Napsali nám: Exprimátor Kasl vydělává sta tisíce na poradenství pro Prahu, proč se ho nezeptáte?! A my se zeptali

21.09.2015 20:42

V letech 1998 až 2002 byl Jan Kasl primátorem hlavního města Prahy. V minulém roce se znovu vrátil do hledáčku médií poté, co byl lídrem kandidátky ANO v naší metropoli, následně dal své jméno volebnímu sdružení 65 Demokratů Jana Kasla. V mnoha následujících rozhovorech pak zmiňoval pražskou předsedkyni hnutí ANO Radmilu Kleslovou. A to velmi ostrým způsobem.

Napsali nám: Exprimátor Kasl vydělává sta tisíce na poradenství pro Prahu, proč se ho nezeptáte?! A my se zeptali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kasl

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

Naposledy v rozhovoru z minulého týdne, kdy uvedl, že na něj Kleslová stále hledala informace, a dokonce prý kohosi navedla, aby mu dal do auta drogy. V tomtéž interview Kasl mimo jiné uvedl, že spolupracuje s IPR, Institutem plánování a rozvoje Prahy. ParlamentníListy.cz krátce na to obdržely e-mail od magistrátního zastupitele se stručným textem. „Kasl se sice staví do role ublíženého, ale jen si prověřte, kolik mu IPR platí, jsou to stovky tisíc, proč se ho na to nezeptáte?!“ uvedl náš zdroj, jehož jméno redakce slíbila nezveřejňovat.

Adam Švejda, ředitel sekce komunikace a participace Institutu plánování a rozvoje Prahy, tato čísla skutečně poskytl. Nutno zdůraznit, že se souhlasem Jana Kasla, který už sám sebe nepovažuje za veřejnou osobu, a navíc není voleným zastupitelem.

Z těchto dat vyplývá, že za rok 2012 se exprimátor podílel na účasti v konzultační skupině na Pražské stavební předpisy, z čehož měl nárok na 35 tisíc hrubého. O rok později byla částka na stejné aktivitě 22 400 korun hrubého. V témže roce 2013 byl Jan Kasl, povoláním architekt, „spoluautorem vybraných částí a garantem procesu jejich zpracování a projednání“ u analytické části aktualizace strategického plánu. Odměna za období od 1. 3. 2013 do 31. 12. 2013 byla 343 500 korun. Loňský rok se nesl v totožném duchu, šlo tedy o analytickou část aktualizace strategického plánu. Za devět měsíců práce připadla Janu Kaslovi odměna 225 600 korun. A konečně letošek, zejména pak období 1. 3. 2015–31. 8. 2015, kdy se dále pracovalo na strategickém plánu. Za půl roku jde o odměnu 247 200 korun. V součtu pak za dotazované období od roku 2012 do současnosti jde o více než 870 tisíc korun.

Citujme IPR:

ParlamentníListy.cz se na podrobnosti této práce zeptaly samozřejmě i někdejšího primátora Jana Kasla. „Práce na aktualizaci strategického plánu je téma nadčasové a podle nejen mého přesvědčení nad politikami a volebními obdobími… Tak jsem v časných 90. letech začínal se Strategickou vizí Praha 2010 s nebožtíkem Bohuslavem Blažkem, a posléze tak vznikal i první strategický plán, na kterém jsem se podílel jako externí expert a souhrou okolností jej pak jako primátor předkládal dokončený ke schválení, myslím, v červnu 2000.“ Pro tehdy bylo 62 ze 65 zastupitelů, dva byli nepřítomni. Podle exprimátora blížící se volby v červnu loňského roku paralyzovaly práci, a ta se rozeběhla až v gesci náměstka Matěje Stropnického a nové primátorky v březnu 2015. „Pevně věřím, že práce, které nabraly dobré tempo i směr od počátku dubna tohoto roku, budou pozitivně přijaty i celou nově zvolenou reprezentací,“ uvedl Kasl pro ParlamentníListy.cz.

Detaily mzdových parametrů:

K platům, a to nejen svým, rovněž podotkl, že „práce je mým koníčkem ve smyslu mé profesní specializace a mnohaleté zkušenosti a zaujetí pro strategické plánování, ale současně se podařilo pro všechny externisty získat slušné ocenění formou DPP, která nám pokrývá čas strávený vysoce expertní prací pro město“. Jedním z výstupů práce týmu je podle exprimátora analýza a částečně formulace šesti strategických témat – oblastí, z nichž po březnu letošního roku vzniká dokument s jasnými směry i cíli.

„Mám vlastní ateliér a tam je těžiště mé existence, ale zejména přes půl roku vloni a letos od března mě tato práce (pro město, pozn. red.) zcela pohlcuje a ateliér zanedbávám,“ uzavřel Kasl.

Jan Kasl byl od roku 1991 členem ODS, následně Evropských demokratů a od roku 2006 SNK-ED. V roce 2014 byl lídrem Babišova hnutí ANO, z čehož nakonec sešlo. Posléze se ucházel o přízeň voličů v Praze pod značkou Demokraté Jana Kasla, kteří obdrželi 2,47 procenta, a na magistrát hlavního města se tak nedostali. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …