Odbory vyhlásily válku Drábkovi. Odstup. Ministr neslyší

27.01.2012 22:59

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) byl dosud jedním z mála členů kabinetu Petra Nečase (ODS), který neměl žádný skandál. Poté, co svými kroky ale znepříjemnil život statisícům lidí, se pomyslná židle zřejmě rozkýve i pod ním.

Odbory vyhlásily válku Drábkovi. Odstup. Ministr neslyší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nemá v těchto dnech zřejmě klidné spaní. Podle zástupců odborů prý v souvislosti s převedením vyplácení některých dávek na úřady práce veřejnosti lže a obalamucuje ji. A měl by  tak odstoupit.

Drábku, pryč!

"Odborové organizace jsou znepokojeni přístupem ministra Drábka k fatálním problémům na úřadech práce, jeho vyjádření se snaží celou situaci bagatelizovat a zkreslovat. Žádáme o vyvození zodpovědnosti za momentální stav v resortu ÚP ČR a odvolání ministra Drábka. Jeho kroky v souvislosti s převedením vyplácení dávek na úřady práce a kvůli jeho krokům v souvislosti s částí sociální reformy, jež se týkají převedení vyplácení některých dávek na úřady práce," uvedly odborové organizace při úřadech práce v pátek v tiskovém prohlášení zaslaném médiím.

Drábek však pro redakci ParlamentníchListů.cz jejich obvinění kategoricky popřel. "Funkčnost aplikací na výplatu dávek je jasně doložená, cca 98 procent lednových dávek bylo ke včerejšku vyplaceno," řekl ParlamentnímListům.cz ministr. Otázce ohledně případných plánů na svou rezignaci se raději šalamounsky vyhnul. "Odbory považuji za partnera pro vyjednávání o pracovních podmínkách, nikoliv politických záležitostech," dodal.

Měl odejít už dávno, míní komunisté

Podle poslankyně a členky výboru pro sociální politiku Marty Semelové (KSČM) ale nesouhlasí. Naopak potvrzuje, že mají pravdu odbory. Drábek by podle ní měl jednoznačně odejít. "S výzvou, že by měl ministr Drábek odstoupit, souhlasím. Měl to udělat už dávno," řekla ParlamentnímListům.cz politička. Ministr podle ní totiž svou práci absolutně nezvládá a reformami jenom komplikuje lidem život. "Ministr Drábek situaci naprosto zhlečuje a vyloženě se  lidem vysmívá do očí. To, že nemají z čeho žít, ho nezajímá," dodala. Celou absurdní situaci pak odnášejí nevinné pracovnice úřadů práce.

Chalánková: Trápím se, trápím...

Také  poslankyni TOP 09 Jitku Chalánkovou ze stejného výboru celá situace hluboce zasáhla. "Výjimečně se tím trápím. Je to pro mě neskutečně těžké," řekla ParlamentnímListům.cz. To její partajní kolega Jaroslav Eček si z boje Drábek vs. odbory nic nedělá. "Dávky jsou vypláceny v termínu. Situace se zvládá," řekl redakci.

Celý spor mezi Drábkem, úředníky úřadů práce a odbory vygradoval v souvislosti s tím, že od nového roku přešla výplata dávek hmotné nouze, ale i dalších příspěvků právě na tyto instituce. Systém, díky němuž mají být přidělovány, má ale podle jeho kritiků více nedostatků než pozitiv. "Nové aplikace se vyvíjely absolutně na poslední chvíli. Vývoj nových aplikací, který i s analýzami trvam maximálně 4 měsíce, absolutně neměl šanci dohnat původní aplikace vyvíjené a propracovávané 15-16 let," napsal tým informatiků úřadů práce v dopise médiím. "Nikdo nemá žádné ucelené informace, je to hluboká improvizace," doplňují informatici s tím, že se chtějí vrátit ke starému systému. Drábek ale nic podobného neplánuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …