Novinář našel starší souvislosti k Ukrajině a obvinil prezidenta USA. Má strach z Putina i lidských zrůd v nás

07.05.2014 8:18

REPORTÁŽ Pedagog, novinář a krátce i politik, spoluzakladatel Občanského fóra Jan Urban přijel do Liberce besedovat o dramatické situaci na Ukrajině. Dříve pracoval i jako zpravodaj v době konfliktu v Bosně a Hercegovině. Přízrak něčeho podobného se nad Ukrajinou nebezpečně vznáší. „Stačí pár dalších incidentů jako v Oděse a vývoj se může úplně vymknout,“ varoval Urban a vzpomněl svoji válečnou zkušenost.

Novinář našel starší souvislosti k Ukrajině a obvinil prezidenta USA. Má strach z Putina i lidských zrůd v nás
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

„Něco se stane a pak trvá léta, než se to byť jen zastaví. Pak se mrtví můžou počítat na statisíce a nikdo s tím ohněm nic neudělá, dokud sám neuhasne.“

Všichni mají hrůzu z velkého konfliktu

„Na Ukrajině to může dopadnout hodně špatně. I když bych se divil, kdyby došlo k nějakému velikému konfliktu. Všichni z něj mají hrůzu. A hlavní hráč Rusko nepotřebuje žádnou větší intervenci. Jeho cílem je slabá chaotická státní slepenina, kterou stačí jenom popichovat,“ sdělil na úvod svým posluchačům, kteří do sálku libereckého Fryčova knihkupectví 6. května večer přišli.

Ocitli se v sále vyzdobeném pohřebními parte, jejichž výstava se zde právě koná. V souvislosti s Ukrajinou tato výstava nabrala nechtěnou a neblahou symboliku. Nikdo přesně neví, co se stane, ale všichni vidí, že to nevypadá dobře. „Situace na Ukrajině nemá dobré řešení a dopadne to špatně,“ mínil Jan Urban.

Zelení mužíci – kopie srbských a chorvatských polovojenských jednotek

Rusko z vojenského hlediska podle něj pochopilo, že stačí vojákům sundat  hodnostní označení a příslušnostní značení. „A najednou máte – jak říkají v Pobaltí – zelené mužíky. Jde o přesnou kopii srbských či chorvatských polovojenských jednotek z počátku devadesátých let,“ upozornil.

Jde podle něj z právního pohledu o státem (tedy Ruskem) sponzorovaný terorismus. „Jsou ještě tak hloupí, že se zelení mužíci nechají vyfotit se zbraněmi, které nemá nikdo jiný než zvláštní jednotky ruské armády. Pozorovatelé OBSE jednoznačně říkají, že jsou to vojenské jednotky s dobrým vojenským výcvikem, nikoli domobrana,“ objasnil.

Stačí pár incidentů jako v Oděse a vývoj se může úplně vymknout

Nyní probíhá podle Urbana nejkritičtější období. „Ukrajinská vláda se rozhodla zasáhnout vojensky. Zatím velmi mírně, obkličují města, ale už tam jsou desítky mrtvých,“ konstatoval. „Stačí pár dalších incidentů jako v Oděse a vývoj se může úplně vymknout,“ varoval.

Urban si nedávno přečetl vojenský britský rozbor ruských jednotek nasazených u ukrajinských hranic v době první minikrize ohledně Krymu. „Vyplynulo z toho, že jsou to všechno lidi, kteří prošli Gruzií a Čečnou. Už v roce 2010 byla změněna struktura armádních skupin. Koukáte na to a najednou vám bleskne. To není žádná krize, ale vojenské tažení připravované pět let,“ zdůraznil.

Vývoj se neodvažuju odhadovat. Mám jen čistý strach

Připomněl i mezinárodní úmluvu z roku 1994, kdy se Ukrajinci vzdali atomových zbraní. Na oplátku byla podepsána mezinárodní smlouva, která zaručovala územní integritu Ukrajiny. Garanty smlouvy byly Rusko, USA, Velká Británie. „Rusko smlouvu po dvaceti letech hodilo do koše a zabralo si Krym. Pokud to bude pokračovat, jak to zatím běží, utrhne se celý východ a jih k rumunským hranicím. Z Ukrajiny zbude chudý zemědělský severozápad a přijde o přístup k moři,“ nastínil. „Je to čistá mocenská uzurpace, právo neplatí, nic neplatí. A přikryje se to vůlí lidu. Tohle jsme viděli v Gruzii a Čečně a poučení jsme si nevzali,“ konstatoval.

„Má Ukrajina šanci se dohodnout?“ zeptal se sám sebe Urban. „Nevím. To, s jakou snadností zafungovala ruská etnická propaganda, a ta kombinace nostalgie po sovětských časech s imperiálním ruským pocitem, je velmi funkční. Jediná otázka je, jak daleko budou chtít jít,“ sdělil. „Neodvažuju se to odhadovat, mám jen čistý strach,“ dodal pochmurně.

Mrtví se mohou počítat na statisíce

A podělil se o vlastní válečnou zkušenost. „Za určitou hranicí lidé přestanou vnímat nutnost záchrany životů. Něco se stane a pak trvá léta, než se to byť jen zastaví,“ upozornil. „Pak se mrtví můžou počítat na statisíce a nikdo s tím ohněm nic neudělá, dokud sám neuhasne.“

Lidská nátura je podle jeho zjištění v ozbrojeném konfliktu hrozná. Máme neuvěřitelné štěstí, v jaké době žijeme a také kde. „Můžeme být vzteklí, nadávat na vládu, ale neteče krev. A z toho mám největší hrůzu z dění na Ukrajině. Protože přežijete jednu noc nějakého střílení a máte pocit, že už je vám všechno dovoleno. Viděl jsem to na spoustě chlapů, co s nimi udělá jedna taková noc. Pak už z nás rostou zrůdy, kteří si dělají zářezy na pažbách a chlubí se různými trofejemi,“ konstatoval. „V tomhle jsme strašně jednoduší. A ten civilizační nános je velmi tenká vrstvička. Stačí vyvolat pocit ohrožení a tyto instinkty a frustrace se můžou vymknout z kontroly,“ objasnil.

Bush dal vpádem do Iráku Putinovi lístek, aby se choval úplně stejně

Co se dalo v minulosti udělat ze strany Západu, aby nedošlo k dnešní situaci, kdy se Rusko nadechlo k naplňování svých imperiálních zájmů, otázala se Jana Urbana divačka. „Došlo k rozvolnění mezinárodního práva v důsledku vpádu do Iráku a Afghánistánu. Je těžké popsat, co to bylo za ránu, když se zjistilo, že vláda George Bushe si vymyslela zbraně hromadného ničení v Iráku,“ ozřejmil.

Podobné to bylo s Aghánistánem. „Ten si Bush rozhodl proti názoru Sboru náčelníků štábů. Říkali mu, že je to pitomost. Ale on si to prosadil. Vůbec mu nedošlo, že do toho netahá jenom svoji vládu, USA, ale všechny. A už vůbec mu nepřišlo na mysl, že dává Putinovi lístek, aby se choval úplně stejně. Mezinárodní právo platí pro všechny stejně, anebo neplatí,“ vysvětlil podstatnou záležitost.

Díky Bushovu iráckému dobrodružství Rusko zbohatlo

Na něj navázal jeden z diváků. „V době, kdy jsme nakupovali plyn a naftu za 25 dolarů za barel, tak si vymyslel synek z olejářské rodiny z Texasu George Bush mladší irácké dobrodružství. Kvůli tomu je dnes nafta za sto dolarů. Do Ruska se dostaly peníze, což jim umožnilo přezbrojení. Dnes si troufají a nikdo se jim nepostaví. To, že ruský imperialismus tam je a doutná, je mi dávno jasné. Když mi v posledních letech říkali hlavně o nebezpečí hrozícím od muslimů, kontroval jsem. Ano, je to problém. Ale mnohem větší strach mám z příslušníka KGB Putina. A je to tady,“ konstatoval Liberečan.

Podle Urbana ale Bush junior není schopen takovéto hluboké analytické úvahy. „U něj to bylo jednodušší. Je to v podstatě s prominutím čistě umytý bolševik z dob studené války. Přemýšlel ideologicky. Výpočet ceny barelu ropy, to je na něj moc složité,“ zhodnotil kriticky nepopulárního bývalého amerického prezidenta.

Až dva miliony uprchlíků mohou zamířit do Evropy

Momentálně však svět netrápí jednodušší bývalý americký prezident, ale megalomansky agresivní současný prezident ruský. Do hlavy mu nikdo nevidí, ale obavy z jeho dalšího postupu narůstají. „Jsou scénáře, počítající až s dvěma miliony uprchlíků,“ prozradil Jan Urban. Zdá se, že Ukrajinu nic dobrého nečeká a evropský relativní poklid je také v ohrožení. S tímto tušením odcházeli po dvou hodinách lidé z liberecké debaty o Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …