Nemají zaměstnance, neexistují účetní závěrky, s Křetínským udělali byznys za miliardu. Propletenec firem, které chtějí věšet Babiše. Černé na bílém

05.10.2021 16:36 | Kauza

Dne 11. ledna 2019 byla v Česku formou notářského zápisu založena společnost SFS Ventures s.r.o. Marie Němcová se stává jednatelkou. Společnost má základní jmění 100 tisíc korun. Marie Němcová je spolu s tím předsedkyní dozorčí rady Českého centra pro investigativní žurnalistiku, které před několika desítkami hodin otevřelo kauzu zvanou Pandora Papers.

Nemají zaměstnance, neexistují účetní závěrky, s Křetínským udělali byznys za miliardu. Propletenec firem, které chtějí věšet Babiše. Černé na bílém
Foto: Maps.google.com
Popisek: Salvátorská 1092/10 na Praze 1. Sídlo desítek firem

Krom toho je Němcová rovněž statutárním zástupcem Nadace Media Development Investment Fund a také předsedkyní správní rady Nadace Open Society Fund Praha. Ta bývá spojována se jménem podnikatele Sorose.

ParlamentníListy.cz se v následujícím textu budou zabývat obchodem, který způsobil velký ohlas v roce 2019. Prakticky neznámá firma SFS Ventures s.r.o. koupila nadpoloviční podíl v řadě polských rozhlasových stanic. Celý průběh transakce dodnes budí rozpaky. Úvodem připomeňme, že v českém eseróčku SFS Ventures má 24 procentní podíl offshorová firma Salvatorska Ventures LLC se sídlem v USA.

Jak vyplývá z otevřených zdrojů, SFS Ventures s.r.o. byla založena dne 11. ledna 2019. Jednatelkou je výše uvedená Marie Němcová. Společníky jsou právní subjekty Stichting Pnyx z Amsterodamu a právě Salvatorska Ventures, LLC. Firmu založili Sava Tatić jménem společnosti Sourcefabric Ventures s.r.o. a Marie Němcová jménem offshorové Salvatorska Ventures LLC.

ParlamentníListy.cz se na danou společnost se základním kapitálem sto tisíc korun, která od Daniela Křetínského koupila podíl za více jak miliardu, podívaly detailněji.

Jako první nás zajímaly účetní závěrky.

Ačkoli je v Česku jejich uveřejňování povinné, na serveru Justice.cz jsme nic takového nenašli. Dokumenty ve sbírce listin jsou pouze takové, které shrnují notářské zápisy a zakladatelské listiny. Nevíme tudíž, kolik má společnost s offshorovým vlastníkem, jehož jménem Němcová jedná, zaměstnanců, jaký má tržby, náklady, neznáme ani hospodářský výsledek.

Firmy sídlící na stejné adrese v Praze. Mezi nimi i jedna, která udělala miliardový byznys a vede k Open Fond Society spojeným s podnikatelem Sorosem. Zvýrazněné společnosti jsou propojené

zdroj: Kurzy.cz

Zato víme, kde sedí.

Salvátorská 1092/10, Praha 1, jistě jen shodou okolností vede k názvu uvedeného offshoru.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí
Připomeňme, že jde o Salvatorska Ventures, LLC.

A také, že vládní polská strana PiS uvedla, že za transakcí klíčových rádií na jejich trhu mohou být prostředky finančníka Sorose. K tomuto závěru došly rovněž PL poté, co odkryly soukolí firem a vzájemně propojených jmen, v jehož středu je zmíněná Marie Němcová.

Dle serveru Kurzy.cz je na dané adrese na Praze 1 v současnosti minimálně patnáct právnických osob spolu s SFS Ventures s.r.o.

V minulosti sídlilo v objektu dalších 36 firem (viz. obrázek). Sedm bylo z obchodního rejstříku vymazáno. Adresa budí dojem takzvaného office-housu, tedy místa, které je pouze korespondenční, nikoli určené pro reálnou práci v kancelářích. Třešničkou na dortu osob zprostředkovaně útočících na stovky transakcí světových boháčů je absence jakékoli webové prezentace SFS Ventures s.r.o.

Otázkou, na kterou dosud neznáme odpověď, zůstává, kde vzalo malé české s.r.o. víc jak jednu miliardu korun pro nákup klíčových polských médií. A jakou roli v transakci sehrála právě offshorová společnost Salvatorska Ventures, LLC.

Ve středu PL přinesou detailní pohled na další působení Marie Němcové v Českém centru pro investigativní žurnalistiku.

Grafika ukazuje vznik právnických subjektů a propojení na fyzické osoby

zdroj: otevřená data

Od 5.10. 2021 je na serveru justice.cz uveřejněna účetní závěrka za rok 2020. Společnost SFS Ventures s.r.o. ji zaslala na soud den 22.9.2021 a založena do SL byla dne 5.10.2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…