Nemůžete kriminalizovat politiky, burcoval šéf ODS Fiala. A politolog Kubáček dodal něco o novinářích

15.06.2014 9:04 | Zprávy

Žalobci se utrhli ze řetězu, chybí jim sebereflexe, tvrdí jejich soupeři u soudu, advokáti. Sedm z nich proto založilo Unii obhájců pod vedením Tomáše Sokola. Chtějí upozorňovat na chyby žalobců. O nich od loňského pádu Nečasovy vlády mluví nejvíce ODS. Používá termín kriminalizace politiky.

Nemůžete kriminalizovat politiky, burcoval šéf ODS Fiala. A politolog Kubáček dodal něco o novinářích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

O oslabování parlamentní demokracie hovořil před nedávnem v Liberci předseda ODS a bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala na diskuzi, kde byl jako jediný zástupce médií přítomen i redaktor ParlamentnichListů.cz. Jednou z příčin, která vede k tomuto trendu, je podle něj kriminalizace politiky. „Najednou politické jednání může být kriminalizováno. Ale ne na základě toho, že děláte něco špatně. Ale že jednáte, jak vám velí vaše svědomí, zdravý rozum a podklady, které máte. Jste třeba starosta, dostanete jednoznačné doporučení úředníků, právní stanoviska, necháte věc prohlasovat v radě a v zastupitelstvu. Všechno je v pořádku,“ uvedl.

Za dva roky ale podle zkušeností předsedy ODS někdo přijde a řekne - mohl jste to udělat jinak, levněji, dopustil jste se trestného činu. „To je přece šílené. Lidé si neuvědomují důsledky,“ domníval se. Když se kriminalizace týká ministrů či starostů velkých měst, všichni podle Fialy zatleskají. „Určitě něco ukradli, přejme jim to, říkají. Ale začíná se to dotýkat i starostů malých obcí i lidí ve veřejných funkcích. Na tomto principu můžete za chvíli kriminalizovat i ředitele školy. Prostě kohokoli,“ mínil Fiala.

„Jestliže žehráme, že do politiky nejdou kvalitní lidé, ptám se, kdo bude chtít dělat jakoukoliv vedoucí funkci, bude-li tohle pokračovat. Dnes to dělají často nadšení lidé, zítra to budou chtít dělat jen blázni. Protože kdokoliv a kdykoliv vás bude moci zpochybnit,“ zaznamenal Fialova slova redaktor ParlamentnichListů.cz.

Stát, kde se nedá nic dělat. Ani dobrá politika

„Ve společnosti je strašně důležité, aby když chcete jednat správně, jste věděli jak. Tomu mají odpovídat zákony a právní systém. Má být srozumitelný, jasný a odpovídat obecné představě spravedlnosti. Ale když jste v nějaké vedoucí funkci, často nevíte, co je správně. Proti sobě stojí chaotická změť zákonů a ještě právo různého výkladu kontrolních orgánů. S touto situací se nemůžeme smířit,“ burcoval Fiala na akci, na kterou přišli převážně členové a příznivci ODS.

A uvedl příklad ze své rektorské praxe. „Naše Masarykova univerzita nějak v projektech účtovala DPH a vedlejší univerzita tak činila jiným způsobem na základě odlišné interpretace zákona. Obojí nemohlo být správně. Obrátili jsme se proto na Ministerstvo financí, aby nám poradilo,“ sdělil Fiala. Ministerstvo odpovědělo šalamounsky. „Postup zvolený Masarykovou univerzitou je pravděpodobně v souladu se zákonem, ale i počínání Vysokého účení technického by mohlo být v souladu se zákonem. Jak to je správně rozhodne soud,“ prozradil bývalý rektor. „To je stát, kde se nedá nic dělat. Ani dobrá politika. Musí nás to zneklidňovat a je třeba to změnit. Nebo se za pár let probudíme v zemi, kde se nám bude špatně žít,“ konstatoval předseda ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…