Náhoda? Firmy dávaly peníze TOP 09 a dostaly Šiškovy zakázky

06.10.2012 8:51

Firmy, které dostaly zakázky na ministerstvu práce a sociálních věcí, posílaly peníze do stranické pokladny TOP 09. Podle informací zpravodajského serveru Lidovky.cz byly takové společnosti nejméně dvě - Techniserv, Intelek. Některé ze zakázek, na nichž firmy pracují, prověřuje nyní policie.

Náhoda? Firmy dávaly peníze TOP 09 a dostaly Šiškovy zakázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Spekulaci, že by TOP 09 žila z peněz vítězů zakázek, ještě ve čtvrtek rozhodně popíral předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Naprosto to vylučuji," říkal rezolutně. V pátek se raději zdržel komentáře. "Dokud k tomu nebudu mít nějaké bližší informace, nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl a ukončil hovor.

Celou kauzu sledujeme ZDE

Začínají se objevovat informace, že stranu sponzorovaly nejméně dvě firmy poskytující služby v oblasti IT. A všem poté svěřil lukrativní zakázky první náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, který je nyní obviněný z pokusu o uplácení v souvislosti se společností OKsystem. Spolu s ním policie obvinila i šéfa odboru informatiky Milana Hojera.

Darujte peníze, získáte zakázku?

To je příklad firmy Techniserv. Podle informací Lidovek.cz přispěla v roce 2009 do rozpočtu TOP 09 devadesáti tisíci. Loni, kdy ministerstvo vedli Jaromír Drábek (TOP 09) se svým náměstkem Šiškou, se stala subdodavatelem společnosti Fujitsu, která měla na starosti vytvoření nového systému výplaty sociálních dávek. Zakázku firma dostala bez výběrového řízení.

Techniserv dostal navíc přílepku k probíhající rámcové smlouvě, kterou se společností Fujitsu uzavřelo ministerstvo vnitra. "Tato smlouva ale předpokládá, že budou na zakázce spolupracovat jen předem vyjmenovaní subdodavatelé. Žádní jiní. To se ale nestalo," konstatoval náměstek ministra vnitra Radek Šmerda. MPSV přitom ani nepožádalo vnitro o povolení měnit podmínky. "Povolení se úřad snažil získat až zpětně," tvrdí Šmerda.

Další společnost Intelek obohatila stranickou pokladnu o padesát tisíc korun. Posléze jí Šiška přiklepl zakázku za 112 milionů korun. "Získala ji přesto, že předložila nejdražší nabídku ze všech čtyř uchazečů," upozorňuje poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Zakázky v hledáčku policie

Toky peněz do TOP 09 už má údajně na mušce protikorupční policie. Deníku Insider to potvrdil zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Ministr práce Jaromír Drábek na dotazy serveru Lidovky.cz nereagoval. Mluvčí úřadu Viktorie Plívová jakoukoli spojitost mezi sponzorstvím a rozhodováním o zakázkách vylučuje. "Žádná z Vámi uvedených firem není ve smluvním vztahu s MPSV," tvrdí navzdory tomu, že Lidovky.cz mají k dispozici patřičné dokumenty.

"Dary byly schváleny a nebylo na nich shledáno nic závadného," konstatovala k záležitosti mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…