O náměstka ministra vnitra Kubiceho se údajně zajímá policie

15.01.2013 17:50

VÍME PRVNÍ Náměstek ministra Jana Kubiceho Robert Ledvinka je prý údajně vyšetřován policií, a to kvůli zakázce na registr práv a povinností. Jak uvedl pro ParlamentníListy.cz, on sám však o ničem takovém nic neví a pokládá to za dezinformaci.

O náměstka ministra vnitra Kubiceho se údajně zajímá policie
Foto: repro ČT
Popisek: Tisková konference PČR

„Projekt registru práv a povinností spadal do mé kompetence vloni pouhé tři měsíce, kdy jsem působil jako ředitel. Běží jinak od roku 2008, ovšem to, že by byl předmětem vyšetřování nějakých orgánů činných v trestním řízení, opravdu netuším. Informace tohoto typu tedy v tuhle chvíli nemohu ani vyvrátit, ani potvrdit,“  reagoval pro ParlamentníListy.cz Robert Ledvinka.

Jak dodal, v současné době se zabývá tvorbou strategie a koncepcí, tedy velmi vzdálenou činností, neuchází se přitom o žádnou veřejnou zakázku. I proto byl z otázky rozpačitý, zvlášť, když – jak podotkl, byl v průběhu úterý kontaktován novinářkou z jiného média ve zcela jiné záležitosti podobného charakteru. Připustil, že může jít i o určitý náznak msty ze strany člověka, který se ho může snažit diskreditovat. 

„Žádný orgán činný v trestním řízení mě dosud nekontaktoval, naposledy jsem jako ředitel jiného projektu byl s těmito orgány v kontaktu snad v roce 2005. Tehdy jsem však vypovídal pouze jako svědek,“ dodal ještě Ledvinka.

Informacemi nedisponuje v tuto chvíli ani tiskový odbor ministerstva vnitra. "Bohužel, tento dotaz nám dosud nikdo nepoložil, nemáme proto žádné vyjádření, které bychom mohli v této záležitosti poskytnout.," uvedl Jiří Korbel na dotaz ParlamentníchListů.cz. Logika věcí tím však vysvětlení vzniklých otazníků neposkytuje. Je totiž pravděpodobné, že tiskové oddělení by v případě skutečného prověřování náměstka Ledvinky, informováno zejména v počáteční fázi zřejmě nebylo.

Ve funkci je Ledvinka od listopadu

Ministr vnitra Jan Kubice předchozího náměstka pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Ondřeje Veselského odvolal vloni v listopadu. Nahradil ho do té doby vrchní ředitel sekce veřejné správy a eGovernmentu Robert Ledvinka. Jak tehdy mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák novinářů sdělil, k odvolání došlo údajně bez udání důvodů.

Základní registry jsou celkem čtyři - registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Například registr obyvatel sjednocuje údaje z dosavadních evidencí obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů a z informačního systému cizinců.

Projekt za dvě a půl miliardy korun

Celý projekt, již stál přes dvě a půl miliardy korun, větší část byla placena z evropských prostředků.

Ledvinka pracoval v letech 1995 až 1999 na pražském magistrátu jako asistent náměstka primátora pro oblast kultury a sportu, později jako zástupce tajemníka. Od roku 2000 působil osm let na pozici 1. náměstka ředitelky Státní příspěvkové organizace Ministerstva vnitra. Poté byl rok šéfem sekce pro veřejnou správu na vnitru. Od roku 2010 se věnuje ve vedoucí pozici hlavně modernizaci veřejné správy. Jeho specializací je totiž právě veřejné právo a digitalizace veřejné správy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …