Odborář Dufek rázně zakročil bagrem. A to neměl dělat

18.09.2011 8:57

Odboráři jsou považováni za rebely. V Česku obzvlášť, a ti, co je vedou, ještě více. I proto se musí často obrnit proti různým tlakům, jež jsou na ně kladeny. Například šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek se svěřil ParlamentnímListům,cz s tím, že čelil před časem možnosti trestního stíhání za absurdní věc. Když na jednom z rekreačních objektů patřící odborovému svazu odhalil spolu s revizním technikem na černo odebíranou elektřinu a vodu od muže žijícího v sousedství, rázně proti tomu zakročil. Černý odběr přerušil a místo, kudy vedl, vybagroval. A to se zdálo, že asi neměl...

Odborář Dufek rázně zakročil bagrem. A to neměl dělat

"Dotyčný černý odběratel na mě zavolal policii. A ta mě vyzvala k tomu, abych v rámci dobrých vztahů vše vrátil do původního stavu. Vrcholem pak ještě bylo to, že na mě dokonce podal ten muž trestní oznámení. Parodoxem je, že mi dosud nikdo ani od policie ani ze státního zastupitelství nesdělil, že bylo zastaveno či ukončeno - a to přesto, že se to stalo už bezmála před dvěma roky," svěřil se ParlamentnímListům,cz Dufek.

Jak však ParlamentníListy.cz zjistily u mluvčího policie Tomáše Hulana, ze strany policie k žádnému pochybení zřejmě nedošlo. "Samotný případ komentovat nemohu, neznám ho. Ale v případě, že je na někoho podáno trestní oznámení, nemusí to vždy znamenat to, že se ta dotyčná osoba stane účastníkem jednání a bude vláčena po výsleších či podávání vysvětlení. Někdy prostě stačí nějaké základní listinné důkazy k tomu, aby trestní oznámení bylo uzavřeno, či zastaveno  a trestní stíhání a úkony s ním nebyly vůbec zahájeny. To mohl být i tento případ, a proto ten, na koho bylo původně trestní oznámení podáno, o tom nemusel být informovám," sdělil mluvčí policie Hulan ParlamentnímListům.cz

Čtěte také:

Jeho slova nepřímo dokládá i fakt, že se během krátké doby skutečně prokázalo, že šlo o černý odběr elektřiny a vody na pozemku náležící k objektu v obci Železnice, jež patří odborům. A trestní oznámení pro změnu putovalo na policii v obráceném směru - tedy na toho, kdo byl oním nepoctivým odběratelem, jistý pan R.

"Víte, celá záležitost byla od samého počátku zřejmá, pochybení bylo také patrné na protistraně. Přesto jsem v počátku byl označen za viníka já, dokonce jsem se mohl obávat trestního stíhání. Přitom ten dotyčný muž místo přípojky významně poškodil, dokonce ohrozil ostatní rizikem, že budou poraněni elektrickým proudem. Bylo to opravdu nepříjemné. Čas a energii, které jsem řešení této situace bezmála dva roky musel věnovat, mi nikdo nevrátí, " uzavřel Bohumír Dufek. Nicméně ani černý odběratel nakonec u soudu neskončil - vše bylo předáno přestupkovému řízení.

Výňatek z úředního záznamu Krajského ředitelství Východočeského kraje:

Výpověď tehdy 37-leté zaměstnankyni objektu, kde k incidentu došlo (Ranč u nás na Kamenci):

Vysvětlení I
Vysvětlení II
Vysvětlení III

V tomto případě možná náhoda, dějí se však i jiné...

Ano, ve výše uvedeném případě, jež popsal ParlamentnímListům.cz šéf odborářů (ASO) Dufek, jde s velkou pravděpodobností jen o nepříjemnou náhodu, které se dějí i přes absurdnost situace zřejmě i jinde a jiným lidem - rozhodně bez ohledu na to, zda jsou či nejsou odboráři.

Čtěte také:

Před červnovou stávkou v dopravě však například Josef Středula, šéf odborového svazu KOVO, naznačil před novináři, že je jeho telefon zřejmě odposloucháván.

"Dějí se velmi podivné věci, mívám ozvěnu, plechový zvuk a celkově se zdá, že má zřejmě můj telefon nějaké potíže," řekl tehdy Středula s tím, že dokázat to bohužel nemůže. A naznačil tak, že tím zřejmě pochybnosti hned tak neskončí.

Čtěte také:

Podobně hovoří i šéf ASO Dufek. Ovšem zdůrazňuje stejně jako Středula, že vše je jen o pocitech, podezření - důkazy chybí a nelze proto ani na nikoho podat trestní oznámení. I proto se spíš přikláněl k tomu, aby se informace podobného charakteru nezveřejnovaly.

Ano, telefon dělá někdy divné kousky i mně, říká Dufek

"Víte, já už jsem si na to zvykl. Poté, co mé číslo a dalších kolegů zveřejnil bulvární deník na titulní stránce, aby mně lidé hromadně volali, což se tehdy také stalo, už prostě hodně věcí beru jako nutné zlo a nijak zvlášť se tím nezabývám. Tehdy bylo účelem, aby mně lidé nadávali, že se nedostanou kvůli naší stávce do práce, ale vše mělo zcela opačný efekt. Dvě třetiny stovek volajících a smskujících lidí, nám naopak vyjadřovali podporu. Přesto se stává, že také slyším ozvěnu v telefonu, sem tam mi někdo volá, a když to zvednu, slyším v telefonu jen nějaké vzdálené hlasy, nebo jen ticho a nikdo se neozývá. Mám samozřejmě ještě jeden telefon, opravdu osobní, kdyby se to dělo i na něm, vnímal bych to hůř," řekl pro ParlamentníListy.cz šéf ASO.
n
Čtěte také:

Jak dodal, z různými typy nátlaku mají zkušenosti i odboráři v zahraničí. V Česku jsou však významně v jiné pozici. I proto se mohou v hledáčku různých institucí šéfové odborů ocitnout. Třeba i pod hlavičkou bezpečnosti. Netají se totiž s tím, že jsou připraveni na podzim daleko více upozorňovat veřejnost na vše, co jim bude již příští rok komplikovat život. A vyzývat, aby se fyzicky zúčastnili plánovaných protestů proti tomu. Není tajemstvím, že ve hře je dokonce občanská neposlušnost i případná generální stávka.

Psali jsme:
Odboráři prý zkazí 17. listopad. Zaplaví Václavák 
Profesorka Dvořáková doufá, že v létě revoluce ještě nepřijde

Omezí vláda zákon o stávce?

A zákon, který by s velkou pravděpodobností právo na stávku v Česku výrazně omezil, leží již také na stole. Pokud by byl schválen, nezbývalo by se než odvolávat k Ústavnímu soudu. Do té doby by pak protesty odborů mohly dokonce stát mimo zákon.

Dokumenty k případu:
Oznámení I
Vyrozumění poškozeného
Vyrozumění II
Odložení případu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …