Nové triky šmejdů. Vlezou vám do počítače a tisíce mizí

23.11.2014 5:21

Šmejdy už senioři nepotkávají jen na různých předváděcích akcích. Namířili na internet a seniory ohrožují podvodnými nabídkami, ale i citovým vydíráním. Nestydí se nabízet klidně i knihu, která vyjde na víc než 8 tisíc korun. Podle neziskové organizace Život 90, která poskytuje služby a pomoc seniorům, jsou cestou prostřednictvím internetu ročně okradeny či podvedeny u nás tisíce seniorů a jejich počet strmě roste.

Nové triky šmejdů. Vlezou vám do počítače a tisíce mizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

„Zhruba každý druhý senior nyní už využívá e-mail a pravidelně hledá informace na internetu. Podvedených je mnoho, ale jen malá část podvod přizná a ještě menší se pak aktivně brání. Starší lidé se stydí a nesvěří se ani svým dětem či neziskovým organizacím, které by jim mohly pomoci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Lorman, ředitel neziskové organizace Život 90, která pomáhá seniorům s aktivním životem. Jak je uvedeno níže, i on má s tímto jevem svoji osobní negativní zkušenost.

Internetové kriminality páchané na starých lidech přibývá

Jisté je tedy to, že šmejdi postupně mění taktiku a svoje podvodné pasti začínají líčit na internetu. Láká je rostoucí počet seniorů, kteří jsou pravidelně on-line a mohou se stát terčem internetových podvodníků. Z průzkumu společnosti Intel, který se zaměřil na on-line zločinnost, vyplynulo, že letos 74 % Čechů včetně seniorů již obdrželo e-mail od podvodníka. „Praktiky on-line šmejdů jsou velmi důmyslné a kromě nabídky předraženého zboží je ohrožují předlužením, citovým vydíráním či zcizením osobního majetku včetně vytunelování bankovních účtů,“ varuje Šárka Soudková z Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI).

Z toho tedy vyplývá, že e-mail od podvodníka obdrželi v minulosti již tři Češi ze čtyř. A jelikož se tímto způsobem opět – jak jinak – nabízí hlavně předražené zboží a smlouvy o potom se uzavírají pod nátlakem a telefonicky, asi málokdo pochybuje o tom, že se tu rozrůstá další vážný problém.

Podle neziskové organizace Život 90, která poskytuje služby a pomoc seniorům, jsou touto cestou ročně okradeny či podvedeny tisíce seniorů a jejich počet strmě roste. „Podvedených je mnoho, ale jen malá část podvod přizná a ještě menší se aktivně brání. Starší lidé se stydí a nesvěří se ani svým dětem či neziskovým organizacím, které by jim mohly pomoci,“ doplnil dále ředitel neziskové organizace Život 90 Lorman.

Jak dodal, podle aktuálních průzkumů roste navíc i počet případů citového vydírání prostřednictvím on-line seznamek. Začínají se objevovat i sofistikovanější a nebezpečnější metody psychické manipulace: Podvodníci na internetových seznamkách pod smyšlenou identitou navážou s obětí důvěrný vztah a pak se z ní snaží citovým vydíráním vylákat peníze, například na léčbu smyšlené vážné choroby. „V horším případě svoji oběť navštíví a vykradou domácnost. Touto cestou mohou připravit seniory i o celoživotní úspory,“ uvedl dál pro ParlamentníListy.cz Jan Lorman.

Způsob podvodů je často těžko na první pohled odhalitelný

Pravdou ale je, že pokud někomu přistane do e-mailu zpráva, označená exekutorským úřadem či jinou institucí, v klidu to asi nechá jen málokoho. Přesto je právě to, zachovat klid, nejdůležitější. Doporučuje se nereagovat, i když má i Česko za sebou hned několik lavin různých nátlakových e-mailových výzev od zdánlivých autorit státní moci. Někdy se tváří e-maily tak, že je zaslala například policie, exekutoři či jiné zahraniční instituce. To by mělo být ale hlavním a hned prvním varovným signálem.

„Tyto instituce s občany v těchto věcech běžně e-mailem nekomunikují. Jde obyčejně o formu nátlaku ze strany kyberzločinců,“ vysvětluje Šárka Soudková. A trend potvrzuje i policie.

„Dle našich zkušeností jsou zejména senioři na internetu ohroženi sociálním inženýringem, a to včetně podvodných e-mailů definovaných jako tzv. nigerijské dopisy. Navzdory častému varování a rozšířenému povědomí se stále najde početná skupina lidí, která podvodníkům uvěří," doplnil Karel Kuchařík, vedoucí odboru informační kriminality Policejního prezidia.

Výhodná koupě knihy na internetu – jen" za 8602 korun

Pokud tedy vyslechneme rady, že není dobré v případě toho, že podobný e-mail kdokoli dostane, otevírat jeho přílohu (v které bývá vir nebo červ, jenž umožní přístup k dalším heslům v počítači), tak je třeba ale riziko doplnit tím, že tyto modernější metody, které on-line šmejdi k podvodům využívají, kombinují nevyžádané e-mailové nabídky a s uzavřením smlouvy přes telefon. To je druhá past, o které je třeba vědět a nespadnout do ní.

„Na první pohled zdánlivě výhodná nabídka pak přiměje podvedeného reagovat. Šmejdi manipulativními technikami následně kupní smlouvu uzavřou ústně formou nahrávaného telefonního hovoru. Spotřebitel tak nemá možnost si výhodnost nákupu ověřit či si nabídku v klidu rozmyslet,“ popsala dál praxi Soudková. Pokud pak chtějí senioři ale ústně uzavřenou smlouvu zrušit, obyčejně to není možné. Navíc je senior (či i samozřejmě jiný takto lapený zákazník) nucen, aby svůj dluh uznal prostřednictvím vymahačských firem.

A jelikož ParlamentníListy.cz o problematice seniorů a organizaci Život 90 píšou poměrně často, hledaly i někoho, kdo by se třeba o své negativní zkušenosti s podobným druhem kriminality svěřil. Ukázalo se, že podobným způsobem byl podveden nedávno i ředitel této organizace Jan Lorman.

Jak? Začalo to nevinně. E-mailem obdržel nabídku na zásilku encyklopedie Domácí lékař na pokračování: Jeden balíček s 12 listy stál 59 Kč. Přes telefon tedy potvrdil svůj zájem, ale firma přitom zamlčela, že balíčků bude celkem 75. Jenže ani po zaslání „objednaných“ balíčků nebyla encyklopedie kompletní a celková cena za nekompletní encyklopedii se tak vyšplhala na neuvěřitelných 8602 korun. Protože firma odmítala odstoupit od smlouvy, pan Lorman se musel s firmou soudit.

„Rozhodl jsem se bránit, protože nejsem ovce. Poslali na mne dokonce tvrdou vymahačskou firmu. Zákon je v tomto ohledu ale na naší straně. Šmejdi počítají s tím, že lidé raději zaplatí, než aby se soudili s nejistým výsledkem,“ doporučuje Jan Lorman. Dobrou zprávou i pro ostatní je, že spor následně vyhrál.

Zákon spotřebitele chrání, ale musí se aktivně bránit

To, že Jan Lorman říká pravdu a že zákon je na straně spotřebitelů, potvrzují i právní experti. Podle nového občanského zákoníku totiž musí být smluvní vztahy vyrovnané a nikoli výhodné jen pro jednu ze stran. Lepší než se soudit je ale sporu se vyhnout. Tedy vsadit spíše na prevenci.

„Znamená to nereagovat na nevyžádané nabídky a rozhodně neuzavírat jakékoli smlouvy telefonicky. Ústní smlouvy jsou velmi nebezpečné, a to zejména pro seniory, protože souhlas může být vynucen manipulací a kupující nemusí být schopen nabídku objektivně posoudit. Navíc nemá k dispozici záznam dohody a zpětně si nemůže ověřit, k čemu se zavázal. Podvodníci toho pak zneužívají i v případném soudním řízení,“ doporučuje právník Marek Pavlovský z advokátní kanceláře Syrůčková, Pavlovský, Hartmannová a spol.

I proto organizace Život 90 doporučuje podvedeným penzistům, aby se obrátili na jejich krizovou telefonní linku Senior telefon s číslem 800 157 157, kde jim poradí, jak dále postupovat. Uživatelé všech věkových kategorií se o prevenci on-line kriminality a osobní ochrany mohou dovědět na www.digitalnigramotnost.cz či www.saferinternet.cz.

Riziko číhá i v tom, že senioři mají staré počítače

Ve výčtu nebezpečí je třeba zmínit i další fakt, který si ne každý uvědomuje. Totiž že zranitelnost penzistů v on-line světě způsobuje i jejich špatné technické vybavení. Domnívají se, že „jim to stačí", ovšem jsou pak nedostatečně chráněni.

„Senioři se stávají odkladištěm starých počítačů, které zadarmo dostanou od mladší generace. Takové počítače jsou ale nejen pomalé, ale hlavně nedostatečně zabezpečené, se zastaralými softwary plnými bezpečnostních děr. Přitom kvalitně zabezpečený počítač lze koupit i za méně než deset tisíc korun,“ vysvětlil Pavel Kubů ze společnosti Intel, která vyvíjí i speciální technologie, jež pomáhají seniorům v aktivním životě.

Zdravý selský rozum

Účinná obrana proti kyberzločincům se musí podle Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) skládat z preventivní obezřetnosti a využívání bezpečnostních aplikací, které většinu útoků odrazí. „Je nutné používat zdravý selský rozum v kombinaci s bezpečnostním programem, který zajistí ochranu proti virům, podvodným nabídkám, šifruje ukládaná data a umožní mobilní zařízení zamknout a pravidelně zálohovat. S blížícími se Vánocemi se jistě nejen seniorům vyplatí nahlédnout do námi vydávaného Desatera bezpečného nakupování on-line,“ uzavřela Šárka Soudková z NCBI.

Život 90 monitoruje však i další příběhy podvedených, které neskončily zatím tak dobře jako v případě Jana Lormana. Na vyžádání ParlamentnímListům.cz přiblížila například příběh pětašedesátileté paní Martiny.

„Na Facebooku jsem se seznámila s přítelkyní, která je na tom podobně jako já: Žije sama a vnoučata má daleko. Moc dobře jsme si popovídaly a občas i zavolaly. Najednou se odmlčela a já pak s hrůzou zjistila, že je vážně nemocná. Požádala mne o 50tisícovou půjčku, kterou jsem jí ráda poslala. Pak už se ale neozvala a telefon nebere…“ popsala Martina.

Smutnou zkušenost, se kterou ale byla ochotna se svěřit, má i jednasedmdesátiletá paní Zdena. Ta dostala e-mail s nabídkou zlatých pamětních medailí za pět tisíc korun. „Bylo mi to nabídnuto s tím, že je to dobrá investice i pro vnoučata. Navíc jsem prý jednu rovnou vyhrála a mám o ni zažádat. V minulosti se mě prý snažili opakovaně kontaktovat a já nereagovala, takže si mám pospíšit, aby výhra nepropadla. Zavolala jsem tedy na jejich call centrum a souhlasila se zásilkou. A teď mi chodí každý měsíc medaile, i když už je nechci, poněvadž mne to stojí polovinu důchodu. Firma ale tvrdí, že jsem jim do telefonu řekla, že je chci nechat zasílat pravidelně. Poslali na mne nakonec vymahače dluhů…“ uvedla seniorka. Zda její příběh skončí dobře, si nikdo netroufá odhadnout. I v jejím případě by byla totiž v první řadě třeba vůle se soudit.

Šmejdi – to je fenomén

O nekalých praktikách na různých předváděcích akcích pro seniory se vědělo či tušilo dlouho. Ale stejně tak dlouho se s tím jevem nic nedělalo, takže nepoctivci měli zelenou, zatímco senioři neměli nikde dovolání. Vše se začalo měnit až poté, co vznikl stejnojmenný film – Šmejdi. V něm je drsně názorně zaznamenáno to, jakým způsobem je starým lidem zboží vnucováno. Pomocí speciální naučené manipulace, nátlaku, ponižování i agrese. Vše zachytily skryté kamery jako drsné pozadí těchto předváděcích akcí, určených zejména seniorům.

Odhalilo se, co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma. Jak poté senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty...

Autorky filmu Šmejdi rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně zmapoval tento nechvalný fenomén dnešní doby. Jak se však ukazuje, zakrátko si šmejdi jako správní nezmaři našli další pole působnosti.

Co je to Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI)?

Neziskové nevládní sdružení, jehož cílem je zvyšovat povědomí o možných hrozbách on-line komunikace, propagovat pozitivní obsah a zodpovědné chování na internetu. NCBI se snaží poukazovat na škodlivý obsah a projevy nevhodného, rizikového chování v on-line prostředí a také poradit, jak se takovým případům vyhnout.

Organizace Život 90

Poskytuje služby seniorům a jejich blízkým. Provozuje jedinou bezplatnou nonstop telefonickou linku důvěry Senior telefon, instaluje a provozuje službu tísňové péče s tísňovým tlačítkem, organizuje vzdělávací a rekondiční aktivity pro seniory, odlehčovací pobytové centrum, pečovatelskou službu a proseniorské Divadlo U Valšů. Život 90 je také autorem aktuální informační kampaně Generace uprostřed. Více informací: www.zivot90.cz; www.generaceuprostred.cz.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …