Na Ministerstvo financí chce Kalouskův kůň. V minulosti měl ohromný průšvih, o kterém se deset let mlčí. PL zticha nebudou

06.10.2021 19:40 | Kauza

ParlamentníListy.cz se vracejí k poměrně staré kauze. Jednalo se v ní o přesun stovek milionů korun provizí, které ČSOB vyplatila za zdárně dotažené jednání týkající se Poštovní spořitelny. Nad akcí se pozastavila ČNB, stejně tak policie. Do jejich osidel se prý měl chytit i současný horký kandidát na post ministra financí Věslav Michalik (STAN). Někdejší předseda STAN Petr Gazdík to však opakovaně vyloučil.

Na Ministerstvo financí chce Kalouskův kůň. V minulosti měl ohromný průšvih, o kterém se deset let mlčí. PL zticha nebudou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Věslav Michalik

„Úspěšný starosta Dolních Břežan. Dokázal zvládnout překotný rozvoj tak, že obec je příkladem vyváženého rozvoje, dobrého urbanismu a kvalitní architektury. Dívá se do budoucna, s celostátním přesahem. Proto podporuje rozvoj vědy, výzkumu, inovací a technologických firem na území obce a v jejím bezprostředním okolí. A o co mu jde v krajských volbách?

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
„Změníme současný vývoj kraje. Je potřeba změnit přístup k lidem, vážit si jich. Je potřeba radikální změna v oblasti vzdělání, infrastruktury, přístupu k investorům a ve spolupráci s Prahou.“

Jako starosta dokázal Věslav Michalik změnit obec sloužící pouze k bydlení v plnohodnotné a dobře fungující vědecké městečko. Své zkušenosti uplatní v oblasti strategického plánování a financí.“ To se čtenář dočte na stránkách Starostů a nezávislých o jejich místopředsedovi.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec…

My ovšem připomeneme jinou verzi. Historická data.

Věslav Michalik se narodil téměř před šedesáti lety v Českém Těšíně. Podle Wikipedie je to český politik a fyzik, od roku 2012 zastupitel Středočeského kraje, v letech 2016 až 2017 byl radním pro tento kraj a od loňského roku náměstkem hejtmanky Peckové, taktéž ze STAN. Od roku 2004 je starostou Dolních Břežan. Do Poslanecké sněmovny se mu zatím nepodařilo probojovat, ačkoliv to již zkoušel za STAN v roce 2013.

Na Wikipedii však není stoprocentní spolehnutí. Taky v tomto případě jsou fakta jiná.

Michalik chtěl do PSP kandidovat už dřív, v roce 2010. Tehdy měl být dvojkou, hned za Miroslavem Kalouskem, jenž uskupení TOP 09 a STAN do voleb ve středních Čechách vedl. Ještě před volbami svou kandidátku stáhl. Helena Langšádlová z TOP 09 půl roku po jeho odstoupení pro televizi Nova uvedla, že to bylo z osobních důvodů, ale že s ním o tom nikdy nemluvila. Že ho nominoval jejich strategický partner, tedy STAN.

„Pan Michalik opustil kandidátku proto, že Břežany byly vybrány na mimořádný evropský projekt z oblasti vědy a výzkumu a on se chce věnovat jen tomu,“ uvedl k tématu lídr tehdejší kandidátky Miroslav Kalousek.

Důvodem jeho rozhodnutí měla být skutečnost, že 1. října 2009 rozhodl Mezinárodní řídicí výbor projektu ELI o vybudování evropského střediska laserového výzkumu a jeho umístění v České republice, když Akademie věd ČR již dříve vytipovala jako nejvhodnější místo obec Dolní Břežany, kde je starostou.

Z vyjádření STAN, květen 2010

V té samé době se také objevily informace, že představitele Dolních Břežan stíhá policie. Server Aktuálně.cz napsal, že ho doběhl několik let starý příběh s dvousetmilionovou provizí ČSOB. Miroslav Kalousek za svým spolukandidátem stál a tvrdil, že se celá věc odložila.

Server Aktuálně.cz měl k dispozici materiály, které tuto verzi zdánlivě vyvrátily. Michalik byl prý stíhán spolu s dalšími třemi bývalými manažery z padesátimilionového úniku na daních.

Na zjištění reagoval Petr Gazdík. V květnu 2010 řekl, že „pokud se v článku naznačuje, že Policie ČR stíhá starostu Michalika, i v tomto ohledu jde o nepravdivou informaci. Starosta Michalik nebyl obviněn a ve věci vypovídal pouze jednou před několika lety, a to pouze jako jakákoli jiná osoba při podání vysvětlení podle trestního řádu, a od té doby nebyl v dané věci nijak Policií ČR ani jinými orgány kontaktován. Není tedy pravdivé ani tvrzení, že pan Michalik je stíhán.“

O co přesně mělo jít?

Michalik působil v pražské investiční bance CA IB Corporate Finance. Zhruba v roce 2004 měl spolu s Miroslavem Janstou na starost jeden obchod. ČSOB v té době usilovala o to, aby jí byla Českou poštou prodloužena smlouva o pronájmy přepážek pro Poštovní spořitelnu. Sociální demokracii a celé České republice vládl Stanislav Gross. Pamětníci si jistě vzpomenou, že právě jemu byl blízký pražský právník Jansta. Obchod nakonec vláda posvětila. ČSOB byla spokojena a vyplatila za zprostředkování provizi.

Podle tehdejších mediálních výstupů byl Jansta oceněn provizí ve výši 100 milionů korun a CA IB dostala více než 200 milionů.

Lidovky.cz k tomu uvedly následující: „Většina těchto peněz vzápětí odešla na účet neprůhledné nizozemské společnosti Oets Holdings.“

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí
V roce 2006 se celým případem začala zabývat protikorupční policie. Vzniklo totiž podezření, že provizní peníze skončily v cizině proto, že šly na úplatky pro politiky a úředníky. K obchodu měla výhrady také ČNB. Národní bance vadilo, že ČSOB nemá k výběru poradců (Jansta, CA IB) žádné dokumenty.

Hospodářské noviny zjistily, že se na vyšetřování podílel detektiv Milan Cícer. Toho v roce 2009 Miroslav Kalousek jmenoval šéfem odboru proti praní špinavých peněz. Vyšetřování bylo zřejmě kamsi založeno.

Pak nastal obrat.

České úřady od zahraničních partnerů obdržely informace, že po několika transakcích v cizině se stamiliony za provize objevily opět v České republice.

„Jsou podezřelí, že jako jednatelé CA IB uzavřeli fiktivní komisionářskou smlouvu s nizozemskou společností OETS Holding na poradenské služby, na základě které zaúčtovali, ale do přiznání k dani z příjmů neoprávněně nezahrnuli fakturu na částku 238 milionů korun vystavenou pro ČSOB jako odběratele poradenských služeb, čímž neoprávněně snížili základ daně, a způsobili tak škodu ve výši nejméně 50 milionů korun,“ píše se v materiálu, jehož část Aktuálně.cz publikovalo.

Michalik po celou dobu tvrdil, že má svědomí čisté. Že k daňovému úniku nedošlo. Výsledky vyšetřování nejsou ve veřejných zdrojích dohledatelné. O kauze se po roce 2010 již nepsalo.

Co se naopak v poslední době zdůrazňuje?

Že Věslav Michalik aspiruje na post ministra financí za Rakušanův STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …