřícný krok a vzdát se těchto peněz na řešení škod po povodních. Vždyť majetky, které budou vráceny, by jim mohly stačit. Tím, že by se části peněz vzdaly, by premiér Petr Nečas měl na povodně mnohem více peněz,“ vyzývá Zdeněk Mifek církve, které z rozhodnutí Ústavního soudu dostanou nazpět obrovské majetky i finanční kompenzace. Obrací se tak na církevní představitele, aby se v těžkých dobách, kdy je Česko ničeno povodněmi, zachovali jako "Blaničtí rytíři" a vyrazili pomoci národu.

Křesťané v nouzi

Výzvu adresoval sice církvím, ale na vědomí jim ji dává přes ParlamentníListy.cz. „Prosím jménem svým, ale i jménem dalších nejmenovaných občanů republiky, církve a jejich představitele, aby zvážili, zda za okolností současných živelních událostí by bylo možné se vzdát alespoň části svých restitučních nároků a tím sejmout břemeno vložené na bedra státu a občanů spojené s náhradou škod, když není možné vzdát se náhrad, jako takových, vůbec,“ napsal Mifek. V tomto smyslu se odvolal na rčení: „V nouzi poznáš přítele a křesťana."

„Před veřejností by tak udělali církevní představitelé vstřícné gesto, které by přinejmenším vyvolalo diskusi v národu. Ústavní soud vrácení majetku církvím požehnal, a pokud se této možnosti nechopí, tak ukážou, jak jsou nenasytné. Mohly by poskytnout jen část peněz,“ řekl pro ParlamentníListy.cz bývalý starosta Prahy 12.

Třeba dobré vůle

Ohledně církevních charit je skeptický. „Podle mě se o moc věcí nestarají. Dejme tomu, že jeptišky někde pečují o staré lidi, ale jde o rozhodnutí nižších církevních vrstev. Nejedná se o centrální politiku církví. Tvrdí, že na to nemají prostředky, jenže ani v dobách, kdy nebylo třeba prostředků, ale jen dobré vůle, ani tu neukázaly,“ doplnil s tím, že k péči o bližní je dobrá vůle tou nejpotřebnější.

„Babička byla bigotní katolička a pořád házela peníze kostelníkovi do kasičky. Spousta lidí po smrti odkázala svůj majetek církvím. Když farář vyhlásil, že se budou sekat farská luka, tak tam všichni makali od rána do večera. Farář pak přišel, nechal si políbit ruku, řekl: ,Zaplať Pán Bůh‘ a odešel. A kdo získal majetek pánů popravených po bitvě na Bílé hoře? Církev! Nezískala majetek vlastní prací, ale bez vlastního přičinění, jen tím, že zneužívala víry lidí a jejich dobra, tak proč by neměla nyní, kdy je národu zle, projevit dobro zase ona,“ rozvedl vše nakonec.

Bývalý významný člen Československé strany socialistické (ČSS) Zdeněk Mifek po roce 1989 postupně sledoval rozklad své strany a v roce 1992 emigroval do Švýcarska, odkud se po několika letech vrátil a přivezl sebou dokumenty o tajném kontu ODS ve Švýcarsku, které pak předal novinářům. Nyní si užívá zaslouženého důchodu. Potřeboval by však prý poradit, kde a jaké stromy objímat. Věci veřejné mu stále nedají spát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …