Naštvaný Tomáš Zdechovský přináší šokující informaci k výbuchům v Bruselu. A létají hodně silná slova

22.03.2016 10:38

Teror v Bruselu. Podle předběžných informací si zatím 13 mrtvých a 35 zraněných vyžádaly výbuchy v hale bruselského letiště, dalších deset mrtvých výbuchy v metru. Podrobností zatím příliš moc není, nicméně zpravodaj ČT v Bruselu tvrdí, že se dle svědků před výbuchem ozvaly výkřiky „Alláhu Akbar“ a střelba. Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský celou tragédii komentuje pro PL přímo z Bruselu. Podle jeho slov včera na letišti nepotkal ani vojáky, ani policisty.

Naštvaný Tomáš Zdechovský přináší šokující informaci k výbuchům v Bruselu. A létají hodně silná slova
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

Anketa

Je třeba uzavřít hranice?

98%
2%
hlasovalo: 14215 lidí

Evropský poslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský jen těsně po útocích na sociálních sítích děkoval lidem, že mu volají a ptají se ho. „Díky všem za to, že mi píšete a voláte. Jsem v pořádku – přiletěl jsem včera. Výbuchy byly podle místních médií v odletové hale. Na místo stále míří policisté a záchranáři. Musím říci, že i mezi kolegy zavládl docela strach. Zatím je předběžné cokoliv komentovat. Informace i v místních médiích jsou hodně rozporuplné,“ napsal na svém facebookovém profilu Zdechovský.

Informace k situaci v Bruselu aktualizujeme ZDE

V krátkém textu pro ParlamentníListy.cz se následně podivoval nad tím, jak Brusel podcenil teroristické hrozby. „Bezpečnostní situace v Bruselu je dlouhodobě špatná. Zdejší letiště bylo na seznamu možných teroristických útoků opakovaně,“ upozorňuje europoslanec.

„Proto tu byla velmi silná bezpečnostní opatření,“ popisuje situaci v metropoli Evropské unie. „Nicméně po pátečním dopadení teroristy Abdeslama tu zavládlo určité uvolnění atmosféry, což bylo cítit například včera při rozhovorech s kolegy a lidmi v Evropském parlamentu. Měl jsem pocit, že se situace výrazně uklidnila. Včera při příletu na letiště mě každopádně překvapilo, že jsem nepotkal ani vojáky, ani policisty,“ uvedl Tomáš Zdechovský pro ParlamentníListy.cz.

Následně pak ještě na svém účtu na Twitteru dodal, že „politici v Bruselu dlouho neposlouchali varování tajných služeb a policie. Informace o možných teroristických útocích jsou dlouho známé“. Připsal poté ještě na základě aktuálního vývoje, že telefonní sítě v Bruselu jsou přetížené a padají.

Krátce před výbuchy na letišti přistálo letadlo z Prahy, cestující zůstali na palubě, kde jsou v bezpečí. Zástupce českého velvyslance v Bruselu Martin Čech pro ČT24 uvedl, že zatím nemají informace o tom, že by byli útoky postiženi i čeští občané.

Po deváté hodině přišel další výbuch, tentokrát ve stanici bruselského metra Maalbeek, která se nachází nedaleko budovy Evropského parlamentu. Na místě je podle médií 10 mrtvých, spekuluje se o útocích v dalších stanicích metra. Bruselské úřady zastavily veškerou hromadnou dopravu.

„Jsem v Bruselu. Zažíváme tu dnes velmi krutou válku s terorem v přímém přenosu. Útoky na letišti, v metru u EP,“ píše na Twitteru europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil. „Přesouvám se Bruselem. Ulice jsou tiché, prázdné, jen z dálky jsou slyšet policejní sirény. Opět strašné útoky. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ dodal Pospíšil.

Kolují i některé neoficiální a nikým dosud nepotvrzené informace, že mrtvých na letišti může být až 25 a že výbuchy postihly nejen jednu, ale i další stanice metra.

Novinář LN Ondřej Koutník na svém twitteru citoval svoji kamarádku, která v Bruselu pracuje: „Evropská komise stahuje lidi z ulic. Kdo je uvnitř, nesmí ven, a kdo je na ulici, musí do nejbližší budovy,“ uvedl novinář.

„Brusel pod útokem, výbuch na letišti, výbuch v metru. Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Tak se dívám do historie a vzpomínám, jak USA řešily německou otázku v době 2. světové války. Všichni Japonci byli bez pardonu deportováni do táborů,“ uvedl na svém Facebooku poslanec za ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím na lidi zasažené terorem v Bruselu. Nenechme se ale zastrašit. To radikálové chtějí. Jediným řešením je pokračování v boji proti lidem, kteří nenávidí náš svět,“ komentoval útoky šéf ODS Petr Fiala. Na to však naštvaně reagoval někdejší dlouholetý člen ODS Tomáš Haas, který Fialův komentář sdílel a zdůraznil na svém facebooku jednu z reakcí: „Pane Fialo, my nejsme zastrašení, my jsme už poměrně dost nasraní,“ citoval Haas a sám dodal: „Nebuďme (nasraní, pozn. red.), ODS má pro nás slova útěchy.“

Česká republika na základě útoků zvyšuje bezpečnostní opatření. Na letišti jsou již zvláštní jednotky. „Jsme v kontaktu s partnery v zahraničí. V tuto chvíli nemáme informace, že by v ČR měly hrozit teroristické útoky. České bezpečnostní složky přešly v souvislosti s útoky v Belgii do pohotovosti. V souladu s krizovými plány začínají platit zvýšená bezpečnostní opatření,“ napsal na Twitter ministr vnitra Milan Chovanec.

Foto - Twitter - letiště v Bruselu po výbuchu

Foto - Twitter - lidé vystupují z metra do kolejiště

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …