Na vnitru se vyhazovaly miliony z okna. Náměstek vypovídá

27.02.2012 20:42

"V tuto chvíli to je čerpáno z evropských peněz, ale nepředpokládáme, že by se Evropská komise chtěla podílet svými prostředky na úhradě těchto činností, takže to půjde na vrub státního rozpočtu," konstatoval náměstek vnitra Radek Šmerda.

Na vnitru se vyhazovaly miliony z okna. Náměstek vypovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na ministerstvu vnitra se v minulosti nakládalo s penězi z evropských dotací nehospodárně a v rozporu s předpisy, oznámil novinářům náměstek ministra vnitra pro informační technologie a projektové řízení Radek Šmerda. Auditoři podle něho zjistili i případy, které vyhodnotili jako možné podezření z trestné činnosti, a podali tak již čtyři trestní oznámení. Ta počítají s celkovou škodou řádově v desítkách milionů korun. Podle Šmerdy je pravděpodobné, že sporně použité peníze z dotací bude muset zaplatit stát.

"V tuto chvíli to je čerpáno z evropských peněz, ale nepředpokládáme, že by se Evropská komise chtěla podílet svými prostředky na úhradě těchto činností, takže to půjde na vrub státního rozpočtu," konstatoval Šmerda.



Předražování zakázek

Na řadu pochybení při čerpání peněz z EU podle něho upozornily kontroly, které se na úřadu odehrávají od loňského léta. "Zjistili jsme předražování zakázek, zjistili jsme úhradu za věci, které neproběhly, zjistili jsme zaměstnávání rodinných příslušníků a podobně," uvedl náměstek ministra vnitra.

Problematické využívání prostředků z dotací podle něho začalo zřejmě po nástupu úřednické vlády premiéra Jana Fischera, kdy vnitru šéfoval Martin Pecina. Pokračovalo to prý až do doby, kdy se stal ministrem Jan Kubice.

Šéf odboru interního auditu a kontroly vnitra Petr Plaňanský uvedl, že čtyři podaná trestní oznámení míří celkově asi na osm lidí. "V současné době se trestní oznámení prověřují a prošetřují policejním orgánem," řekl ČTK Plaňanský. Dodal, že nechce být konkrétnější, aby se nenarušilo trestní řízení. "Bylo to na řadové zaměstnance, samozřejmě i na vedoucí pracovníky, to znamená na ředitele odborů, a případně i o patro výš," doplnil Šmerda. Lidé, kterých se oznámení týkají, prý už na ministerstvu nepracují.

Šmerda podotkl, že další trestní oznámení mohou následovat. "Toto není počet uzavřený a bude to pokračovat, protože ty kontroly rozplétají záležitosti i zpětně za tři, čtyři roky. Takže to je věc, která ještě nějaký čas poběží," dodal náměstek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…