Na svobodu propouštějí dvojnásobného vraha Heidingera. Psychiatr Zvěřina nechápe

30.07.2013 17:04

Dvojnásobný vrah Jan Heidinger, který v únoru 2010 brutálně zavraždil v bytě v Českých Budějovicích svou matku a otčíma – manžele Malhockých, je na svobodě. Na návrh bohnické psychiatrické léčebny byl soudem propuštěn z léčení a byla mu nařízena ambulantní léčba. Příbuzné, pozůstalé po manželích, prý nikdo neinformoval a ani se neměli možnost vyjádřit k návrhu rozsudku. Přední český sexuolog a psychiatr Jaroslav Zvěřina nad tím kroutí hlavou a říká, že doufá, že jeho kolegové vědí, co dělají…

Na svobodu propouštějí dvojnásobného vraha Heidingera. Psychiatr Zvěřina nechápe
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Já věřím a doufám, že kolegové tím, že toho člověka navrhli propustit z ústavní do ambulantní léčby, vědí, co dělají. Ano, pokud bude podstupovat pravidelně ambulantní léčbu, pak nebude nejspíš pro okolí nebezpečný. Pokud se však přestane dostavovat k psychiatrovi, pak může nastat recidiva! To nebezpečí tam samozřejmě je,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Zvěřina, který se podobnými případy celý život zabývá.

Někdo ho musí hlídat!

Totiž kruciální je, jak bude dohlíženo na to, jak se pan Heidinger léčí. „Já ten případ do podrobností neznám, ale samozřejmě je to případ podobný mnoha dalším. Ona ta ambulantní léčba je největší problém v tom, aby skutečně ten člověk docházel k tomu lékaři pravidelně. Já netuším, jaké jsou jeho rodinné poměry, kdo ho bude hlídat, kdo bude zodpovědný za to, že bude na tu ambulanci skutečně docházet a plnit to, co mu bylo nařízeno. Kde bude žít, jaké vlivy na něj budou,“ říká Jaroslav Zvěřina.

Pro upřesnění, Jan Heidinger rodinu nemá. Matku s otčímem zavraždil, jeho vlastní otec kdysi zemřel a nevlastní bratr Mikuláš Malhocký a nevlastní sestry, které byly v době činu ve vedlejší místnosti a vlastně slyšely, jak jim „bratr“ vraždí nejbližší, nechtějí s mužem mít nic společného. Sám vrah, který je podle znalců schizofrenik a psychotik, nemá tudíž klasické rodinné zázemí. Podle všeho má žít v Praze. Podle svědků se ale před pár týdny objevil i v Českých Budějovicích.

Oběti a příbuzné někdo informovat měl!

Příbuzným navíc nikdo nedal vědět, že Heidinger bude propuštěn z léčebny. Dokonce jim nedal dle jejich vyjádření nikdo možnost se k rozsudku vyjádřit, proto se proti rozhodnutí soudu ve stanovené lhůtě nikdo neodvolal.

„Je to při nejmenším slušnost! Já počítám, že se to má dělat. Třeba u těžkých delikventů se to běžně dělá, že ty oběti, pozůstalí jsou informováni. Nevím, proč by tady to neudělali, co je k tomu vedlo. Je to zvláštní. Je to dost zoufalé, když dvojnásobný vrah se ocitá takhle na svobodě. Nerozumím tomu!“ říká odborník Jaroslav Zvěřina.

Ještě před samotnou vraždou v roce 2010 napadal Jan Heidinger poměrně často svého otčíma, divadelníka Jana Malhockého. Tehdy Krajský soud v Českých Budějovicích řešil psychický stav Heidingera. Rodina upozorňovala na jeho extrémní agresivitu. Ani sám Zvěřina nechápe, proč už tehdy muž nedostal ústavní léčbu.

Kdyby ho tehdy zavřeli, nevraždil by!

„Ano, já si na to pamatuji, že tehdy dostal jen tu ambulantní, úplně nesmyslně, tu evidentně neplnil, jak měl. Kdyby ho tehdy zavřeli do ústavu hned, tak by se toto stát nemuselo. Nepochopím to! Pokud by byl řádně léčen, bude to v pořádku, ale nesmí to být necháno jen na něj. Musí tam být velká důsledná kontrola někoho zodpovědného,“ namítá psychiatr.

Podle odborníka musí být jasně hlídáno a ověřeno, že on dostává ty léky nebo ty injekce.

„Já tedy si nedovedu představit, že by byl na něčem jiném než na depotních injekcích. Ale to já nevím. Nicméně je to hodně zvláštní."

Na dotaz, zda by i jako bývalý europoslanec a skutečně prvotřídní znalec v oboru sexuologie a psychiatrie byl pro změnu předpisů v případě násilníků, vrahů, kteří jsou jakkoli psychicky nemocní, Jaroslav Zvěřina říká:

„Já mám vždy u těch ambulantních léčeb zkušenost, že tam není dostatečný dohled nad takovým člověkem. A to je u člověka s takovou diagnózou ten základní problém. Ale musím říct, že se mně to osobně nelíbí. A i pro ty pozůstalé musí být velmi stresující, že musí mít jakousi obavu, že se může vrátit. Že se musí dívat na to, že jim zabil blízké a chodí po svobodě,“ namítá Zvěřina.

Trest smrti za bestiální vraždy

Sám je také pro zavedení trestu smrti v případech zvlášť závažných brutálních vražd, ať už jde o pachatele, kteří jsou při smyslech a zdrávi, nebo u psychicky narušených jedinců.

„Nevidím důvod, proč by nějaký takový pachatel, který to udělá opakovaně či pro nějaký prospěch nebo naopak je nepříčetný či nějak nemocný a hrozí tam jakákoli recidiva, měl být naživu. Byl bych pro nějaké humánní usmrcení, protože pro tu společnost je takový jedinec nebezpečný. Samozřejmě je zase řada případů, kdy pachatel někoho zabije, odsedí si svůj trest a celý život seká latinu, je to třeba i citlivý člověk, který se chová slušně. Ano, i tací jsou. Ale v globálu jsem pro trest smrti, to nepopírám,“ dodal docent Zvěřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …