Náměstek z Babišova ministerstva ve hře o další funkci. Odborníci varují

19.06.2014 17:54

První náměstek ministra dopravy Milan Feranec z hnutí ANO je nominovaný na pozici lídra kandidátky pro komunální volby v Olomouci. Může se tak stát olomouckým primátorem. Navíc byl dnes i přes porušení zákona opět jmenován šéfem dozorčí rady Českých drah. Feranec však vyloučil, že by funkce náměstka a šéfa dozorčí rady byla slučitelná s funkcí primátora.

Náměstek z Babišova ministerstva ve hře o další funkci. Odborníci varují
Foto: repro ČT
Popisek: Milan Feranec na snímku vpravo vedle exministra dopravy Antonína Prachaře

Anketa

Vadí vám souběh funkcí u politika?

2%
hlasovalo: 197 lidí

Jak pro ParlamentníListy.cz uvedla krajská manažerka hnutí ANO v Olomouckém kraji Petra Prchalová, Milan Feranec je v tuto chvíli navržen do čela kandidátky, přičemž protikandidáti zatím nejsou. V případě úspěchu hnutí ve volbách se tak může stát primátorem Olomouce. „Zítra máme primární volby. Tam se bude rozhodovat o jednotlivých kandidátech i o lídrovi. Je oficiálně jediným nominovaným lídrem, ale jak to dopadne, to nikdo neví,“ řekla Prchalová.

Dříve působil v Agrofertu

Padesátiletý právník a slovenský rodák Feranec zastává funkci prvního náměstka na Ministerstvu dopravy, kde má na starosti ekonomiku a fondy EU. Podobně jako další dnešní vysocí úředníci i on působil na řadě manažerských pozic v rámci skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Zastával například funkci finančního ředitele firmy Agro Jevišovice, která patří mezi největší zemědělské podniky Agrofertu a je známá mimo jiné chovem krokodýlů.

Dozorčí rada Českých drah

ParlamentnímListům.cz navíc Zdeněk Neusar z tiskového oddělení Ministerstva dopravy potvrdil, že Feranec byl dnes opět zvolen do dozorčí rady Českých drah. Stalo se tak navzdory tomu, že se měl dopustit porušení zákona při předchozí volbě, kterou soud zneplatnil. Jak již dříve upozornil deník Aktuálně.cz, Feranec porušil zákon, když řídícímu výboru před zvolením do dozorčí rady zatajil své někdejší působení ve vedení krachující firmy Haná ZZN Olomouc, což podle zákona učinit musí. Ačkoliv po měsíci Feranec chtěl chybu napravit, bylo již pozdě. Ferancovi však za porušení zákona nehrozí žádný trest. A jako státní úředník nemá v dozorčí radě Českých drah nárok na odměnu.

Co na to politologové?

„Nejde ani o právní problém, ale spíše o problém politický, protože Olomouc má určité problémy, je to stotisícové město, které vyžaduje primátora na celý úvazek. To znamená, že rozptyl do dalších funkcí si dost dobře nedokážu představit, ani pokud jde o dozorčí radu Českých drah,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Šaradín, politolog z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v reakci na případný Ferancův úspěch v nadcházejících komunálních volbách. 

Podobně to vidí i politolog Jan Kubáček, který navíc upozornil na jedno riziko. „Pokud by se hypoteticky stal zástupcem pátého největšího města v České republice, těžko by se mohla kombinovat odpovědnost a loajalita vůči velkým firmám s celostátní působností, protože jde o časově nesmírně náročný souběh funkcí. Do značné míry by to někteří zástupci komunálních úrovní v rámci republiky mohli vnímat jako nepřiměřený lobbing jednoho města vůči významné státní instituci,“ řekl Kubáček.

Feranec: Funkce primátora a náměstka ministra je neslučitelná

„Potvrzení v primárkách ještě neznamená, že volby vyhrajeme, a kdyby se tak stalo, ještě to neznamená, že naše hnutí bude mít primátora. Funkce primátora a náměstka ministra je určitě neslučitelná. Funkce primátora a šéfa DR (dozorčí rady - pozn. red.) je patrně časově neslučitelná. Hlavně šéfa DR si má dosadit stát jako jediný akcionář, a proto by to měl být člověk z ministerstva dopravy,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Feranec.

Olomouc má teď primátora z ODS

V Olomouci nyní vládne koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Nynějším primátorem je občanský demokrat Martin Major, který ve funkci vystřídal na podzim zvoleného poslance Martina Novotného. Ten na post primátora podle svých slov rezignoval i proto, že souběh primátorování a poslancování při vzdálenosti Prahy a Olomouce by byl možný jen za předpokladu, že se dělá jedno na úkor druhého. Poté, co se vzdal postu primátora, zůstává Novotný ve vedení Olomouce, a to jako zastupitel a neuvolněný radní. Současně je místopředsedou ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …