Němci si dupli, jídlo jde dolů. ČR? Penny, Tesco, konec srandy

14.06.2023 13:20

CENY JÍDLA Nejnovější data o vývoji inflace v Česku mají pro české spotřebitele hořkosladkou příchuť, jelikož i přes její zpomalení stále výrazně zdražují potraviny a nápoje. To se přitom v mnoha evropských státech neděje a v Německu mezitím naopak mnohé výrobky zlevňují. Tamní spotřebitelé si „dupli“ a ceny jídla jdou dolů. U mléčných výrobků poklesly natolik, že se v Česku ceně čerstvého německého plnotučného mléka neblíží ani to polotučné. Ještě větší rozdíl je ale u tvarohu. V Česku vyjde v řetězcích Tesco, Penny či Albert na 87,60 Kč, v Německu na 64 Kč za kilo. Zdražování jídla již může být „konec srandy“ i pro ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Spekuluje se o jeho konci. Důvodně, dnes odpoledne rezignoval. Nahradí ho bývalý šéf strany, Marek Výborný.

Němci si dupli, jídlo jde dolů. ČR? Penny, Tesco, konec srandy
Foto: archiv BR
Popisek: Nákupy ve Weidenu

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21468 lidí
Nepříjemné překvapení v podobě nově zveřejněných dat vývoje inflace od Českého statistického úřadu (ČSÚ) podle ČTK zastihlo – kromě českých spotřebitelů – také nejednoho analytika, jelikož mnozí usuzovali, že meziroční růst cen v Česku zpomalí mnohem výrazněji.

Očekávání analytiků však zhatilo opětovné zdražování v tuzemských obchodech, jelikož poté, co v dubnu ceny meziměsíčně klesly o 0,2 procenta, v květnu se dle dat ČSÚ opět zvýšily o 0,3 procenta – a to především kvůli dalšímu výraznějšímu zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Spotřebitelské ceny tak v květnu meziročně vzrostly o 11,1 procenta a inflace tak jen lehce zpomalila z dubnových 12,7 procenta.

Z uveřejněných dat vyplynulo, že se českým zákazníkům opět meziměsíčně během května zvedly ceny brambor (o 6 procent), ovoce (o 4,5 procenta), vajec (o 5,5 procenta), uzenin (o 3 procenta) či nealkoholických nápojů (o 1,4 procenta). „Rekordmani“ pak pocházeli zejména z položek v sortimentu zeleniny a byla jimi například mrkev, jež zdražila během měsíce až o 30 procent, či brokolice, u níž se cenovka zvedla až na o 70 procent vyšší hodnotu.

Levné Německo?

Česko na tom bylo v květnu při porovnání s ostatními sousedními státy a jejich inflací lépe než Slovensko (meziroční inflace 13,8 procenta) a Polsko (meziroční inflace 13 procent), ale hůře než Německo (meziroční inflace 6,1 procenta a Rakousko (meziroční inflace 8,8 procenta).

Mnohem nižší růst cenové hladiny v Německu se promítá i do cen v tamních obchodech a pomalu tak přestává platit, že se oproti Česku dá výhodněji nakoupit pouze v polských obchodech, kde příznivým cenám pro české spotřebitele přispívá například tamní zvýhodnění v podobě nulové DPH na základní potraviny či silný kurz koruny. Levněji než v Česku se dá nakoupit už i v Německu.

Že německé obchody začínají výrazně zlevňovat své výrobky, si všímají sami Němci, a tím, že v sousední zemi opět zlevňují potraviny, se pochlubil i německý redaktor deníku Die Welt Holger Zschaepitz. „Ceny potravin v Německu opět klesají. Minulý týden Aldi snížil ceny mléka, tvarohu a smetany v průměru o 9 procent,“ informoval novinář.

Vše doprovodil také fotografiemi cenovek a lze se tak přesvědčit, že cena čerstvého 3,5procentního mléka v Německu klesla na cenu 0,99 eura, tvaroh zlevnil na 1,35 eura a třicetiprocentní smetana ke šlehání taktéž na 99 centů.

V přepočtu tedy 3,5procentní mléko a totožně i smetana ke šlehání v Německu vyjde na 23,62 korun a tvaroh stojí 32,21 korun za půl kilogramu.

V Česku se ceně německého čerstvého plnotučného mléka neblíží ani to polotučné, které podle ČSÚ v květnu stálo průměrně 24,51 korun.

A pokud se podíváme do obchodů, ceny, obdobně jako v Německu, nepoklesly ani v červnu. Na internetovém obchodě Rohlík.cz se čerstvé plnotučné mléko prodávalo za 24,90 Kč, v Tescu však také za 24,90 Kč, v Penny za 24,90 Kč a kolikže cenovka s označením „trvale nízká cena“ činí v Albertu? Ano, je to 24,90 Kč. Ani v jednom z těchto českých supermarketů tak nelze mléko koupit levněji než v Německu.

Podobně je na tom i tvaroh. Zatímco v Německu vyjde zaokrouhleně na 64 korun za kilogram, v Česku se jeho ceny drží u devadesáti korun. Ceny nejlevnějších tvarohů jsou následovné: Rohlík.cz 111,60 Kč/kg, Tesco 87,60 Kč/kg, Penny 87,60 Kč/kg a Albert opět 87,60 Kč/kg. Vychází z toho, že Česku na pokladně zanecháte přibližně o 23 korun více.

Třicetiprocentní smetana, která v Německu vyjde na 23,62 korun za 200gramové balení, je v Česku na Rohlík.cz za 34,90 Kč, v Tescu za 29,90 Kč, v Penny také za 29,90 Kč a v Albertu za 36,90, kde však jde o balení větší o 50 gramů a 200 gramů tak vyjde na 29,52 Kč. Oproti Německu tedy za smetanu v Česku zaplatíte o přibližně 6 korun za balení více.

Jen nákupem kila tvarohu, jednoho mléka a smetany v českém obchodě proděláte 30 korun oproti situaci, kdy byste nákup koupili v sousední zemi. Při nákupu více kusů uvedených výrobků tak již může jít o výraznou úsporu pro rodinný rozpočet.

Nejde totiž pouze o mléčné výrobky, ušetřit můžete i za zeleninu. Zschaepitz totiž podotkl, že se dosti propadla i cena u salátových okurek a ta je teď „hluboko pod 50 centy“ (pod cca 12 korunami), přičemž u nás se stále prodává kolem necelých 15 korun.

Zlevnění okurek prý „dobře odráží duši německého spotřebitele“, jelikož Němci přestávají při zdražování uvedený sortiment kupovat a obchodům tak dali najevo, že o předražené okurky nestojí. Díky tomu byli obchodníci nuceni předražené okurky, jež se ještě v březnu prodávaly až za více než 2 eura (téměř 48 korun), zlevnit a už se opět v Německu prodávají za ceny, které byly v tamních obchodech v létě 2021.

Nekulu zdražování potravin v Česku „nemile překvapilo“

O pokles cen v českých obchodech, jež jsou již vyšší než v Německu, se přitom už delší dobu snaží ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), o němž se v českých médiích po informacích Radiožurnálu spekuluje, že může ve svém postu brzy skončit. „Potraviny již několik týdnů táhnou inflaci dolů, což je pozitivní trend. Zadání pana premiéra pro meziresortní pracovní skupinu bylo udělat něco s inflací cen potravin. To se podařilo,“ tvrdil o růstu cen potravin a nápojů ministr v úterý.

Z dat o vývoji inflace přitom vyplývá, že právě potraviny a nápoje jsou položkami, které zdražovaly více než ostatní, a zatímco květnová inflace byla celkově 11,1 procenta, u potravin, nápojů a tabáku činila 11,8 procenta.

V meziročním srovnání se při jeho poklesu pouze odráží to, že se v předchozích měsících zdražovalo ještě více, a to, že hodnota meziroční inflace klesá, totiž neznamená, že by se zlevňovalo – zdražuje se, akorát pomaleji. Dobře tuto skutečnost ilustrují data meziměsíčního vývoje cen potravin, z nichž je patrné, že v květnu došlo k zastavení meziměsíčního poklesu cen a mnohé oproti dubnu opět podražilo.

„Trend se podařilo nastolit, ale nemile mě překvapilo zastavení meziměsíčního poklesu cen některých potravin, dokonce některé oproti dubnu zdražily. Proto musíme neustále vyvíjet tlak na všechny články výroby potravin. Bohužel se potvrzuje, že to je běh na dlouhou trať,“ komentoval opětovný růst cen potravin Nekula.

Ministerstvo zemědělství si i přes růst cen potravin v českých obchodech pochvaluje, že jeho meziresortní pracovní skupina, zřízená letos v březnu, byla úspěšná. „Cílem meziresortní pracovní skupiny bylo zkrotit strmý růst cen potravin, což se podařilo,“ píše se v tiskové zprávě, v níž Nekula podotkl, že má Ministerstvo zemědělství podíl na tom, že potraviny již zdražují pomalejším tempem. „Bez našeho dohledu, ani pozornosti médií a spotřebitelů, by obchodníci neměli důvod koncové ceny potravin snižovat,“ ocenil.

Vyjádřil se i k dražší zelenině. Dle ministra obchodníci říkají, že „s nástupem sezonní, lokální zeleniny cena klesne“. Zákazníci tento pokles však prý nemusí zaznamenat. „Dostupná data ale ukazují přesně opačnou situaci, a to přestože se cena zemědělců mění jen v řádu haléřů, cena na pultech roste i o několik korun,“ dodal totiž ministr zemědělství Zdeněk Nekula a poukázal, že je velký rozdíl mezi cenou zemědělské produkce a konečnými cenami pro zákazníky. V minulém červnu dle něj na každém kile brambor činila „přirážka“ obchodů až 13 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A stále dokola, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 14.06.2023 14:20:29
vyrábíme levně elektřinu ,ale Němci ji nám prodávají šíleně draho !Němci naši levnou elektřinu .Lidi už se konečně proberte !!Za vše může vláda kolaborantů a zaprodanců !!!!!!!!!!!!!!!!! A plyn co máme dle Fialenka co stále jenom lže ?Nemáme žádný svůj plyn ale jenom to co nám Němci milostivě dodají ,když uznají za vhodné .Až ho bude málo nedají nám nic !!! A co to má společného s tou drahotou ?VŠE !!!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…