Můžeme se bavit o erekci? Zeptal se Václav Moravec v show Karla Šípa. Ten mu pak řekl: Proč já se s takovým hajzlem vůbec bavím

13.04.2015 17:23

To, že u Karla Šípa v jeho pořadu Všechnopárty bývává veselo, je známo. Jenže uplynulý pátek v horkém Šípově křesle seděl obávaný postrach politiků – moderátor Václav Moravec. Kupodivu ale bylo také veselo. Zvláště když došlo na vysvětlování toho, proč hlava státu Miloš Zeman nechce do jeho Otázek už nikdy přijít. Sál se ale především odboural na Moravcově líčení toho, jak ve studiu na Kavčích horách Andrej Babiš předváděl, jak funguje elektronická evidence tržeb. „Odkaď mu nakonec vylezla? Ale slušně,“ nabádal u toho Šíp Moravce pří líčení chodu elektronické mašinky.

Můžeme se bavit o erekci? Zeptal se Václav Moravec v show Karla Šípa. Ten mu pak řekl: Proč já se s takovým hajzlem vůbec bavím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Anketa

Co si myslíte o Václavu Moravcovi?

hlasovalo: 14620 lidí

Moderátor Václav Moravec by prý dokázal rozpoutat ve svém debatním pořadu i veřejnou debatu nad letním časem. „Já jsem ale už o tomto tématu v Otázkách diskutoval. Zda to je evropský výmysl, jestli nám v tom Evropská unie pomůže a tak podobně,“ zmínil hned na začátku jako host Šípova pořadu Všechnopárty Václav Moravec s tím, že dokonce tuto věc rozpoutali v Evropském parlamentu čeští europoslanci.

„My jsme pokrokoví a víme, že to ničemu neslouží. Akorát té erekci. Posunuté...,“ zavtipkoval k tomu Moravec, který prý u Šípa v křesle již kdysi byl, ale to byl ještě o deset kilo lehčí. „Vracím se do dětských let. Prostě metráček. To je právě z toho, že jsem v jednom kalupu. A jsem i na sladký...,“ plísnil sám sebe Moravec a bylo v tu chvíli jasné, že se hovor mezi ním a Karlem Šípem rozhodně nebude vést na klidné a vážné vlně.

„Nechal bych to stranou jednoduchou radou: Nežer!“ odrazil na to Šíp Moravcovi kritiku sebe samého. Pak se pustil do vysledování toho, proč nechce Miloš Zeman do Otázek Václava Moravce údajně již nikdy přijít.

„Cos mu provedl?“ otázal se Šíp.

„A nemůžeme se bavit o letním čase a o erekci?“ zavtipkoval Moravec na to.

„Víš, to já mám s každým prezidentem. Je to takové prezidentské prokletí od Václava Havla přes Václava Klause... Držím tuto tradici a zakládám si na své špatné pověsti u českých prezidentů. Byli u mne před a po, ale nikdy když byli prezidenty... Jó, ale byli! Jednou, občas. Ale pak jsem položil nějakou špatnou otázku a lidi okolo něj řekli: ‚to je idiot, už k němu nechoďte‘. Ono totiž to jejich okolí vládne někdy více nežli prezident. Na tom okolí se také pozná vývoj – Ivan Medek, Pavel Tigrid, ale pak Petr Hájek, Ladislav Jakl, teď Vratislav Mynář a Martin Nejedlý.

„A Ovečka...,“ dodal k tomu burácivě Šíp.

„Vždyť jsem říkal, že letní čas by bylo lepší téma,“ zareagoval na to Moravec s těžko zadržovaným smíchem.

Karel Šíp se ale nenechal z tématu jen tak vyhodit: „Ty seš ale takový rétor. Co jste si s prezidentem udělali? Cos mu položil za blbou otázku? Co sis to dovolil tomu prezidentovi kritizovat? “

„Já jsem si ho dovolil kritizovat v souvislosti se služebním zákonem. Neboť on jak kritizoval vládu kvůli služebnímu zákonu a politickým náměstkům, tak za své vlastní vlády, když byl premiérem, ti političtí náměstci byli v tom zákoně taky... A když si někdo dovolí tento fakt připomenout, je pak lhář, amatér, a také jsem se od prezidenta dozvěděl, že jsem pavlačová domovnice – tak o mně mluvil v Poslanecké sněmovně – takže...,“ popisoval Moravec.

„... takže k tobě nepůjde,“ hlesl na to Šíp. „Ale já jsem rád. Já jsem nakonec rád, neboť tam nemusím překládat do češtiny anglická slova jako ‚passy‘ – ono se to čte ale jinak...,“ mávl nad tím rukou Moravec, a připomenul tak projev hlavy státu v Hovorech z Lán. V něm se totiž Zeman nepatřičně rozhovořil o ruské punkrockové skupině Pussy Riot a při tom použil neslušná výraziva, která pak byla terčem jeho mediálního lynče.

Všechno svedou na předchůdce...

„Ti politici chtějí po tobě znát otázky dopředu?“ obrátil na to Šíp list v hovoru.

„Ne, okruhy. Dokonce si myslím, že to je dobře, když okruhy znají,“ odvětil Moravec. Podle Šípa se ale v takovém případě ukáže, kdo je pak na to vše lépe připravený, jestli moderátor, nebo politik.

„Ukaž mi ale naposledy připraveného politika, kterého jsi v této zemi viděl,“ kontroval k tomu Moravec a pak to vysvětlil: „Oni jsou připraveni jen na to, že ti, kteří byli před nimi, to dělali blbě, a ti, jež budou po nich, to budou dělat ještě hůř. A nejlépe to dělají oni. To je jediná příprava, kterou mají.“

„Takhle ti to řeknu, Václave! Přestože se snažíš, že by tam bylo veselo a jiskřilo to tam, tak to se stane málokdy. Ale tutově je o zábavu postaráno, když tam máš najednou Babiše s Kalouskem. To je asi veselo, ne?“ rozesmál Moravce Šíp.

„Já bych dodal, že často si Andrej Babiš vystačí sám. On nepotřebuje k tomu ani Kalouska,“ udivil diváky Moravec.

Říkal jsem si: Odkud mu ta účtenka vyleze?

A jal se pak vysvětlovat, jak u něj zhruba před měsícem ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš seděl a těsně před koncem první hodiny debaty, která je poté utnuta na ČT 24 zprávami, ale na ČT 1 začíná v tu chvíli pohádka, a Moravec je tedy nucen byť zajímavou debatu přesně ve 13.00 přerušit, začal líčit, kterak se v praxi bude používat elektronická evidence tržeb a pokladny k tomu.

„Já to měl utnout, ale Andrej Babiš začal náhle vysvětlovat Vojtěchu Filipovi v přímém přenosu, jak si objedná kapučínko..., a teď já jsem ve sluchátku slyšel z režie: ‚To asi bude dlouhý, utni ho!‘ A teď Andreji Babišovi nelezlo z toho mobilu nic. Já jsem třetihory a technice nerozumím, ale říkal jsem si: odkud mu ta účtenka vyleze? A říkal jsem si taky, ať mu vyleze rychle, protože potřebuji přepnout z jedničky na čtyřiadvacítku, aby měly děti tu pohádku...,“ líčil Moravec.

„Václave, promiň. Odkaď mu nakonec vylezla? Ale slušně!“ nabádal Šíp Moravce ke zkrácení celé story.

„Zespoda!“ dodal na to politický moderátor a hlediště divadla, kde se Všechnopárty točí, při jeho slovech řvalo smíchy.

I přesto do té vřavy Moravec pokračoval: „Víte, on měl ještě jednu mašinu, tam dole, a tou mu vylezla účtenka... Ale já se omlouvám, nezesměšňujte elektronický systém evidence tržeb!“ káral pochechtávající se obecenstvo Moravec a dodal směrem k nim zcela vážně:

„Já jsem pak dostal od diváků obrovské množství nadávek, že tady chce někdo udělat pořádek a já že se stavím na stranu zlodějů a podobně. Nesmějte se tomu vážnému tématu.“

Bárta vytáhl toustovací chleby

„Když ti tak připomenu, když je horká chvilka, kdy jsi nevěděl, co říct? Co se ti vybaví jako první? Kdy ti bylo nejvíce ouvej?“ posouval debatu k dalšímu tématu Šíp.

„Spíš jsou to okamžiky, kdy mám chuť se rozesmát, a přitom si to nemůžu dovolit. To například bylo, když byla velká předvolební debata v Kongresovém centru a na pódium vyběhl někdejší ministr dopravy Zdeněk Žák a zakřičel: ‚Ahóóóój!‘ Byl to takový vodácký pozdrav, a tím začala celá debata. Kdybych se odboural, tak si všichni budou říkat: ‚on si dělá legraci z ministra dopravy, takže se zase potvrzuje, že je to idiot, který v té televizi už nemá co dělat. Ať už jde pryč, my se na něj nechceme dívat.‘ To jsou okamžiky, kdy člověk sám sebe koriguje,“ odvětil Moravec.

Ale opět se vrátil k Andreji Babišovi, který mu prý již v minulosti zboural první hodinu Otázek, což bylo ještě v době, kdy nebyl ministrem financí.

„Byl ve studiu s Vítem Bártou, ale ten pro změnu začal tahat zezdola toustovací chleby a ukazoval, jak Andrej Babiš tady zdražuje potraviny. Tam zas byl k nezastavení Bárta. I zde měla na řadu přijít pohádka!“ lámal rukama opětovně Moravec nad tím, jak mu politici mnohdy v přímém přenosu přidělávají vrásky.

„A já jsem k tomu říkal: ‚Milí diváci, přepněte si na čtyřiadvacítku, kde dokončíme souboj toustovacích chlebů v přímém přenosu...‘ Víš, oni si někdy do studia něco přinesou, ale vyloví to během přímého přenosu. Takto ministr zemědělství s sebou neustále nosí mléko a pak ho ve studiu pije, a to se tomu moderátorovi honí hlavou, co kdyby bylo prošlé... Ten pořad má totiž dvě hodiny,“ přidával Moravec své zážitky z horkých minut.

Ty jejich strategie jsou 13 let furt stejný!

„A jak to děláš, že jsi za toho chytrýho?“ vypálil náhle na svého hosta Karel Šíp.

„Je to tak, že si člověk mnoho věcí pamatuje. Je to jak v Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére. Ten seriál je jeden z nejlepších a vždycky to o tom je... Já jak idiot 13 let čtu ty jejich strategie, který jsou ale furt stejný! Třeba jde o debatu, v níž je rok od roku více mrtvých na silnicích a já se k tomu ptám svých hostů, čím to je, když ve strategiích mají, že jich bude méně. A pak se dozvím, že jeho předchůdce tu strategii moc neprosazoval... To by mne pak zajímalo, jak to ti úředníci dělají? Jestli na těch strategiích jenom třeba nepřepíší datum?“ ťal Moravec do politiků, kteří v jeho pořadu odmítají konkrétně odpovídat.

„A ty je vždycky prokoukneš?“

„To je právě to, proč jsem stále v klatbě. Proč jsem podle některých lhář a amatér.“

„Já si skoro říkám, proč se s takovým hajzlem vůbec bavím,“ ukončil Karel Šíp debatu nad politiky a jejich chováním humornou nadsázkou.

Budu kypřit a hnojit

Oba moderátoři se pak zastavili ještě nad tím, co kromě Otázek Václav Moravec dělá a co by chtěl, až položí tu nejposlednější otázku, ještě dělat.

„Teď jsem byl vyšetřován policií, odkud že jsem se prý dozvěděl, že BIS kritizovala nebo věděla, odkud byly ty firmy, kterým ve Vrběticích vybouchly muniční sklady... Takže nakonec policie vyšetřuje mne,“ poznamenal k tomu Moravec.

„Možná že za ten malér ve Vrběticích budeš sedět jenom ty,“ popíchl systém policejního šetření kauzy muničních skladů ve Vrběticích Šíp.

„Až ale položíš tu poslední otázku, čemu se pak budeš věnovat?“ otázal se nakonec Moravce.

„Už jsem se domlouval s Jiřinou Bohdalovou, že bych s ní moderoval Hobby naší doby a bavil se tam o hnojení a kypření. Já pak prostě vyšťouchnu tu Bohdalovou a přejdu z nedělního poledne na sobotní odpoledne,“ dodal na to Moravec.

„Ona se ale nenechá,“ udělal tečku v duelu Šíp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …